92% от нас не са общували с бежанец, отношението – вече по-умерено

Често не правим разлика между мигранти и бежанци
23 апр 2019 19:10,
111
92% от нас не са общували с бежанец, отношението – вече по-умерено
Снимка: БулФото

Поради липсата на интензивен бежански поток се наблюдава преход от крайно към по-умерено отношение към бежанците и намаляване на страховете през 2018 година в България. Това констатира ново проучване на Върховният Комисириат на ООН за бежанците.

Според експертите половината от населението на страната смята, че интеграцията на бежанците може да се осъществи успешно. Основните страхове са свързани с разликата в културните и религиозните традиции, както и подозрението, че бежанците могат да извършат терористични нападения в страната.

Резултатите от проучване показват и че по-голямата част от българското общество - цели 92%, никога не е общувало с бежанец. За сравнение, през 2013 г. те са били 81%.

Според доклада, българите възприемат всеки, който идва в страната извън ЕС, като нередовен мигрант.

Въпреки че на теория българите правят разлика между мигранти и бежанци, те смесват двете понятия, когато, коментират темата, посочва доклада.

Налице е и намаляване на хората, които считат, че търсещите закрила трябва да бъдат задържани по време на процеса на предоставяне на закрила.

Хората, които смятат, че България трябва да приеме бежанци от държави, които са във война като Сирия и Ирак, намаляват от 51% през 2017 г. до 43% през 2018 г. Широко се споделя и мнението, че повечето от кандидатие за статут на бежанец не са изложени на реална опасност от преследване или война в родината си. Въпреки това, намалява делът на хората, които смятат, че повечето от кандидатите за статут не са в реална опасност - от 53,5% през 2017 г. до 49,5% през 2018 г.

През последната година се е увеличил и броят на тези българи, които заявяват, че не се страхуват от бежанците. Въпреки че намаляват, основните страхове са свързани с опасенията, че бежанците могат да извършат престъпления, да разпространят своите религиозни и културни убеждения, да разпространят болести или да вземат работните места на българите.

Все повече намалява и делът на българите, които смятат, че държавната подкрепа за бежанците, ще доведе до намаляване на подкрепата за българските граждани. Все още обаче е широко разпространено мнението, че бежанците получават социални помощи, по-високи дори от средната месечна заплата.

Почти половината от респондентите в проучването смятат, че интеграцията може да се случи успешно. Огромен е броят на българите, които са убедени, че бежанците трябва да бъдат самостоятелни, трябва да приемат местния начин на живот и да имат професионални умения.

Има два признака, които поляризират общественото мнение по въпроса за интеграцията, коментират от ВКБООН. Това са религията и цвета на кожата.

45% от всички участници в проучването смятат, че бежанците трябва да бъдат християни, а 32% - че трябва да имат бяла кожа.

Проучването е поръчано от Представителството на Върховния комисариат на ООН за бжанците (ВКБООН) в България и е проведено през декемвро 2018 година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
8
 
2
 
! Отговори
Кифла преди 5 години
Аз съм общувала и съм много доволна ммммм
39
0
 
24
 
! Отговори
факт преди 5 години
99.9% от тях НЕ СА бежанци
38
0
 
17
 
! Отговори
179 преди 5 години
Пълна лъжа
37
2
 
21
 
! Отговори
Промут Мозък преди 5 години
До Нека да си го кажем30 години евреите на Соломон Паси я пеят тази нагла лъжа, а че ЕС ни давал .....ЕС ни краде така както и Турчин не ни е крал *** мозък !!!до 2016 ЕС струва на бедна България 29 МИЛИАРДА !!!!- 6 милиарда членски внос- 14 милиарда глоби и "санкции" от ЕК- за още 9 милиарда в момента ни съдят гадовете от ЕК за 30 години зпадните гадове инвестираха малко повече от 9 милиарда в България
36
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки ти обяснява каква велика история сме имали и как сме били тоя и оня, ама плаче под юргана как щели бежанци да дойдат. Прадедите ни са превзели Одрин, днешният българин се е свил до полата на жена си и брои кой колко социал вземал :)
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така разбрахме, че ти си от 8те% които са опитвали. Е, ние няма нужда да опитваме за да разберем това което си разбрал.
34
0
 
