Папа Франциск: България е кръстопът, на който се срещат различни вероизповедания

След посланието на Светия отец на площада започна неделната молитва "Царице небесна"
Обновена: 5 май 2019 16:13 | 5 май 2019 15:24,
185

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България е кръстопът, на който се срещат и водят диалог различни вероизповедания, заяви папа Франциск, който отправи послание към света, свързано с актуални въпроси, от площад "Св. Александър Невски".

Скъпи братя и сестри, Христос воскресе! - така започна обръщението си Светият отец. С тези думи от древни времена по българските земи християните - православни и католици, си разменят пожелания, те изразяват голямата радост от победата на Исус Христос над злото и над смъртта, каза папа Франциск.

Още по темата

Христос живее, той е нашата надежда, всичко, което той докосва, става ново и се изпълва с живот, посочи Светият отец, цитиран от БТА.

"Затова първите думи, които искам да отправя към всеки от вас - той живее и те иска жив, той е в теб, той е с теб и не те изоставя никога. Колкото и да се отдалечиш, той върви с теб, до теб е възкръсналият, който непрекъснато те зове и те очаква, за да започнеш отначало. Когато се чувстваш стар и преуморен от тъга, кавги, страхове, съмнения и провали, той ще бъде там, за да ти даде отново сила и надежда", обърна се към хората папа Франциск.

Кураж и вяра от Франциск – папата на бедните

Той припомни, че в историята на църквата, също и тук, в България, е имало пастири, които са се отличили чрез святостта на живота си. Сред тях папа Франциск посочи Св. Йоан XXIII - по думите му свят пастир, чиято памет е особено жива на тази земя, където е живял от 1925 до 1934 г. Тук той се научи да цени традицията на Източната църква, установявайки отношения на приятелство с другите вероизповедания, неговият дипломатически и пастирски опит в България остави толкова силна следа в сърцето му, че го отведе дотам да насърчи в църквата перспективата на икуменичния диалог, който получи забележителен импулс във Втория ватикански събор, пожелан именно от папа Ронкали, посочи Негово светейшество.

По следите на този икуменичен път след малко ще имам радостта да поздравя представителите на различните вероизповедания в България, която, въпреки че е православна страна, е кръстопът, на който се срещат и водят диалог различни вероизповедания. Желаното присъствие на тази среща на представителите на тези различни общности показва желанието на всички да изминат пътя - с всеки изминал ден все по-необходим, да възприемат културата на диалога като път, общото сътрудничество - като поведение, взаимното познаване - като метод и критерий, отбеляза папа Франциск.

Намираме са близо до раннохристиянската църква "Света София" и до Патриаршеския храм "Св. Александър Невски", където преди това се молех в спомена на Св. Св. Кирил и Методий, в желанието да демонстрирам уважение и обич към тази почитаема Българска православна църква, имах радостта да поздравя и прегърна преди малко моя брат Негово светейшество патриарх Неофит, както и митрополитите от Светия синод, припомни папа Франциск.

Сега се обръщаме към блажената Дева Мария, Царица на Небето и Земята, за да се застъпи тя пред възкръсналия Господ, за да дари на тази обична земя винаги необходимия импулс да бъде земя на срещи, в която отвъд културните, религиозни или етнически различия да продължите да се признавате и уважавате взаимно като деца на един и същ Баща, заяви главата на Римокатолическата църква.

Програмата на папата: Къде и как можем да го видим?

Нашият призив се изразява с раннохристиянската молитва "Царице Небесна". Ще го направим тук, в София, пред иконата на Богородица от Несебър - Врата небесна, толкова скъпа на моя предшественик Св. Йоан XXIII, който започнал да я почита тук, в България, и я е носил със себе си до смъртта си, завърши посланието си папа Франциск.

След посланието на Светия отец на площада започна неделната молитва "Царице небесна" /Regina coeli/, която всяка седмица се проследява в ефир от над 100 милиона вярващи от цял свят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като преди това постреснахте Бойчо с постановката "Апартаментгейт" и сега Бойчето ще слушка. И бежанците ви ще приеме, и кой знае за какво още ще се съгласи. Господ да ни пази.
121
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде да си ходи вече, че облъчването минава всички граници!
120
3
 
