Папа Франциск: Мир по цялата земя, но той изисква диалог!

Светият отец зове за активен мир срещу егоизма и безразличието
Обновена: 6 май 2019 21:09 | 6 май 2019 20:00, Камелия Цветанова
139

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От столичния площад "Независимост" папа Франциск призова за активен и укрепен мир срещу всички форми на егоизъм и безразличие, които ни карат да поставяме дребните интереси на някои над неприкосновеното достойнство на човека. Това каза Светият отец на събитието за мир - последното от неговото апостолическо пътуване в България.
Още по темата

"Мирът изисква и моли да направим от диалога - път, от общото сътрудничество - наше поведение, от взаимното опознаване - метод и критерий, за да се срещнем в това, което ни обединява, да се уважаваме в това, което ни разделя и да се насърчим да гледаме на бъдещето като пространство на възможности и достойнство, особено за бъдещите поколения", каза папа Франциск, цитиран от БТА.

Светият отец отправи своето послание за мир към целия свят заедно с представители на различните вероизповедания в България.

"В този момент гласовете ни се сливат и в унисон изразяват пламенното желание за мир: нека мирът се разпространи по цялата земя! В нашите семейства, във всеки от нас и особено по тези места, където толкова много гласове са били заглушени от войната, задушени от безразличие и игнорирани от смазващото съучастие на заинтересуваните групи", каза папата.

Светият отец призова всички да съдействат за осъществяването на този стремеж: представителите на религиите, на политиката, на културата.

Молитвата за мир, която папа Франциск произнесе в София, беше и последното му събитие у нас.

Във вторник той заминава за Северна Македония
.

Очаква се над 15 000 души от всички части на страната, високопоставени представители, вярващи и чуждестранни гости от съседни страни да се стекат по улиците на Скопие, за да присъстват на историческото посещение на папа Франциск.

В сила ще бъдат строги мерки за сигурност и ограничения на трафика.

На хората, които пътуват, се препоръчва да използват обществения транспорт, който ще е безплатен, а на жителите, идващи от други градове - да използват влак до Скопие, който също ще е безплатен, допълва БТА.

Заради посещението на папата утрешният ден е обявен за неработен в столицата на Северна Македония, като основните и средни училища също ще бъдат затворени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още по темата: молитвамирпапата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
17
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Мирът, договорите и правилата ги създават великите сили, а другите само ги спазват!Това означава мир, чрез диалог, да ви преведа на папата думите!А Ватикана винаги била от страната на победителките и великите сили!Това си го набийте в селските дървени глави, които инстинктивно приемат всичко за чиста монета и могат да ви моделират като пластелин медиите, както и когато си го поискат!Велики и всемогъщи са англосаксонските корпорации и банки!ГЕРБ нямат доверието на обикновените хора!Бен!ЦРУ
33
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русофилската Мафия начело с Радев се моли за война !
32
17
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Ген. Решетников към поп Киро:- Таварисшч палковник, нада найти адин нов, адин настаясшчий Али Агджа...
31
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин от три десетилетия е по-католик от Папата !Всяка годна се къпе по веднаж във вода за да се изкъпе за Коледа !
30
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"ЩОМ Е ПОМАГАЛ ЗА БОРБА СРЕЩУ КОМУНИЗМА ЗНАЧИ Е СВЯТ ЧОВЕК"Любимият ти папа е пишел доноси за противниците на режима на Видела, под чиято диктатура са избити 8000 души. Видела беше осъден през 2010-та на доживотен затвор. Какъв комунизъм е борел папата, ти чуваш ли се изобщо?
29
19
 
10
 
! Отговори
Дон Милионе преди 4 години
В България трябва да идват личности от такъв ранг като папата за да облагородят малко дивите балкански нрави. Човекът има мисия и я следва - дава пример за праведен и достоен живот.
28
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този митрополит Николай защо се крие от папата мисли ли, че не знае за ролексите и лимузините му?
27
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако искаш война, стани "братушка" с руския Гулаг !
26
7
 
22
 
! Отговори
до 26 преди 4 години
Алоо, папата е писал доноси за диктаторския режим на Видела в Аржентина през 70-те. Заради неговия "труд" са отвлечени 8 души- хора със семейства, двама са безследно изчезнали.
25
6
 
20
 
! Отговори
Василев преди 4 години
И за какво трябва БПЦ да се помирява с Ватикана, след като по време на турското робство и по време на освободителните войни на българите са подкрепяли Османската империя и католиците са продавали оръжие на турците и са ги обучавали във военно дело???Смятате ли , че БПЦ е предала народа си, след като тя има основна заслуга да се съхраним като народ и да имаме държава???Целувайте з.ад.ниците на католиците, вие сте свикнали, имате опит!!!Агент Майкъл Беринджър!ЦРУ!!!
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 25НАШАТА АРМИЯ Е НАЙ-МИРНАТА НА СВЕТА - НА НИКОГО НИЩО ЛОШО НЕ МОЖЕ ДА НАПРАВИ--))
23
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев като чу от Папата думата МИР и напълни площада под балкона си със старо руско желязо, готов за ВОЙНА !
22
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
3/4 от митрополитите на БПЦ са агенти на ДС, това не е църква, а милиционерски участък. Това е срам и позор!
21
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русофилите пак да си поканят контрабандиста Говняев да се погаври още с любимия им президент.
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"1000000 от твоя вид не събират мозък за един евреин"Знаех си, че се кланяш на Талмуда. От километри си личеше.
19
6
 
29
 
! Отговори
33 преди 4 години
И на мен ми се повръща от слугинството на медиите към тоя папа.Брежнев не е посрещан така даже. И какво ни каза : да слушкаме , да приемаме бежанците от войните ,запалени от големите , да се обичаме назависимо от гейтовете... абе , не видях Цветанов никъде .Домъчня ми за него. Утре ще ми е мъчно и за папата. Гладни , бедни народе , докога ще ти съдират от гърба по 10 кожи разни папи ,царе и патриарси !?
18
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Папата Франциск се оказа голям пич! Срам ме е от БПЦ. Ставам католик."Ставай ако щеш извънземен, не ми дреме. Чест прави на БПЦ, че отказа да участва в ритуалите на този клоун, на който първата му работа след като пристигна беше да зове България да се превърне в джихадистко гето.
17
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Не знам дали равина ще определи действието ти за кашер."1000000 от твоя вид не събират мозък за един евреин
16
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Папата Франциск се оказа голям пич! Срам ме е от БПЦ. Ставам католик."Не знам дали равина ще определи действието ти за кашер.
15
0
 
25
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Папата да отиде в Париж и да направи молитва за мир, да каже на полицаите да не бият жълтите жилетки, а на френските корпорации ,банки и армия да се изтеглят от Африка и Близкия изток, защото източват ресурсите на бежанците, и работят за жълти стотинки и те за това бягат на запад!Дали няма да го изритат, като мръсно коте, а друг е въпроса, дали изобщо ще си помисли, да се опълчи срещу своите господари!Отворете си очите, отпушете си ушите, и започвайте да правите гимнастика на мозъка!Мики!ЦРУ!

Спонсорирани публикации