Македония градяла идентичност върху фалшива основа

Нужно било търпение, за да се наложи истината за българския исторически корен
19 апр 2019 18:30,
95
Македония градяла идентичност върху фалшива основа
Снимка: БулФото

В Скопие трябва да разберат, че не могат прекалено дълго да градят идентичност върху фалшива основа, смята Георги Първанов, президент в периода 2007 – 2012 г.

Още по темата
"В началото на 20 век и далеч преди това, ние имаме една единна история. Имали сме общи цели. Населението на Мизия, Тракия и Македония има единно национално самосъзнание, независимо от различията, от тактиката и независимо от наличието на различни организации" - коментира той при  на представянето на сборника "Илиденско-Преображенското въстание през погледа на европейските дипломати", цитиран от "Фокус".

По отношение на реакциите на българските власти по спорните исторически въпроси с Македония, Първанов е категоричен, че прекалено дълго сме пазили тишина, за да не се обърка нещо в и със Скопие.

"Първо ни казаха да си траем поради референдума, за да може той да мине колкото се може по-спокойно, в зависимост от нечии очаквания. И ние премълчахме. После реагирахме сдържано на неприемливите изказвания на премиера на Северна Македония Зоран Заев, за да не пренатягаме атмосферата около българското председателство", допълни Първанов.

Той коментира и съвместната българо-македонска комисия, която трябва да реши исторически и образователни въпроси между двете страни.

Според него цялата дискусия се е свела до въпроса "Чий е Гоце Делчев", а темата за Освобождението на Македония и Одринска Тракия вече не намира място в дневния ред на обществото.

"Не мога да повярвам, как така се случи, че освобождението на Македония и Одринска Тракия, което преди 115 години беше национален идеал, беше кауза на поколения наши сънародници, беше приоритет не само на дипломацията и военните, а и на българското общество. Как така докарахме нещата до тук, темата да не може да намери място в дневния ред на обществото ни?", риторично попита Първанов.

Според него ще ни е необходима продължителна и търпелива работа, за да се наложи истината за българския исторически корен на населението от вардарския дял на Македония.

"Македонизмът, уви, беше посаден върху вековната снага на българската нация. Създаването на Република Македония е факт от българската история", обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направете един екип от историци и учени,такава държава Макенония никога не е имало, преди да я измислят в късното Средновековие с политически и финансови цели!Не случайно казват,че българите граничат със самите себе си,защото всички съседни държави на България са късали от земите на България,всички,а румънците просто са си били българи преди 150 години,преди да ги порумънчат западноевропейците,като процеса започва през 1822 - 1865 година!Извадете истината за Македония,такава държава не е имало
36
0
 
4
 
! Отговори
Ефтос инус преди 5 години
България след Освобождението е имало само няколко успешни държавници и обикновено, който дойде на власт, се съобразява с великите сили. Винаги в политиката, трябва да мачкаш, за да те уважават, а нашите политици са не способни да защитават националните интереси в Македония и не сами. Бойко се провали и в Македония. Трябваше да бъде отделена българската история и ако искат, да я ползват, трябва да се наричат българи.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такава държава няма липсва на всички европейски карти ,появава се чак към Тито някъде на картите и после се маскира като Северна Македония с неясна цел.
34
12
 
1
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До ИсторикТурците не са ви завладели ,ами са ви спасили от изчезване , турците са причина днес да съществувате ! Ти като историк би трябвало много добре да знаеш в какво положение сте били когато са дошли турците ? Беднотия до шия ,мизерия ,вътрешни противоречия и граждански размирици стигащи до избиване на българи от българи! Точно в такова състояние са ви заварили турците и са ви спасили от изчезване ! В историята има много изчезнали народи и вие щяхте да бъдете един от тях! Слава на турците
33
1
 
3
 
! Отговори
Бдинец преди 5 години
До 28 Македония не е била под руска окупация,но под сръбска беше,а през 1947год.Тито се изпокара с вожда на СССР Хайде ,да не оправдаваме сърбите с руснаците!
32
0
 
