120 проверки на къщи за гости, в половината има нарушения

Наложени са санкции за 10 млн. лв., които още не са върнати
Обновена: 2 май 2019 09:58 | 2 май 2019 09:58,
51
120 проверки на къщи за гости, в половината има нарушения
Снимка: БулФото

Към момента са назначени над 120 проверки за злоупотреби с евросредства по програмата за развитие на селските райони и строежа на къщи за гости. При 62 от тях са установени нарушения и са наложени финансови санкции в размер на 10 милиона лева, които все още не са върнати.

Още по темата
Това каза пред bTV министърът на земеделието Румен Порожанов.

Той коментира и оставката на зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд земеделие Иванка Мизова. Вчера стана ясно, че нейният телефон фигурира в сайт за резервации на къща за гости в село Юндола и след намесата на премиера Бойко Борисов, тя подаде оставка.

"Аз поисках оставката й. Тя работи над 20 години в ДФ "Земеделие", минала е през цялата експертна стълбица. Веднага извиках г-жа Мизова, разговаряхме по темата. Нейната хипотеза е, че е искала да помогне, оставила е телефона си там и е забравила за това нещо. Този обект функционира като къща за гости, направен е като такъв, има сайт", коментира Порожанов.

По неговите думи, работата на чиновниците от ДФ "Земеделие" е да проверяват внесените проекти и да извършват плащанията по тях.

"По мое време - 2015 г., когато за втори път влязох във Фонда, беше приключило договарянето по приема за туристически обекти. С моя заповед направихме анализ на проектите, появиха се много нередности - имаше договорени кемпери, каравани. По рибарската програма имаше договорени яхти. Нито едно от тези превозни средства не е било разплатено", обясни министърът.

Румен Порожанов заяви и че има редица къщи за гости, за които финансирането е спряно заради конфликт на интереси.

"За периода 2011 - 2016 година над 538 сигнала до прокуратурата сме изпратили. Бяха направени къщи за гости, все около морето. Веднага се появиха индикатори като едни и същи банкови сметки, поръчители по авансите, доставчици - въпросните къщи за гости бяха разследвани и дадени на прокуратурата. Имаше опит за заобикаляне на правила" - изтъкна Порожанов.
 
Той коментира и информацията, че неговият син също се е облагодетелствал по програмата за развитие на селските райони в периода, когато самият той е бил негов директор.

"Той никога не е работил и не е разпределял в одитния екип на Фонд "Земеделие" и мога да декларирам ясно, че синът ми не е участвал в екипи, проверявали фонда", категоричен беше Румен Порожанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този мошеник, няма ли да го обесят най-накрая?
26
6
 
6
 
! Отговори
Изнервен преди 5 години
До 13. Може би никой не е звънял, ама както и да е. Друго е интересно. Госпожата е в министерството от 2003, но при Орешарски става зам.директор. След падането му е освободена при ГЕРБ, но после върната от Герджиков. Нещо ми намирисва, че е червено протеже, а?
25
4
 
4
 
! Отговори
Байфидан преди 5 години
До ха-ха-ха. Е, и? Значи признаваш, че всички комунисти са ***?
24
3
 
16
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 5 години
До Антон!Човече , в Герб комунистите са 3 /три/ пъти повече , отколкото в БСП!!!А цялото ръководство на Шайката Герб е само от комунисти!!!Осъзнай се!Не знаеш ли че главния шеф на Шайката беше личен слуга и шофьор на Т.Живков?А дясната му ръка Цвък е син на агент на ДС и бивш милиционер?
23
2
 