16
 
! Отговори
Състрадалец преди 5 години
Не искам д общувам и не искам да се приемат в БГ т.нар. "бежанци". В сирия вече няма война, авганистан, ирак и така нататък са демократизирани от сащ- тоест няма за какво да бягат. Това не са бежанци и ние нямаме граница с воюваща държава! Не ги искам!Когато сатанатото хвърляше "обеднен" уран и касетъчни бомби в Сърбия, колко БЕЖАНЦИ приехме? Николко!Хайде сега всите муджахидини, барабар с танте-то Меркел да заминават кой от където дошъл,че да идват "шпиц"-командите!
33
15
 
3
 
! Отговори
Нека да си го кажем преди 5 години
Така така наречените бежанци ни са неприятни защото ни подяждат социала който ние българите цоцаме от ЕС. Просто сме преки конкуренти в една и съща хранителна ниша. Лошото е, че и те са все инженери, лекари и специалисти също като нас.
32
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Следващото "проучване" на ООН: мнозинството от българите одобряват третия пол, гей браковете, истанбулската конвенция и *** образованието сред децата.
31
1
 
35
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
Не пишете лъжи. Хората още повече са отвратени от тези *** идващи да изцоцват социалните системи на развитите държави и налагащи тяхната си "култура".
30
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бежанците са по лагерите в съседните им държави в Африка и Близкия Изток. Тези които стигат до Европа са икономически мигранти представящи се за бежанци- прекосяват една камара държави, стигат до Европа а оттам към богатите държави като Германия.
29
2
 
33
 
! Отговори
До Смешник преди 5 години
Стига си хленчил, като изнасилват и като обират пак ли ти е само жално защото и те са хора. А като прибират от помощи по 1000 евро на месец, като се взривяват, като въртят далавери с оръжие, проституция и мръсни пари пак ли ти е само жално защото и те са хора.Явно е че никогане си имал вземане даване с тях ... те са безкрупулни кога ще го разберете.
28
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Хора докато човек не изпадне във дадена ситуация не осъзнава проблемите на другия.Реално не са ми приятни ,но все пак са хора . А проблема е че сме бедни и ние а на тях се дават повече помощи отколкото работещ печели в бг."Ква жал, бе!? Това са само млади мъже, не са жени, деца и възрастни.
27
30
 
1
 
! Отговори
Смешник преди 5 години
Хора докато човек не изпадне във дадена ситуация не осъзнава проблемите на другия.Реално не са ми приятни ,но все пак са хора . А проблема е че сме бедни и ние а на тях се дават повече помощи отколкото работещ печели в бг.
26
1
 
34
 
! Отговори
8 преди 5 години
Ако някой се чуди защо ООН тайно се опита да ни пробута Пакта за миграцията и термина мигранти отговорът е много лесен - според конвенцията на ООН за бежанците нито един от тези не е бежанец, защото не идва от съседна воюваща страна - България ако иска има право да ги третира като обикновени нарушители и никой не може да я задължи да даде статут и на един, ...и ако хората скочат властта ще не ще си влиза в правата и гони пришълците, това естествено не им харесва на еурогеювите, затуй проучват
25
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото сме внимавали в часовете по История.
24
2
 
40
 
! Отговори
Кина преди 5 години
Това са НАШЕСТВЕНИЦИ ! Стига сте лъгали и изопачавали фактите ! 92% от българите НЕ желаят да общуват, а още по-малко да опознават нравите на тези вредители. Вън от страната ни !
23
6
 
8
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
92% не а общували, но ако четеш някой форум ще си помислиш, че същият процент pитат бежанци!
22
1
 
31
 
! Отговори
8 преди 5 години
Това "пручване" е фалшименто, кого ли са питали и дали изобщо са питали някой, само Господ знае. Но едно нещо са пропуснали - българинът много добре знае разликата между бежанци и пpишълци и няма да могат да го излъжат с онова изкуствено понятие - "мигранти". И не са прави в, не 92%, а нито един българин никога не е общувал с бежанец, защото според определението на самата ООН нито един от тия навлеци дошли от мирна Турция не се класира като такъв, колкото и да лъжат подобуята на медии и ***
21
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите емигрираха, но минават легално границите, а не се крият по драки и шубраци.