Вече сме под 7 милиона, няма кой да плаща пенсиите

Демографската криза у нас е катастрофална, казват експерти
26 апр 2019 12:06, Елка Василева
422

Според официалната статистика българите сме под 7 милиона. Ситуацията се усложнява и от това, че броят на пенсионерите е 2 050 000. За миналата година обществото ни не е успяло да събере близо 4 млн. лева за покриване на плащанията за пенсионерите. Отрицателният баланс се увеличава правопропорционално с намаляването на българите.

В "България сутрин" по Bulgaria ON AIR експертът по демография към БАН доц. Надежда Илиева и финансистът Мика Зайкова се обединиха около мнението, че големият проблем на демографската криза е лошата икономическа ситуация в страната. Илиева също така допълни, че намалява и средната гъстота на населението.

"Основните проблеми в демографското развитие са освен намаляването на броя на населението, така и застаряването. В България има и голямо териториално различие. Според нашата прогноза има тревожна тенденция за обезлюдяване на селата. След 10 години те ще са 17% от страната. Намалява и средната гъстота на територията на България", каза експертът.

Мика Зайкова пък разкри, че вариантът да се избегне срив на основния пенсионен фонд е хората да се осигуряват на парите, които получават, а не максимум до 3 хиляди лева, както е в момента.

"Емиграцията обхваща хората между 20 и 39 години. България става демографска пустиня. Икономическата ситуация в страната също влияе много на демографската криза. Младите искат кариерно развитие и по-високи приходи. През 2040 г. може да гръмне основният пенсионен фонд. Финансовият министър да предприеме реформи. Тези 9 милиарда, които трябват за пенсии, ние сами си ги съкратихме, като непрекъснато намалявахме осигурителните вноски, за да помагаме на бизнеса. Вноските трябва да се вдигат и всеки да се осигурява на парите, които получава, а не таванът да е 3 хиляди лева", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

Вижте видеото на Bulgaria ON AIR
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
272
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пенсии няма да има защото отглеждате предатели наричате ги емигранти..
271
2
 
20
 
! Отговори
Дельо Хайдутин преди 5 години
Ще ги плаща Боко каунъ ,той ни докара до това дередже!
270
2
 
6
 
! Отговори
Весо преди 5 години
До ПламенСегашните пенсионери.
269
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Закрийте болниците
268
5
 
39
 
! Отговори
Пламен преди 5 години
Всички, които стават пенсионери много години са плащали.Къде са им вноските. Кой ги е изхарчил?
267
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой лъжете пак бе .та нали повече пенсионери умират отколкото да излизат в пенсия.
266
3
 
30
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Фалшива новина - от пожарната казаха че икономиката е стабилна.
265
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен потребител преди 5 години
Решението е просто С%%%%%%%%сАма как да стане когато жените са ни жени както си тебе, но мъжете са п×××××××и!
264
4
 
14
 
! Отговори
Жан Виденов преди 5 години
При него можеше 1 месец да изкараш с 10 долара. Я сега изкарай 1 месец със 100 долара! При това хиперинфлацията беше няколко седмици.
263
3
 
3
 
! Отговори
Maya преди 5 години
Kak izobshto e vuzmojno da se osigurqvash na po-niska zaplata ot realnata?! Tova trqbva vsichkite rabotodateli, koito go pozvolqvat, da sa sankcionirani!!!!
262
6
 
8
 
! Отговори
Маоист преди 5 години
На държавна или общинска работа трябва да се допускат само хора с увреждания. Също да се забрани повече от 1 в семейството да работи чиновник. Освободените - в икономиката у ще има пари за пенсии.
261
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е на първо място в света по намаление на хора ... правете си сметка за какво говорим. Това включва и държави в които има войни.БГ не се топи, БГ изчезва! Факт, всички мълчат и един ден ще има ама що така бе како Сийке ... заспал народ, слаба държава, продажни политици.Спасявайте се докато можете
260
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък имам апартамент с асансьор в хола. Бедните да фукат супата.
259
4
 
4
 
! Отговори
Някой преди 5 години
Какъв основен и кой допълнителен???? Държавната пенсия се намалява с проценти доживотно, ако "допълнителното"?!!задължително е в друг фонд , без значение каква сума е събрана.!! Двете пенсии заедно, ще бъдат по-малко от една държавна! Хората си прехвърлят парите в НОИ, за не губят и това ще става и занапред, докато не дойдат поколения с прилични натрупвания по партиите ,ако фондовете доживеят до тогава , защото луди няма!
258
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ран ЪтПрез 1963 година в Пловдив се раждаха 1000 шведчета и 1000 българчета .Демографската бомба бе заложена от комунистите.Докато българите се чудеха да раждат ли роби на комунизма ,шведите правеха деца и живееха от детски надбавки и кражби.Комунистите искаха да унищожат страната ,за да дадат територията й на руснаците.Дори предложиха да станем съветска република.
257
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чувал сьм че в Бьлгария ромите са около3 000 000 турците и те кьм 2 000 000 пенсионери 2 000 000 начи млади Бьлгари доло горе кьм 1 000 0000 ли
256
3
 
26
 
! Отговори
ДА преди 5 години
Като съкратите на 50% държавните интитуции-министерства,комисии,комитети и тем родобни ,а останалите започнат зда си плащат осигуровките-ще има пари и за пенсии,че и ще остават!Също като премахнете 10-20 заплати при пенсиониране хак за същите,които хем не плащат осигурвоки,хем вземат пари при понесиониранев хиляди лева!А не е лошо и да се регулират запхлатите на депутатите-дето минимума е 5 бона!Същото важи и за горепосочените държавни хрантутници!
255
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът от 10 години е ГЕРБ. Много крадат и не остава за заплати и пенсии. Отделно, че така ГЕРБ изгониха още 1 милион бългрски граждани от България.
254
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все повече се убеждавам че комунизма е най голямото зло случило се на хората. Вижте и децата на комунистите накьде водят дьржавата
253
2
 
13
 
! Отговори
petarziz преди 5 години
само искам да попитам управляващтите защо сме вече под седем милиона въпрос за една стотинка

Спонсорирани публикации