Възпитанието с шамари остава законно, за да не се гневят родителите

Новата стратегия за децата още нямало да бъде приета
216
Възпитанието с шамари остава законно, за да не се гневят родителите
Снимка: Pixabay

След като родителите излязоха на протест срещу проекта на новата стратегия за детето, социалният министър
Бисер Петков обяви, че засега документът няма да бъде приеман от правителството.

Според родителите в стратегията се предвижда "пълна власт" от страна на държавата и респективно на отделните чиновници над живота на всяко дете и неговото семейство.

Още по темата

Заради тези критики Петков обяви, че проектът на Национална стратегия за детето (2019-2030 г.) ще бъде преработен до постигане на взаимноприемливи текстове в рамките на продължаващото обществено обсъждане.

Той припомни, че вече беше обявено от ДАЗД и МТСП, че обществените консултации продължават до края на май, като целта е да бъдат приети такива текстове, които да изчистят страховете на някои от родителските организации.

"На този етап проектът на стратегия няма да бъде придвижен към приемане от МС, а ще се даде възможност да продължат дискусиите и в обсъжданията да се преодолеят тези страхове, които създава проектът на стратегия", каза Бисер Петков, цитиран от БТА.

"Ние не казваме ,че на всяка цена тази стратегия трябва да се приеме, проявяваме необходимата гъвкавост, вслушваме се в мнението на обществото, в предложенията на родителските организации, затова обсъжданията продължават. Да се надяваме, че до края на май ще получим конструктивни предложения", допълни той.

Според него е важно повече хора да се запознаят с текста на стратегията.

В обсъжданията ще участват както експертите, подготвили документа, така и тези, които имат нови предложения по него като целта е да се стигне до необходимото съгласие за такъв национален стратегически документ, за да може стратегията да проработи.

Министър призна, че текстът за забраната на физическото наказание е предизвикал бурна обществена реакция, но е важно да се разбере какво се има предвид с него.

"Стратегията цели насърчаването на родителите да ползват такива методи на възпитание, които не уронват достойнството на децата. Текстът може да претърпи някакви промени, за да не се свежда до въпроса дали може родителят да плесне детето си", каза още Петков.

"Родителите и семейството имат основна отговорност за възпитанието на децата, а стратегията задава и мобилизира усилията на всички институции за подкрепа на семейството за развиване на потенциала на децата, това е нейната цел", подчерта той.

Според него обаче другите опасенията на родителите, че социалните служби ще придобият твърде много права, за да отнемат деца, са неоснователни.

Той увери, че стратегията не е нормативен документ, не дава права на социалните служби повече от тези, които в момента Закона за закрила на детето им дава.

"Това са мерки за закрила, предвидени в закона, които се прилагат в последователност, като отнемането на детето от семейството е крайна мярка и тя се налага от съда", разясни Петков.

Той допълни, че съдът е този , който решава дали детето ще бъде настанено в приемно семейство или в някаква форма на резидентна грижа.

Петков отбеляза, че в България има много деца, които остават на грижата на държавата и семействата по различни причини отказват да се грижат за тях.

Според министъра трябва да има развита система за закрила на децата и заедно с всички организации, които работят в тази област, да се намери балансът между участието на родителите, на семейството, което и стратегията признава, че е водещото, и подкрепата, която съответно държавата трябва да предоставя, както и средствата и мерките, с които да го прави.


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
0
 
1
 
! Отговори
Майка преди 4 седмици
Камелия Цветанова, каква журналистка си ти , щом изопачаваш по този начин фактите ?
Знаеш ли какво очаква българските деца , ако стратегията бъде приета ? Ще ги дават законно на приемни проститутки, така де , родители , които ще се гаврят с тях .Дечица ще бъдат откъснати от биологичните си родители , по разни норвежки причини ( срещнах статии , че децата били за донори на органи !!!!) ТИ , КАМЕЛИЯ , МАЙКА ЛИ СИ ? ИЛИ ЩЕ СТАВАШ ПРИЕМНА? ЗАСРАМИ СЕ ,СКРИЙ СЕ И НЕ ПИШИ ПОВЕЧЕ ! ПРОДАЖНИЦИ !!!
176
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Вие ако сте нормален и стйностен журналист ,следва да представяте истината и да търсите правилните думи, за да пресъздадете емоциите и исканията на хората по най правилния начин.
Заглавието на статията а и съдържанието е абсурдно !!!
175
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Само така ще пораснат *** скотове като родителите си!"