7
 
! Отговори
3 преди 5 години
Македония никога не е имало,а е измислена в късното Средновековие,това е факт,това е самата истина!Но дори и тази късноизмислена Македония е била географско понятие, нямащо нищо общо със сърби или гърци,всички македонски комитети са БЪЛГАРСКИ,с документи на български език,борещи се за свободата на българите от Македония и Тракия.Извадете документите,за да не се карат народите помежду си!
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я, Гоце!
30
4
 
2
 
! Отговори
Историк преди 5 години
Всички злини за БГ произлизат от Византия докато сме воювали с византиийците и сме станали слаби от постоянната умирачка на хора после са дошли турците с пресни сили и лесно с ни завладяли.
29
1
 
8
 
! Отговори
3 преди 5 години
Прав е Първанов,както винаги!Що се отнася до Македония,то сърби и гърци заграбиха тази българска земя,с българско население и си я разделиха,докато българите се биеха за свободата им с османците.Но можете да извадите фкатите и да докажете,че такова чудо като държава Македония никога не е имало,а е измислена в късното Средновековие,това е факт,това е самата истина!Но дори и тази късноизмислена Македония е била географско понятие,нямащо нищо общо със сърби или гърци.Извадете документите,за да и
28
3
 
2
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Много " добро " видяхте от братушките си след така нареченото освобождение ! Насилствена македонизация на българите , насилствено заграбване на българските земи ,избиване на българската интелигенция , възпрепятстване на обединението на България !Абе все "хубави работи " видяхте от руснаците ! Все още продължават да ви обират като за това им помагат шепа български рубладжии във властта ! Тежко му на народ , който не извоюва сам свободата си ! А и какво ви липсваше като бяхте в Осм. империя ?
27
3
 
9
 
! Отговори
Историк преди 5 години
Всички Злини за България и българите произлизат от рускотурската империя !Доказателство за това е, че докато Дунавска България е поробена от османската империя, по същото време Волжска България е поробена от Московската Орда и докато първата запазва своя индентитет благодарение на християнската религия, то втората запазва и до ден днешен своя индентитет благодариние на исляма !Откъсването на Македония е най-малкото зло за Велика България !
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 25Как разбра звездите ли ти говорят или на боб гадаеш ?
25
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 19Александър е от Македония, а не обратното !
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм злоблив човек ,но като чуя за макета -ме хващат дяволите и почвам да псувам .Малки ,мижави комплексари ,крайно неинтелигентни и изостанали .Възпитани 50 г. да мразят България и всичко българско благодарение на редовното сръбско рендосване през този период ,за което и до сега им държи влага .
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова древна държава като Македония, не може да са нямали много царе и поне 5-6 двореца нека ги покажат на света да ги видим тия дворци къде са били ?)
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ви имам управниците Готини. Как пък един управник не повдигна въпроса за неправомерното разделяние на Македония от България. Траят като *** в нови *** с непоръбени кюлоти. Всички ли са с долен отвор един ли няма с топки. Македония отдавна трябваше да е присъединена към България ако не бяха тези с долните отвори да я признаят за държава. Как мога да призная моя територия за чужда. Македония е Българска територия това ясно ли им е на сеяндурските управници. Дядо ми е Македонец.
21
9
 
0
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Много ще проклинате едната шепа рубладжийски опълченци от Шипка!Заради тях сте в това окаяно и отчаяно състояние! Българският народ много добре е знаел какво представляват руснаците ,също така българите са били доволни от живота си в рамките на Османската империя, затова през тези 500 г. е имало толкова малко въстания с толкова малко участници предимно хулигани рубладжии!Българските рубладжии и руските им братушки направиха така,че днес 1/4 от вас да са "македонци" и земите ви да са на съседите
20
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изобщо не трябваше гърците да отстъпват името македония -и вардарска им стигаше !
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-интересното е, че на македоните историята им от Ал Македонски насам липсва освен ако Самуил дето го смятат за свой цар нe е живял 1 000 и кусур години ама какво им пука на тях това важното е чий е Гоце Делчев.
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На всеки интелигентен човек ще му светне ,че щом на една държавичка и сменят името все едно е ЕООД в ликвидация -тази държавичка е менте ,бъз корени и традиции и всичко и е фалшиво и откраднато от съседите ,за да имат там будалите чувството ,че са страна с история.