5
 
! Отговори
Додо преди 4 години
"Папа Франциск: България е кръстопът, на който се срещат различни вероизповедания"===================Бъркаш, Берголио. България е Християнска държава, въпреки теб и господарите ти юдеоилюминати, които от хиляди години се опитвате да ни заличите от картата! България ще пребъде! Анатема за теб и тези, които те доведоха! Христос Воскресе, братя Българи!
119
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименИма много теории от къде са дошли българите. На няколко километра от родното място на баба ми по майчина линия има манастир, където се съхраняват плочки датирани към 5-тото хилядолетие преди Христа. Не искам да знам какви ни изкарват вече. Едно знам: хората на Балканския полуостров са хубави и добри хора. Обичам Балканите и хората там!
118
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смелите умират веднъж, а страхливите, по - сто пъти на ден "- Джовани Фалконе !
117
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой да е видял, да е чул или пък прочел, че има премиер на държава в Европейския съюз, който да не знае поне един език освен родния? Има, има нашият велик политик от Банкя не може да каже добър ден на някакъв език, освен българския, но и него толкова владее.Напуши ме смях, когато видях библиографията на неговата легендарна кандидатска десертация. Там имаше пет източника на английски! Как ли ги е чел храбрият пожарникар от Банкя?
116
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е кръстопът, на който се срещат и водят диалог различни вероизповедания, заяви папа ФранцискКакво сериозно заявление и прозрение.
115
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 12-13 април 1204г.Константинопол бива превзет,разграбен,опожарен и потънал в кръв от кланетата на войските на IV кръстоносен поход по инициатива на венецианския дож Енрико Дандоло и с одобрението на римския папа Инокентий III.И тъй,християнската Първостолица Градът, който беше главният световен християнски център в течение на близо 9 века,който устоя на няколко десетки обсади,беше превзет и опустошен от "християни"!
114
1
 
11
 
! Отговори
3 преди 4 години
На 13 април 1204 г. рицари от Четвъртия кръстоносен поход подлагат на грабеж и опустошение византийската столица Константинопол, след като ден преди това са направили пробив в отбраната на крепостта.Раграбването,палежа на Константинопол от кръстоносците е връхна точка във враждата между католици и православни и затвърждава трайно последиците от Великата схизма от 1054 г.На 12-13 април 1204г.Градът бива превзет от войските на IV кръстоносен поход по инициатива на венецианския дож Енрико Дандоло
113
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не сме на никакъв кръстопът,ние ВИНАГИ сме били православни християни,на първата официална християнска църква - православната и се гордеем с това,гордеем се и че не сме имали инквизиция или църковни грабежи над християни или мюсулмани,провеждани от западни рицари,гордеем се с православната култура и просвета,книжнина!И винаги ще се гордеем с православието,винаги!Уважаваме католиците,но винаги ще останем православни,дори когато се молим в католически църкви!
112
3
 
14
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Бах му мамата , в 70 % от пространството на сайта има само новини за тапата !Днес цял ден само с него ни губят времето !
111
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В тоалетната на летището, в така наречената от журналистите СРЕЩА НА ЧЕТИРИ ОЧИ между Борисов и Папата, много ми е интересно на какъв език за разговаряли през въпросните 2 минути.Папата знае достат езици, ама Борисов сигурно само е мучал.
110
4
 
19
 
! Отговори
Папата е Антихрист преди 4 години
Папата е един от Антихристите, Благодатния огън, защо не се пали при него, а са пробвали при Кръстоносците, А?..."Църквата на Христос" описана в Библията и на всяко дете е ясно, че е Православната!!! А България е държавата, която прави Църквата на Христос ТОЛКОВА ГОЛЯМА предавайки я на Русия!!! Давайки им и първия патриарх, който също е българин! Затова да внимава "този" как стъпва на тази свята земя. В Рим само кич, лъжа и измяна от истината и традицията на Христос... Истина е САМО тук!
109
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Утре, при бежанците очаквам интересно послание на Папата, което може да отрезви облъчените днес.
108
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е православна държава, ТОЧКА.
107
13
 
5
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 4 години
България никога не е била част от Запада.Дошли сме от степите на Изтока, в близкото минало сме били с Изтока и днес, когато се опитват да ни направят насилствено част от Запада (и то най-долнопробната му част), ние сме на път да изчезнем като народ.България може да е на кръстопът, но ние българите винаги сме били източен народ и такъв ще останем до последния българин.Западът да го .. да прави като вятъра !
106
2
 
10
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Дайте някоя интересна новина бе ,цял ден с папата ни занимавате !Половината новини в сайта са за папата ! Където и да погледнеш само новини за папата !
105
3
 
2
 
! Отговори
Фифи без хапчета преди 4 години
Господи, какви ....пишат тука! Господи, прости им, те не знаят какво правят!
104
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мирните овчици цял ден блеят смирено пред Папата, а утре отново ще се събудят "пак в тия". Медийното облъчване надмина дори култовите периоди от времето на комунизма!
103
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До привет от Германия101 Може би,един ден няма да има религии,но човечеството,още не е дорасло до там.Религията е история,съхранена идентичност,морални ценности,които няма как ,да се предадат на невежите,неграмотните,страдащите и бедните,загубили вяра във всичко.Все още ни е нужна.Християните трябва да са единни,за да се противопоставят на тези,които употребяват мюсюлманската религия,за да избиват невинни хора и за геополитика.