92% от нас не са общували с бежанец, отношението – вече по-умерено

Често не правим разлика между мигранти и бежанци
23 апр 2019 19:10,
111
92% от нас не са общували с бежанец, отношението – вече по-умерено
Снимка: БулФото

Поради липсата на интензивен бежански поток се наблюдава преход от крайно към по-умерено отношение към бежанците и намаляване на страховете през 2018 година в България. Това констатира ново проучване на Върховният Комисириат на ООН за бежанците.

Според експертите половината от населението на страната смята, че интеграцията на бежанците може да се осъществи успешно. Основните страхове са свързани с разликата в културните и религиозните традиции, както и подозрението, че бежанците могат да извършат терористични нападения в страната.

Резултатите от проучване показват и че по-голямата част от българското общество - цели 92%, никога не е общувало с бежанец. За сравнение, през 2013 г. те са били 81%.

Според доклада, българите възприемат всеки, който идва в страната извън ЕС, като нередовен мигрант.

Въпреки че на теория българите правят разлика между мигранти и бежанци, те смесват двете понятия, когато, коментират темата, посочва доклада.

Налице е и намаляване на хората, които считат, че търсещите закрила трябва да бъдат задържани по време на процеса на предоставяне на закрила.

Хората, които смятат, че България трябва да приеме бежанци от държави, които са във война като Сирия и Ирак, намаляват от 51% през 2017 г. до 43% през 2018 г. Широко се споделя и мнението, че повечето от кандидатие за статут на бежанец не са изложени на реална опасност от преследване или война в родината си. Въпреки това, намалява делът на хората, които смятат, че повечето от кандидатите за статут не са в реална опасност - от 53,5% през 2017 г. до 49,5% през 2018 г.

През последната година се е увеличил и броят на тези българи, които заявяват, че не се страхуват от бежанците. Въпреки че намаляват, основните страхове са свързани с опасенията, че бежанците могат да извършат престъпления, да разпространят своите религиозни и културни убеждения, да разпространят болести или да вземат работните места на българите.

Все повече намалява и делът на българите, които смятат, че държавната подкрепа за бежанците, ще доведе до намаляване на подкрепата за българските граждани. Все още обаче е широко разпространено мнението, че бежанците получават социални помощи, по-високи дори от средната месечна заплата.

Почти половината от респондентите в проучването смятат, че интеграцията може да се случи успешно. Огромен е броят на българите, които са убедени, че бежанците трябва да бъдат самостоятелни, трябва да приемат местния начин на живот и да имат професионални умения.

Има два признака, които поляризират общественото мнение по въпроса за интеграцията, коментират от ВКБООН. Това са религията и цвета на кожата.

45% от всички участници в проучването смятат, че бежанците трябва да бъдат християни, а 32% - че трябва да имат бяла кожа.

Проучването е поръчано от Представителството на Върховния комисариат на ООН за бжанците (ВКБООН) в България и е проведено през декемвро 2018 година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
29
 
! Отговори
stalinista преди 5 години
Случайно бях на ЖП гарата във Виена и говорих с баща ми и веднага ме нападнаха тумби от 5-6 човека, защото съм ги снимал, искаха да ми вземат телефона. Тоест нямам добри впечатления, само мъже по на 18 и 19 години.
19
1
 
39
 
! Отговори
Тервел кан преди 5 години
Връщайте ги,не идват за добро,не искам да общувам,обратно откъдето са дошли
18
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма бежанци, има мигранти, спонсорирани от Саудитска арабия.
17
0
 
31
 
! Отговори
позор преди 5 години
Как да уважаваш тези дезертьори,те са избягали от Сирия вместо да се бият срещу терористите за родината си?
16
9
 
6
 
! Отговори
Американ преди 5 години
До лошо 13:Плямпаш глупости за САЩ, вероятно от злобна завист.ООН загуби тежест, понеже Тръмп им намали парите, а без пари тежест няма..А Тръпм намали парите, понеже стана САЩ плаща, а тия nceтa хапят ръката, която го храни.
15
0
 
38
 
! Отговори
За какво точно преди 5 години
общуване става въпрос? Тия винаги са на тумби и когато съм имала нещастието да мина покрай някоя такава сбирщина така ме гледат, че ме хваща гнус... Вие какво очаквате? Да спра и да ги питам гладни ли са, жадни ли са, някакви други нужди дали имат? Хайде стига смешки...
14
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Често не правим разлика между мигранти и бежанци"Правилно, първите извършват атентати, а вторите изнасилват местните жени.
13
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бежанците в Германия голямо "общуване правят" на базарите с местните жени и непълнолетни момичета.
12
1
 
26
 
! Отговори
лошо преди 5 години
За съжаление ООН загуби своята тежест и авторитет,те станаха *** на сащ и агресорите от запада.
11
0
 
30
 
! Отговори
факт преди 5 години
Няма значени е какви са те са не желани лица,гости се канят а тях никой не ги е канил,нали?
10
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"92% от нас не са общували с бежанец"Перфектно. Започне ли общуването, започват и проблемите. Докато са от другата страна на границата всичко е наред.
9
1
 
32
 
! Отговори
к0нсерва преди 5 години
може да не сме общували, но колко пари сме им дали, а за българите - увеличение на всички цени и пари няма!!
8
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно на такива млади и здрави мъже фамилията им събира пари за път /т.е. за каналджиите/ с надеждата да издържат физически маршрута и като достигнат Европа, да си уредят законно пребиваване. Което пък от своя страна им дава право да задействат клаузата "събиране на семейства" и да довлекат половината си рода в ЕС.
7
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не прочетох статията шото е многодълга,а и е фейк.Баламосват ни сомекотител,щото вече сме готови психи-чески,дето може да правят ох,ох, с жените ни.Всеки бяга като ги види.*** от закрила на детето ще поиска,като звънне да го приютим.
6
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ООН периодично опипват почвата дали сме склонни да се превърнем в джихадистко гето, за да стои чист Западът.
5
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как да общуват бе, пичове, къде да ги видят тия бежанци? То никой не ще да стои в Терасоландия, освен обитателите й, дето се радват на плоскочели политици и 500 евро заплата.
4
1
 
42
 
! Отговори
Дедо преди 5 години
А бе,ей...няма нужда да пипам горещия котлон ЗА ДА ЗНАМ,че ще се изгоря!!!!Половин Европа пропищя и ПРОДЪЛЖАВА,а вие ще ми давате наклон на ....ухото!!!!Само като се видят копторите,като се прочете Корана и на ВСЕКИ ЧОВЕК СЪС ЗДРАВ РАЗУМ В ГЛАВАТА му става ясно!!!ЕДЕОТИ
3
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Според експертите половината от населението на страната смята, че интеграцията на бежанците може да се осъществи успешно."ООН се включиха в пускането на фалшиви новини.
2
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно вие медиите съзнателно или не не правехте разлика между мигранти и бежанци, много често мигрантите бяха наричани бежанци.
1
0
 
44
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Тези на снимката за бежанци ли трЕбва да минат??? За мен бежанци може да са деца , жени и възрастни хора, а това са млади и здрави мъже които трябва да воюват за страните си след като там има война, а не да използват намалението.