Папа Франциск: Мир по цялата земя, но той изисква диалог!

Светият отец зове за активен мир срещу егоизма и безразличието
Обновена: 6 май 2019 21:09 | 6 май 2019 20:00, Камелия Цветанова
139

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От столичния площад "Независимост" папа Франциск призова за активен и укрепен мир срещу всички форми на егоизъм и безразличие, които ни карат да поставяме дребните интереси на някои над неприкосновеното достойнство на човека. Това каза Светият отец на събитието за мир - последното от неговото апостолическо пътуване в България.
Още по темата

"Мирът изисква и моли да направим от диалога - път, от общото сътрудничество - наше поведение, от взаимното опознаване - метод и критерий, за да се срещнем в това, което ни обединява, да се уважаваме в това, което ни разделя и да се насърчим да гледаме на бъдещето като пространство на възможности и достойнство, особено за бъдещите поколения", каза папа Франциск, цитиран от БТА.

Светият отец отправи своето послание за мир към целия свят заедно с представители на различните вероизповедания в България.

"В този момент гласовете ни се сливат и в унисон изразяват пламенното желание за мир: нека мирът се разпространи по цялата земя! В нашите семейства, във всеки от нас и особено по тези места, където толкова много гласове са били заглушени от войната, задушени от безразличие и игнорирани от смазващото съучастие на заинтересуваните групи", каза папата.

Светият отец призова всички да съдействат за осъществяването на този стремеж: представителите на религиите, на политиката, на културата.

Молитвата за мир, която папа Франциск произнесе в София, беше и последното му събитие у нас.

Във вторник той заминава за Северна Македония
.

Очаква се над 15 000 души от всички части на страната, високопоставени представители, вярващи и чуждестранни гости от съседни страни да се стекат по улиците на Скопие, за да присъстват на историческото посещение на папа Франциск.

В сила ще бъдат строги мерки за сигурност и ограничения на трафика.

На хората, които пътуват, се препоръчва да използват обществения транспорт, който ще е безплатен, а на жителите, идващи от други градове - да използват влак до Скопие, който също ще е безплатен, допълва БТА.

Заради посещението на папата утрешният ден е обявен за неработен в столицата на Северна Македония, като основните и средни училища също ще бъдат затворени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още по темата: молитвамирпапата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
по някаква закономерна ирония на съдбата точно всеобщите молитви за Мир на земята са били предвестници на най-опустошителните войни. Ако не нещо друго, то Църквите имат поне този Божествен промисъл за наближаващите трагедии.
73
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едновременно се появи и логото на мисията на Франциск за визитата му в Мароко, възприета като логотип за "единна световна религия" кръст, обкръжен от полумесец с жълти и бели цветове на Ватикана, и с червени и зелени цветове на исляма................."Католиците и ислямистите се обединиха.А уж говорят,че се борели с ислямска държава.
72
1
 
4
 
! Отговори
Страхил преди 4 години
Кой е този човек отдясно на Папата, с монашеските одежди ? Някой знае ли ? Явно е високопоставен. Мисля, че същия човек беше и до Президента на парада, а може и да греша ?
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Папа Франциск и Ал-Тайеб "Единна световна религия"03.2019На 3-5 февруари в столицата на ОАЕ Абу Даби, се състоя международната конференция "Човешкото братство", посветена на междурелигиозния диалог,веротърпимостта, противодействието на радикализма и тероризма.Тя беше организирана от Съвета на старейшините на мюсюлманите и съвпадна с визитата на римския папа Франциск в Абу Даби.Едновременно се появи и логото на мисията на Франциск за визитата му в Мароко, възприета като логотип за "единн
70
2
 
13
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
До Анонимен 85Явно нямате никаква представа за това, което се е случило през 1054 година. Прочетете и се осведомете. Православната църква НЕ Е в общение с католическата! Осведомете се, другари!Католическата църква не е Църквата Христова!
69
6
 
15
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Този за мен е "господин никой"!!!
68
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Папата се наведе и целуна иконата висяща на врата на патриарх Неофит. Нашата православна църква, патриаршията, отказаха участие в молитвата за мир по света. Патриарх Неофит, това ли е волята божия?! Правилно ли постъпихте?! Какво послание предадохте на вярващите православни в страната?! Когато няма държава, на хората остава вярата. Това е последното. Има ли го?!
67
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, ко пелето Иво Христов що го нямаше на площада, да не би гуруто ми Радко разбойника да му е дал да ваканцува или майката доячка *** да му е духнала под панталона? Чака ко пелето за златни грошове, чака й мълчи като ***!
66
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Папата просто посети България след покана от наша страна. Всички търсят някаква причина, търсят някаква думичка да се закачат и не намират. Папата обикаля света, това му е работата. Като Бай ***, пак успяхме да се изложим, като всички се молеха за мир - мюсюлмани, арменци, евреи, католици, само ... нашите православни разколници решиха да се откроят с липсата на присъствие. Православието при нас се свързва с Линкълни и Ролекси. При нас църквата е бизнес, не вяра. Жалко ...
65
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес е Гергьовден! На този ден Свети Георги отсича главата на рептилията и я пробожда с копие.
64
2
 
16
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Наш Боко,да стане...посланик на папата за мир и...просперитет за...Западните Балкани,а и за цялата Земя,след като се пенсионира като...премиер -до тогава не го...даваме. (платено...съобщение).
63
0
 
14
 
! Отговори
Надежда преди 4 години
Пожелавам на всички повече любов, мир и смирение. Господ знае кой е с чисти помисли и намерения, бъдете добри, щастието е отвъд материалното!
62
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този да си бие камшика колкото може по-бързо , че ми писна ..
61
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ай да се свършва вече с тая територия, много плюете, много хейтите - Добруджа, северозапада и дунава за Румъния, Пирин за Северна македония, Рила и тракия за Гърция, Родопите и Странджа за Турция! Ай, спете спокойно, хейтъри!
60
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя дъртак много нагъл бе, направо се самоназначил за наместник на Бог, ами той ония Гуайдо във Венецуела направо пръщи от скромност, само за президент се самоназначил.
59
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По морето е пълно с бежанци ит руския Гулаг, но вече и в София има много.Явно Кремъл готви военен преврат...парашутиста вече е в Президентството !
58
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Kade e prisastvieto na bg zarkva resel skandalno e
57
4
 
28
 
! Отговори
Диалог преди 4 години
Сутринта за Гергьовденския парад времето беше прилично. За папското събитие времето рязко застудя, духна леден вятър, рязко се заоблачи и заваля дъжд. Лично аз смятам, че диалогът с Господ беше осъществен.
56
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очаквах цирк, ама това да изтипосаш на първия ред най-големите крадци и един самозванец зове за мир и смирение ми дойде в повече.
55
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България се напълни с руски бежанци !

Спонсорирани публикации