Българинът още възпитава детето си с шамари, нямало лошо

16% не искат държавата да забрани физическото наказание
179
Българинът още възпитава детето си с шамари, нямало лошо
Снимка: Pixabay

За българите физическото наказание на децата продължава да е в реда на нормалното.

Близо 30% смятат, че държавата не трябва да се намесва в случаите, когато родители бият децата си или упражняват вербална агресия, сочат данните от социологическо проучване на агенция "Глобал Метрикс", проведено във връзка с подготвяната Национална стратегия за детето до 2030 г.

Още по темата
Резултатите сочат още, че 16% от хората не подкрепят забраната на телесното наказание, като това са основно българи до 29 години, представители на многодетни семейства и на нискодоходните групи, допълва Дарик радио.
 
Трябва ли държавата да се намесва, когато родителите крещят и заплашват децата си, или прилагат различни телесни наказания - тези въпроси разделят мнението на българите на три части.
 
По отношение на вербалната агресия около 48% смятат, че институциите трябва да окажат подкрепа на такива семейства, докато при физическото наказание този процент намалява и почти се изравнява с другите две групи - на тези, които смятат, че трябва да се наложат санкции на родителите и на тези, според които държавата не трябва да се намесва по никакъв начин.

За прилагане на санкции висока подкрепа има в случаите, когато е налице пряк риск за физическото здраве на детето, както и при непоставяне на задължителните за детето ваксини.
 
В последния случай обаче се наблюдава и друга тенденция - около 22% от анкетираните не са съгласни държавата да се меси при отказ на родителя да ваксинира детето си, което според заключенията на социолозите показва неосъзнаване на важността на имунизациите.
 
Две от най-дискутираните мерки в проекта на стратегия за детето получават висока подкрепа от страна на обществото - едната от тях е възможността за патронажна грижа за родители на малки деца, която въпреки подкрепата от над 80% от българите, се сблъсква и с резервите на родителите на деца над 5-годишна възраст, както и хората от средните възрастови групи.

Другата мярка е забраната на телесното наказание. Според изследването тя не се подкрепя от 16 процента от българите, като освен младите и хората с ниски доходи, противници се оказват и представители на групи с висок статус, включително българи със средно и по-високо образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
3
 
31
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Приемаме ислямски емигранти, които нямат никакво уважение към жените си и ги пребиват ежедневно, но иначе имаме проблем, когато някой гражданин е ударил шамар на кварталния ***, който си мисли, че всичко му е позволено?!Интересна логика...европейска!
77
4
 
8
 
! Отговори
NANAK преди 4 години
На вас малко шамари са ви били като малки, за това пишете глупости и манипулирате хората.
76
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българските умници ги чакат още изпитания докато не променят и осъзнаят вредата от насилието към децата. Не сме дорасли като нация и се задават нови робства и обремененост. Да бяхме Швейцария че да се гордеем с успех и просперитет.
75
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А новината трябва да е тази:Родители излязоха на протест пред Министерството на труда и социалната политика. Те се обединяват срещу предложената и приета от Държавната агенция за закрила на детето Национална стратегия за детето.
74
10
 
33
 
! Отговори
Естет преди 4 години
Нас ни възпитаваха с шамари, ама станахме хора!Хора със сериозни професии, хора с образцови семейства!А сега виждаме младежи без никакво възпитание, без никакво уважение към по-възрастните, неграмотни, с претенции, голяма част от тях и меки китки - мъжествени жени с каруцарски речник и женствени мъже, които ходят на маникюр и епилация!Казармата ни учеше на ред, сега ако им зачислиш пистолет или автомат, ще се прострелят неволно, докато си правят селфи за Инстаграм! Европейски ценности!
73
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 72Личи ни по обществото и държавата колко сме изградени и колко от българите са ко-зависими от насилието. Гнием в бабини деветини и тесногръдие.
72
5
 
2
 
! Отговори
dady преди 4 години
hubava rabota ama balgarska.
71
5
 
17
 
! Отговори
ДС преди 4 години
А пък на запад им викат ТО. Видяхме какво стана когато забраниха учителите да удрят.
70
2
 
6
 
! Отговори
Guardian преди 4 години
Днес прочетох, че Мария Монтесори е дала сина си за осиновяване, т.к. искала да си посвети изцяло на децата. Все още не съм проверила това инфо, на много се озадачих от този факт, мислейки че хората които прокарват идеалните рецепти за работа с деца, в реалния живот, те самите не знаят какво да правят.
69
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бийте ги още а те ще притъпяват болката като увеличат адреналина карайки с 200 км в час или с други подобни мероприятия. След това бройте паметните плочи край пътищата и още се чудете защо. По правешките години поникваха и сега берем плодове, едри, сочни и червени.
68
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прабаба ми изгледа 6 деца от 3 различни поколения, всички станахме хора и всички имахме огромна обич и уважение към нея. Тя на жилавицата и копривата казваше - послушанка и че е по-добре да бие дупе от колкото газище. Благодаря и за всичкия бой, който съм изял :) "Даскала" е казъл: Боя изгражда, той не е като да разгражда. Сега ги мъмрят...
67
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С о р о с и,престанете да пишете лъжи,и пропаганда по вашите статии. Българина най-много си обича детето,всичко дава за него,и си го гледа с любов. Герб са подготвили стратегия за детето,която е маскирана истанбулска конвенция,която бг народ не трябва да допуска,защото това ще доведе до терор над бг семейство,и децата ще станат собственост на държавата т.е. на тези,които я управляват,вътре и вън. Вижте ги кои са. Искате ли да дадете децата и внуците си на тези ?!
66
2
 
25
 
! Отговори
бг преди 4 години
Не знам за шамара,но напоследък виждам едни разглезени деца,на които родителите даже забележка не правят,а какво да говорим за шамар!Когато нещата се изопачават и се толерира неправилно поведение,защо не се говори за това?
65
5
 
20
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Тази статия показва колко са лоши родителите, как детето ще бъде по щастливо далеч от тях и т.н. Тя подготвя път на "Стратегията за детето". Тази Стратегия е разклонение на Истанбулската конвенция. И двете трябва да бъдат изхвърлени от страната ни със закон или направо в Конституцията. Но какво да очакваме от слугинажа на ГЕРБ към Брюксел. Оставка!!!
64
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз едно не мога да разбера. Понеже тук видях че се споменава Макаренко, не виждам всъщност каква е връзката между Макаренко и шамарите.Ама дай като се приеме някаква легенда или клише и всички почват да я сочат като пример.Макаренко е бил един много успешен украински педагог. Фактът, че е живял по времето на Сталин не го прави злодей или физически насилник.Неговите методи са били ефективни но не е препоръчвал шамари или бой.Мария Монтесори е друг педагог от същия ранг.
63
2
 
18
 
! Отговори
Край преди 4 години
Българина си възпитава децата добре и държавата да не му се бърка където не и е работа. Има лек проблем с прекаленото лигавене. ОБАЧЕ я вижте в гетата как е? Или там може всичко.
62
3
 
11
 
! Отговори
до 53 преди 4 години
Ти изобщо чел ли си нещо за Макаренко? Повтаряш като папагал само, нали?
61
2
 
7
 
! Отговори
хитър Петър преди 4 години
Той е набил детето си преди да счупи стомната!
60
3
 
24
 
! Отговори
турчин преди 4 години
От шамара не боли толкова, колкото от ОБИДАТА!
59
5
 
25
 
! Отговори
Егати преди 4 години
А в "добрия" запад ги тъпчат с хормони от 3 годишни, да им сменят пола.