Ремонтът на "Графа" в съда, търговци искат обезщетения

Бизнесът се жалва от действията на Столичната община
27
Ремонтът на "Графа" в съда, търговци искат обезщетения
Снимка: Сдружение " Справедливост за всички в България"

Търговци, работещи на столичната ул. "Граф Игнатиев", печално известна с проблемите около ремонта й, подадоха колективен иск срещу Столичната община.

Той е на стойност 387 059,75 лева и бе внесен в Софийския градски съд, съобщиха от сдружение "Справедливост за всички в България", което е специално създадено за целта.

Още по темата
От исканата сума 364 182,76 лева са за пропуснати ползи, а 22 876,96 за претърпени вреди.

В мотивите към иска е подчертано, че никъде в документацията по провеждане на обществената поръчка за ремонта Столичната община не е отчела, че това е район с търговски обекти и не е поискала от кандидатите да се съобразят с този факт. Не е отчетено наличието на 300 търговски обекта по протежение на участъка в ремонт.

Единствените критерии на общината са свързани с "местното население", както то е наречено в обществената поръчка. Именно затова и е позволено всички обекти да бъдат поставени в невъзможност да работят през целия период на ремонта.

Затварянето на целия периметър на ремонта за целия период от време (в началото 300 дни, а към момента повече от година), е направено единствено и само за удобство на фирмите-изпълнители и поставя търговците по улицата в невъзможност да работят. Някои от точките на ремонта са затворени от първия до последния ден, който ще настъпи неизвестно кога, и щетите върху търговските обекти там надхвърлят и най-песимистичните очаквания. Такива точки са площад "Гарибалди" и площад "Славейков", жалват се фирмите.
 
През цялото време на ремонта Столичната община дава неверни и подвеждащи търговците данни за времетраенето му, което изключва възможността те да направят смислени бизнеспланове за оцеляване.

Без наличие на каквито и да било форсмажорни обстоятелства, Столичната община удължи срока на ремонта с още 89 дни, което нанася допълнителни загуби на бизнеса в региона, посочват още търговците в иска си.

Те претендират за обезщетения само за 6-месечен период от време, приемайки останалите 6 месеца за обективно необходими за осъществяването на ремонта.

В иска до този момент са включени 13 търговци поради ограничените възможности на сдружението да поеме по-големи суми за съдебни разходи, но той остава отворен да се присъединяват допълнително търговци в хода на делото, като поемат своя дял от съдебните разноски, се уточнява в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
4
 
! Отговори
vlady преди 4 години
Искът следва да бъде разгледан от протопрезвитер Кусан Хадавян и архимандрит Исахак Похосян.
22
5
 
9
 
! Отговори
Кака Мая президент преди 4 години
Кой и да посочат за кмет комунистите ще бие Данчето от първи път.
21
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само така съд до дупка.Тия не се накрадоха.
20
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
20 милиона за няма и километър уличка! Краденето е яко!
19
8
 
9
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Този ремонт се оказа G-точката на народа. Много обичате да мрънкате и да стенете по темата.
18
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фирмата и Фандъкова да го карат яваш-яваш за да стане качествен ремонта. Къде са се разбързали толкова?
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 6 - общината е виновна, защото не провежда нормална регулация, вдигат се цените на имотите изкуствено, скачат наемите. Само ако рабозутата недовършениет сгради на повееч от 5 години двойно ще паднат цените.
16
3
 
16
 
! Отговори
Д-р Исня преди 4 години
*** съди себе си, а строителят отстрани си отваря студена бира, бърка си в гащите с движения нагоре-надолу, уригва се, изхрачва се на земята и заключава:-Е т'ва е живота! Удри Жекооо!
15
0
 
7
 
! Отговори
Трудовакъ преди 4 години
Колегата (или колежката) под номер 4 може да кандидатства за някоя престижна литературна награда. Талантлив е българския народ, способен така да се каже! Браво! Поздравления!
14
7
 
8
 
! Отговори
Честен преди 4 години
Бе да им *** ***ѝ**** на тези мошеници. И като прочета " бизнеса " ...... майко мила.Търгаши. Измамници!Купуват стоката от промоциите на големите вериги, накичат я с лъскав етикет и хоооп ..... 100 че и 200 лв. отгоре.Ай сик*тир бе.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Fandakova e sa satvora miliinerka stana u4itelkata po ruski komisioni imoti ima i daschtera i setkoto proverka na fandakova kolko e spe4elika ot kakto e kmetiza bes boiko da ka saschtitava mnogo glupavi eftini ne ka4est.remonti s eftini materiali s vs playchta eu milioni idvat ot eu ne it boiko as bi pistroih aa naprsvih tasi partia gerb da. O mnogo kradlivi mnogo milioneri ste vie ot gerb a predi bkp
12
1
 
8
 
! Отговори
Браво, братя преди 4 години
А до "Чиновника" - с лекота, по болшевишки, разни органи ще разкулачат всеки дръзнал само да каже една дума. Но не органите произвеждат благата в тази страна. Ако паразита убие гостоприемни на, то и той също ще умре.
11
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предлагам да сложат на Графа панел с гипсова отливка на фандъковите ръце.
10
32
 
6
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Тия дребни мошенници изобщо не се усещат, как сами са се прецакали. Освен, че нищо няма получат, НАП ще ги провери за поне 5 години назад и ще ги разкатае с актове и глоби. Всички укрити данъци и осигуровки ще им излязат през носа. Така става като са хем глyпaви, хем алчни.
9
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще и накривят каскета на графиня Фандъкова, тя една стотинка няма да плати от джоба си.
8
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Илф и Петров имаше една героиня- Свенливата крадла. Много интересен образ.
7
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно като я осъдят, кой ще плати глобата - Фандъкова или пак софиянци ?
6
25
 
6
 
! Отговори
kukla преди 4 години
Ами от няколко години като минавам по Граф Игнатиев и ми се набива в очите затоверени магазини и надписи "дава под наем". Не знам дали на тия търговци общината им е виновна.
5
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гр.София 9.15часа 10.05.2019г. пресечната точка между ул. Граф Игнатиев и ул.Любен Каравелов. Фантастичното трио Фандъкова.Проектант и GP Grup& CO постигнаха невероятни строителни постижения.След повдигане котата на уличното платно на ул.Граф Игнатиев превърнаха ул.Любен Каравелов във ФАНДЪКОВО ЕЗЕРО жалка интерпретация на Лебедово езеро. *** са забравили да направят оттоци и сега се събира вода. Сега добре, с четки от СО ще я избутат,но зимата ще си имаме пързалка Любен Каравелов.
4
0
 
28
 
! Отговори
Герберастката кочина преди 4 години
Депутат, софра, запой. Преход, пасмина, застой. Болни, доктори, рушвет. Кмет, корупция, разцвет.Безпорядък, рев, искри. Алкохол, жени, псувни. Цици, интернет, Айфони. Бизнес, спонсор, милиони. Обир, банка, далавера.Ред, полиция, химера. Път, поръчка, магистрала. Катастрофа, вой, раздяла. Улици, ремонт, павета. Кражби, сеч, екодървета. Фирми, призраци, офшорки. Евро, сметки, уговорки. Избори, елит, управа. Шок, пародия, държава. Изход, бягство, терминал. Народ, история, финал.