Дават 7.5 млн. на УНСС, но въпросите остават. Борисов: Паметник не ми се иска!

Горанов пък настоя, че не може ВУЗ-ът да допуска икономически грешки
Обновена: 25 апр 2019 12:04 | 25 апр 2019 11:35, Веселина Йорданова
160
Дават 7.5 млн. на УНСС, но въпросите остават. Борисов: Паметник не ми се иска!
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов заяви, че във вторник Министерският съвет ще гласува обещаните 7.5 млн. лева за новия корпус на УНСС.

Той обаче настоя спорещите за финансирането страни - ВУЗ-ът и финансовото министерство, да се разберат.

Още по темата
"Този строеж трябва да го довършим, за да може студентите да учат, да го оставим като паметник не ми се иска", коментира Борисов, след като лично посети строежа. Той допусна, че ще бъде критикуван, но изтъкна, че корпусът не може да остане в този вид.

Финансовият министър Владислав Горанов посочи, че поетият ангажамент от 7.5 млн. лева е валиден, но има смущаващи обстоятелства.

Той изтъкна, че по проекта, който е съфинансиран от Брюксел, вече има наложена от Управляващия орган финансова корекция от 10%. Част от инфраструктурата пък не била добре възложена.

Икономическият университет не може да допуска икономически грешки, настоя финансовият министър.

Горанов допусна, че обещаните пари от държавата няма да са достатъчно и попита риторично, ако европейският бюджет е предпазен, кой ще предпази държавния.

По думите му тепърва ще се води дебат как ще се покрие финансовата корекция и допълнително възложената дейност. Вероятно за оборудване ще имат претенции към държавата, така че трябва прецизно да се управлява този проект, коментира Горанов.

Ректорът на УНСС проф. Стати Статев помоли за съдействието на държавата, като изтъкна, че новият корпус може да поеме 2 хил. студенти. Той изрази надежда за 100-ната учебна година на ВУЗ-а, която е догодина, корпусът да функционира.

В момента той е на груб строеж. "Имаме проблем, че наближава краят на сключения договор, по който ползваме 4.5 млн. безвъзмездна помощ европейски средства", обясни Статев. По думите му това е национален обект, който е необходима придобивка за студентите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
8
 
2
 
! Отговори
55 преди 4 години
Който иска да научи нещо да иде във Варна. Преподавателите си следват програмите и никога не отсъстват от час. Всички корпуси са завършени и то без никой да фалира.
120
5
 
2
 
! Отговори
Сорос преди 4 години
Държавата, ако не разбрахте, това съм АЗ!
119
1
 
20
 
! Отговори
Вътов преди 4 години
Цакат данъкоплатците с още по-високи данъци за да може да раздават милиони за сгради които ще стоят празни. Ако УНСС не може без държавата значи пазара не го иска. Времето на този ВУЗ е изтекло още когато Иван Костов е завършвал там.
118
1
 
11
 
! Отговори
Корнелия Нинова преди 4 години
Защо не пишете кой или кои ги дават тези пари? Хората в България ще си помислят, че отново Бойко Борисов го дава от своите собствени или министърът му на финансите, които взе 16 милиарда лева облигационен заем.
117
2
 
20
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
След няколко години студенти няма да има, а те строят нови сгради! И кучетата в Сърбия научиха че диплома от УНСС вече има стойност на пакет тоалетна хартия.
116
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Икономическият университет не може да допуска икономически грешки, настоя финансовият министър." В УНСС има ли някой да разбира от икономика, че да не греши!
115
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунистите от УНСС не им излязла сметката за новия корпус.А уж там бил окономически университет.Цялата държава е пропаднала.Добре, че е частния сектор да внася малко нормалност.
114
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
SCHTO KRADETE OT DYRJAVATA BE DOKOGA SCHTE NALIVATE V CHASTNI RYCE NASCHI PARI DOKOGA BE EEEI MAAVI DOLNA NIKOGA NQMA A SE OPRAIM BQGAITE BRAKQ
113
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що пак с чужди парички , т.е. по ко..му..нии..с..ти..че..ски, нали събират студентски такси , раздават сертификати ,които се плащат, ???Дайте конкретно - колко студенти имат , колко са събраните от такси пари , ако някой е сгрешил проекта- да си плаща ,нали щяха да стигат топ 100 на световните университети ??
112
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
AZA NE SYM CHUVAL CHASTNI UNIVERSITETI I KLINIKI BOLNICI TUK NA ZAPAD I V USA DA GI DOTIRA DYRJAVATA VIE STE LUDI EI BAA KA NI KRADAT QKO OTVSQKYDE
111
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
KYV VUZ E TVA BE BAAAA IKONOMICHESKI I FALIRAL ZAKRIVAI BE GOVEDAR
110
1
 
17
 
! Отговори
Гол и бос преди 4 години
Икономически ВУЗ фалира? Ами всички завършили и за *** за зеле не стават. Най-много да съсипят икономиката на държавата, ако им се даде поле на изява.
109
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те са частно учебно заведение и не искат пари от твоя джобТо не взимаха пари от моя джоб, добре щеше да е. Ама всички тези НБУ, УНИБИТ и какво ли не, точат доволно от държавата. И на мен ми се иска да им резнат кранчето, ама как да стане?
108
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
BG BEDNA I POSLEDNA KVI IKONOMIKI I UNIVERSITETI VYRETE MEINATA SI
107
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз на икономически ВУЗ, който не може да се справи със собствения си бюджет, не бих дал и пет лева. Тоя дал няколко милиона :D
106
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
TOVA SA GRESCHNII IZLISCHNI PARI KVI UNIVERSITETI KVI 5 LEVA PRI 50 000 DECA GODISCHNO EDNA GRAMADA INUVERSITETI ZAKRIVAI TIQ KOCHINI XUKNALI PROFESORI KOMUNISTI PECHALBARI OT VUZ VYV VUZ ZAKRIVAAAI XORATA S TRI UNIVERSITETA TYPACITE OT BG S 20 VYRVETE PO DQBVOLITE BEDNQCI JALKI
105
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунистите точат лиги. Тези пари и много други можеха да ги лапнат те и да направят една дупка до университета, ама уви. Борисов направи за 2 години повече от всички комунисти взети заедно от целия свят за 100 години. Никога повече руско болшевишко робство над България.
104
0
 
25
 
! Отговори
хахаха преди 4 години
Уж най елитното икономическо училище в страната където се очаква че са най добрите финансисти а пък реално не могат дори собствения си бюджет да управляват ефективно и са пред фалит та трябва държавата спешно да ги спасява.Ей такова е положението навсякъде и по институциите! Некадърник до некадърник и до всеки некадърник по един крадец...
103
1
 
21
 
! Отговори
V преди 4 години
Студентите нали плащат такси .Защо ние ще го финансираме ??? Трябва да е към таксата на университета .
102
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Премиерът Бойко Борисов заяви, че във вторник Министерският съвет..."---Кажи нещо за Местан, бе *** Банкянски!! Мълчиш като ... себе си!