19
 
! Отговори
стига бе преди 5 години
"Румен Порожанов заяви, че трябва да платим 11 милиона евро финансови корекции, заради недобросъвестно поведение на бенефициентите по европейските програми."И КОЙ ще ги плати тези средства???Значи едни наши хора си правят къщи с европари, след това се оказва, че са злоупотребили (О, каква изненада) и всички НИЕ трябва да платим?!Както платихме сума пари за акциите на Цветанов, както ще платим и сума пари за Иванчева и т.н. и т.н.А някой ще подават оставки и ще се ширят в къщи и апартаменти.
22
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лелееее, що сме се оплелее! Провериха тези дето не искат да се отчитат там където трябва!А този е един от голите охлюви във властта! До каквото се е докоснал се го е съсипал!К,во стана с козите и овцете по Странджа?
21
2
 
17
 
! Отговори
срамота преди 5 години
Пълно перде е този!Нещо като Валерко Симеончов с хотел "Козия рог".Този го питат дали сина му се е облагодетелствал , а той отговаря че не е бил еди какъв си.Валерко го питат колко пари е взел от МО за нощувки , а той отговаря че няма договор с МО.Е ,още ли има наивници , които да желаят да бъдат ограбвани от тези престъпници?
20
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имало опит за заобикаляне на правила! Аз не знам у нас къде няма опити и заобикаляне на правила. Това ни е философия и верую.
19
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крадат, не спят, народът спи - вече 4-5 милиона мишлета.
18
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнтонВ ГЕРБ повече от половината са си комунисти:)))
17
1
 
18
 
! Отговори
Край преди 5 години
Тя искала да помогне ми на нас дето не иска да помогне що не ни финансира някои с нещо?Искането струва пари Порожанов
16
2
 
20
 
! Отговори
Офф ,да се омита преди 5 години
Този е типичен тиквен .едераст.Колко осъдени има по тези 538 сигнала???Нито един.Е ,какво е правил тогава този шеф на ДФ "Земеделие"?Раздавал е пари на близките до властта и затова е повишен в министър.За никого не е тайна ,че 10 % законно се плащат на консултантски фирми/разрешено е по тази програма!/ и още 20% се връщат след плащането от фонда.МИЛИОНИ Е ПРИБРАЛ ТОЗИ ШАЙКАДЖИЯ!
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
оптимистичното заглавие трябва да е "От 120 проверени ,по-малко от половината нямат нарушения"
14
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви са тези смешни оставки??? Съд, затвор, конфискация на имуществото (дето е прехвърлено на лели и баби). Тези, които са допуснали тези финансови престъпления - същата процедура!
13
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако наистина телефонът на другарката е попаднал на сайта случайно преди ТРИ години и е единствения телефон за резервации ,значи тя е имала позвънявания и е разполагала с цели ТРИ години да премахне телефона си от сайта ,като грешно посочен Другото обяснение е ,че къщата е нейна и така следи и подпомага бизнеса си, поради което не само оставка , но и прокурорска намеса е нужна.
12
2
 
10
 
! Отговори
Антон преди 5 години
- Е-ех, ГЕРБ, ако не бяха комунистите - никога нямаше да гласувам за Вас!
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много проверки за толкова години:))), но нали са наши хора...защо да ги безпокоим. А парите...по нататаък ще ги върнат на кукуво лято.
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кой беше шеф на този фонд когато са се давали евросубсидиите?
9
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боже, боже, боже! То бива бива, ама цял бивол за мезе не бива. Тоя направо да го наградим бе. Много проверки, много наказани, хем не може хем може да влияе на сина си. Отврат. Перфектно си свършил работата. Само дето един лев не са събрали от нарушителите и дето 2/3 от къщите за гости за вили за собствени нужди, иначе всичко е наред и перфектно свършено от него. ОТВРАТ, ОТВРАТ , ОТВРАТ!!!!!
8
0
 
23
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
Парите по европрограмите се раздадоха на наши хора. Те направиха уж къщи за гости, а всъщност в тях туристи никога не са отсядали. 5 години след построяването тези къщи вече стават частни жилища. Сега ще проверят само къщите на случайно попаднали сред получилите евросредства или на такива, които са се отрекли от ГЕРБ. Нашите хора пак няма да върнат парите.