Българинът още възпитава детето си с шамари, нямало лошо

16% не искат държавата да забрани физическото наказание
179
Българинът още възпитава детето си с шамари, нямало лошо
Снимка: Pixabay

За българите физическото наказание на децата продължава да е в реда на нормалното.

Близо 30% смятат, че държавата не трябва да се намесва в случаите, когато родители бият децата си или упражняват вербална агресия, сочат данните от социологическо проучване на агенция "Глобал Метрикс", проведено във връзка с подготвяната Национална стратегия за детето до 2030 г.

Още по темата
Резултатите сочат още, че 16% от хората не подкрепят забраната на телесното наказание, като това са основно българи до 29 години, представители на многодетни семейства и на нискодоходните групи, допълва Дарик радио.
 
Трябва ли държавата да се намесва, когато родителите крещят и заплашват децата си, или прилагат различни телесни наказания - тези въпроси разделят мнението на българите на три части.
 
По отношение на вербалната агресия около 48% смятат, че институциите трябва да окажат подкрепа на такива семейства, докато при физическото наказание този процент намалява и почти се изравнява с другите две групи - на тези, които смятат, че трябва да се наложат санкции на родителите и на тези, според които държавата не трябва да се намесва по никакъв начин.

За прилагане на санкции висока подкрепа има в случаите, когато е налице пряк риск за физическото здраве на детето, както и при непоставяне на задължителните за детето ваксини.
 
В последния случай обаче се наблюдава и друга тенденция - около 22% от анкетираните не са съгласни държавата да се меси при отказ на родителя да ваксинира детето си, което според заключенията на социолозите показва неосъзнаване на важността на имунизациите.
 
Две от най-дискутираните мерки в проекта на стратегия за детето получават висока подкрепа от страна на обществото - едната от тях е възможността за патронажна грижа за родители на малки деца, която въпреки подкрепата от над 80% от българите, се сблъсква и с резервите на родителите на деца над 5-годишна възраст, както и хората от средните възрастови групи.

Другата мярка е забраната на телесното наказание. Според изследването тя не се подкрепя от 16 процента от българите, като освен младите и хората с ниски доходи, противници се оказват и представители на групи с висок статус, включително българи със средно и по-високо образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКакъвто е народа, такава е и властта!!!
57
6
 
3
 
! Отговори
Бате ПешУ преди 5 години
Цитат от сериала Капитан Петко войвода:"Какви времена настанаха,каймакам ефенди,да не можеш да убиеш един ***,когато си поискаш"!
56
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както всеки път толерастката пропаганда отваря очите на още хора продължавайте. :)
55
6
 
3
 
! Отговори
Сталин преди 5 години
Който не е с нас - той е против нас!
54
4
 
24
 
! Отговори
Пример преди 5 години
Г-н Петров прави забележка за нещо на Иванчо и Марийка.После Иванчо и Марийка събират малко парички и канят на сладкарница Гошко, който е от друг квартал и г-н Петров не го познава. Обещават на Гошко, че пак ще го заведат на сладкарница, ако каже, че е видял как г-н Петров спира на улицата някакво дете, прави му забележка, че крещи на висок глас и после му удря два шамара. Гошко да каже, че не познава това дете. *** го търси.Впоследствие, нека г-н Петров да доказва, че няма сестра!
53
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българина пак използва разни похвати за да излезе че не е нужно да си контролира животинските импулси. Ядене, пиене, побой, крадене.. алоо.. лошотията която излиза от вас е ваша отговорност, не на държавата, паричните наличности или комунистическото минало или каквото там се дърдори
52
5
 
8
 
! Отговори
Ленин и Дзержински преди 5 години
ПЪРВО УБЕЖДАВАМЕ И ВТОРО - ПРИНУЖДАВАМЕ!
51
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поне българите не си женят 12 годишните деца, които след това раждат деца. За този проблем есетествено се мълчи кое е по-лошо шамар или педофилята?
50
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога да разбера как някакви гейове ще ми казват как да си възпита детето?! Това е абсурдно!
49
3
 
6
 
! Отговори
безпризорен преди 5 години
До АнонименКомунизма ни завеща проф.Макаренко-педагога!!!
48
2
 
20
 
! Отговори
Ако някой е преди 5 години
респектиран само с шамари и въпреки това продължава да бъде проблемен, отмениш ли шамарите, той ще се качи на главата на всички ни.Също така, недоумявам как ще бъде прилагана забраната в много семейства, в онази общност, която и без това не зачита никакъв ред и закон. Те си се бият и трепят помежду си дори и в зряла възраст и така решават повечето си проблеми.Подозирам също, че някои малки чешитчета ще правят номерца и на родителите си,и на други хора, като ги клеветят, че бият!
47
12
 
7
 
! Отговори
потърпевш преди 5 години
До АнонименИзучиха ме и ме изгледаха родителите, но спомням си само ПОБОИЩАТА от сутрин до вечер, ОТ ТЕБЕ ЧОВЕК НЯМА ДА СТАНЕ, НЕВЪЗПИТАН, ГАМЕН, КАКАВАНИН........
46
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това ни завеща комунизма.
45
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***, долу ръцете от българските деца!
44
2
 
40
 
! Отговори
баща преди 5 години
Когато някай говори как се възпитава "дете" като общо пониятие, веднага ми става ясно, че няма елементарна представа по въпроса. Детето не е бройлер, който да отглеждаш по шаблонен метод. Всяко дете е един отделен свят и отношението към него трябва да бъде строго индивидуално. Ако един подход дава добри резултати при едно дете, то при друго може да бъде контрапродуктивен. Единственото универсално отношение към децата е любовта.
43
2
 
20
 
! Отговори
За съжаление, преди 5 години
има моменти, при които не работи никаква друга санкция освен шамарът. Това важи за онези деца, които вече са "изтървани" (много разглезени или изобщо невъзпитавани и вече минали 7-годишна възраст).Може да ви прозвучи несериозно, но според мен ще е добре да се вземе решение, подобно на онова, което е взето през 19 в. в някои латиноамерикански държави - отменя се робството, но за онези които ще се родят след тази дата. Ако някой е респектиран само с шамари и въпреки това пак е проблемен .........
42
5
 
8
 
! Отговори
Ей на преди 5 години
Пак почнахте да се дърпате, като опря стоте тояги да са на ваш гръб, а не на чужд! Що бе, нали шамаренето беше хубаво? Вижте се само що за стока сте. Нищо не става от вас. Никакво възпитание. Никакъв морал. Ама ей сега, само спрете да се дърпате, че като ви ошамара, ша са възпитате, ша са научите на всичко! За ваше добро е. Уверявам ви. Не бягайте бе!
41
1
 
45
 
! Отговори
Жена преди 5 години
Не може да се поставя знак за равенство между шамар и побой. Сума време опитвах с обяснения да набия в главата на 4-годишната си дъщеря, че когато минават коли трябва да е близо до мен и хваната за ръка. Вследствие на тази европейска методика, не след дълго тя се отскубна и изскочи пред една кола. за щастие - в квартала и шофѝорът закова на място. Хлапето отнесе шамара в същия миг, още там и оттогава види ли кола, сама ме хваща за ръка.
40
2
 
20
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Я не приказвай небивалици детето е твоя собственост като получено от теб и партньорка.Може и да е нов индивид но е твой продукт сиреч как го възпитаваш си е твоя работа.Няма Барнавард или там някакви кр.тени да идват и да ти го взимат кви са тия.
39
1
 
5
 
! Отговори
нищо подобно! преди 5 години
До Пак ли беБило за НЕГОВО ДОБРО и станал човек...