1000 пъти ти го казаха бе, чаршаф - кой си бие така децата. Ама нали си като билярдна топка у главата - полиран до блясък НПО-трол та дрънкаш тука небивалици.
174
6
 
3
 
! Отговори
Халиф Мезути преди 4 седмици
Пляскайте ги тия деца, шамарете ги без милост! Сакън да не ви отнемат най-ценното и изконно право - да си опердашиш детето. Бийте здраво! Само така ще пораснат *** скотове като родителите си!
173
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 172
братко яко те хапе коня!
бий си единшамр и се освести! целувки! ХХХ :}
172
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Доста добра обосновка на понятието българи."

Мекокитков, ти ли ще определяш понятията бе. Здравия разум не е плод на образование и имотно състояние. Той е плод на МОРАЛА и правилния усет за добро и зло. Мекокитковите първо сте скарани с морала, а щом и яловите трансове ви се виждат по-ценни от нормалните и добро от зло не може да различите.
Извод - ми ..., сър.
171
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Всеки полу-човек си шамари децата. Доста добра обосновка на понятието българи. Дано обаче свестните бългати надделеят.
170
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
165, кухата ми кратуна разбира и приема че някой хора са неспособни да ''възпитават'' децата си по друг начин
169
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не "засега", другарю Бисер, никога няма да се приеме у нас тази осакатяваща семейните отношения писанка.
Нека първо се направи нужното да се организира спазването на настоящите ни закони. Имаме си ги достатъчно, дори в излишък. Те да се спазваха, щяхме да сме най-демократичното общество!
Айде сега - иди си дома и се извини на майка си, че сляпо си прогледало!
168
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тая саката стратегия е поредният опит едни недоразбрали и сами нямащи ум, опит и деца чиновници да си напъхат лакомите гаги в чужди семейства и чаршафи.
В България имаше общество и ценности, които си бяха стабилни и без чуждо поклоннически вносни стратегии и конвенции.
С подобни пасквили домашно насилие не се бори. Закони против него имаме и сега - нелоши. Само че административните ни органи ги няма - не знаят, не могат и ги мързи. И сега тия същите неставащи за нищо да ми се врат в къщата?!Не!
167
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 164
Тотално оглупелите са вече над 80%! Иво Христов е щастлив защото изпъкват качествата му пред една огромна сирия козли и пръчове.
166
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
По-голяма глупост е трудно да се съчини от тази,в заглавието.
Родитлите не са срещу тъ.пата стратегия за да имат право да си бият децата,а за де не се меси държават толкова дълбоко в семейните отношения,че родителят да е поставен на колене пред някакви учили-недоучили държавни чиновници.А и всички знаем у нас каква стойност има образованието и каква хората, които са го завържшили тук,особено разните специалности от типа на"Социални дейности".Мерси за това тия хора да си пъхат гагите в семействат
165
2
 
4
 
! Отговори
До 163 преди 4 седмици
Ти ако не престанеш с обидите и напъните да ни насаждаш социопатски либерастки ценности, първи ще получиш букет от шамари. Не е твоя работа как аз си възпитавам мойте деца - това си го набий в кухата кратуна!
164
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
глупав народ възпитан с шамари се управлява лесно
163
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
не е нужно да четеш коментарите по тази абсурдна статия за да прозреш тоталната олигофpения на обществото ни
както и стандарта на живот ни така и нивото на на образованието ни е е на последни места в Европа,
разбирайте че ние не само че сме бедна и застаряваща нация , но и оглупяваща...
162
3
 
15
 
! Отговори
Не шамарите преди 4 седмици
Идеята на новата стратегия е да се вкара истанбулската конвенция по терлици. И ако не възпитаваш децата си в любов към пeдepастията, да ти ги отнемат.
161
2
 
15
 
! Отговори
ivailo преди 4 седмици
Много тъ.по заглавие... Протестите на хората са главно за това, че този документ като цяло внушава , че родителите са врагове на децата си. И не знам защо тази стратегия е кръстена- "за детето", след като е против него. Какво по ужасно може да има за едно дете , от това да го разделят от родителите му. Единични са случаите когато се налага такава крайна мярка. Например при сексуално насилие, или системно и жестоко биене...
160
0
 
14
 
! Отговори
red hot asss преди 4 седмици
държавата (обобщен израз, не само България), пет пари не дава за чувствата на децата, тя гледа на тях като на жизнено важна стока, която си мисли, че може да ги отнема от родителите им когато си пожелае, без последните да могат да се противопоставят на това. Затова в някои държави узакониха Родител 1 и Родител 2 именно поради тази причина, защото ролята на майката и бащата не е от съществено значение...
159
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Възпитанието се осъществява с насилие - така е било, така и ще бъде. Който смята, че децата му е добра да са лигьовци, които могат да си правят каквото си искат, да не им бие шамари, да ни им се кара и т.н. - това е личен избор на всеки, да наптрапваш на другите твойте виждания за живота вече е лошо и това не трябва да го позволяваме.
158
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Айде стига с тези шамари ,трябва да си много много *** да си мислиш че хората протестират заради това.