Ремонтът на "Графа" в съда, търговци искат обезщетения

Бизнесът се жалва от действията на Столичната община
27
Ремонтът на "Графа" в съда, търговци искат обезщетения
Снимка: Сдружение " Справедливост за всички в България"

Търговци, работещи на столичната ул. "Граф Игнатиев", печално известна с проблемите около ремонта й, подадоха колективен иск срещу Столичната община.

Той е на стойност 387 059,75 лева и бе внесен в Софийския градски съд, съобщиха от сдружение "Справедливост за всички в България", което е специално създадено за целта.

Още по темата
От исканата сума 364 182,76 лева са за пропуснати ползи, а 22 876,96 за претърпени вреди.

В мотивите към иска е подчертано, че никъде в документацията по провеждане на обществената поръчка за ремонта Столичната община не е отчела, че това е район с търговски обекти и не е поискала от кандидатите да се съобразят с този факт. Не е отчетено наличието на 300 търговски обекта по протежение на участъка в ремонт.

Единствените критерии на общината са свързани с "местното население", както то е наречено в обществената поръчка. Именно затова и е позволено всички обекти да бъдат поставени в невъзможност да работят през целия период на ремонта.

Затварянето на целия периметър на ремонта за целия период от време (в началото 300 дни, а към момента повече от година), е направено единствено и само за удобство на фирмите-изпълнители и поставя търговците по улицата в невъзможност да работят. Някои от точките на ремонта са затворени от първия до последния ден, който ще настъпи неизвестно кога, и щетите върху търговските обекти там надхвърлят и най-песимистичните очаквания. Такива точки са площад "Гарибалди" и площад "Славейков", жалват се фирмите.
 
През цялото време на ремонта Столичната община дава неверни и подвеждащи търговците данни за времетраенето му, което изключва възможността те да направят смислени бизнеспланове за оцеляване.

Без наличие на каквито и да било форсмажорни обстоятелства, Столичната община удължи срока на ремонта с още 89 дни, което нанася допълнителни загуби на бизнеса в региона, посочват още търговците в иска си.

Те претендират за обезщетения само за 6-месечен период от време, приемайки останалите 6 месеца за обективно необходими за осъществяването на ремонта.

В иска до този момент са включени 13 търговци поради ограничените възможности на сдружението да поеме по-големи суми за съдебни разходи, но той остава отворен да се присъединяват допълнително търговци в хода на делото, като поемат своя дял от съдебните разноски, се уточнява в съобщението.


27
Още от Общество
ХИВ позитивен тормози аптекарка в Люлин, плаши с убийство
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
vlady преди 2 седмици
Искът следва да бъде разгледан от протопрезвитер Кусан Хадавян и архимандрит Исахак Похосян.
23
5
 
8
 
! Отговори
Кака Мая президент преди 2 седмици
Кой и да посочат за кмет комунистите ще бие Данчето от първи път.
22
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Само така съд до дупка.Тия не се накрадоха.
21
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
20 милиона за няма и километър уличка! Краденето е яко!
20
8
 
8
 
! Отговори
Чиновник преди 2 седмици
Този ремонт се оказа G-точката на народа. Много обичате да мрънкате и да стенете по темата.
19
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Фирмата и Фандъкова да го карат яваш-яваш за да стане качествен ремонта. Къде са се разбързали толкова?
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
до 6 - общината е виновна, защото не провежда нормална регулация, вдигат се цените на имотите изкуствено, скачат наемите. Само ако рабозутата недовършениет сгради на повееч от 5 години двойно ще паднат цените.
17
3
 
15
 
! Отговори
Д-р Исня преди 2 седмици
Ганьо съди себе си, а строителят отстрани си отваря студена бира, бърка си в гащите с движения нагоре-надолу, уригва се, изхрачва се на земята и заключава:
-Е т'ва е живота! Удри Жекооо!
16
0
 
6
 
! Отговори
Трудовакъ преди 2 седмици
Колегата (или колежката) под номер 4 може да кандидатства за някоя престижна литературна награда. Талантлив е българския народ, способен така да се каже! Браво! Поздравления!
15
7
 
7
 
! Отговори
Честен преди 2 седмици
Бе да им е*а маѝ**** на тези мошеници. И като прочета " бизнеса " ...... майко мила.
Търгаши. Измамници!
Купуват стоката от промоциите на големите вериги, накичат я с лъскав етикет и хоооп ..... 100 че и 200 лв. отгоре.
Ай сик*тир бе.
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Fandakova e sa satvora miliinerka stana u4itelkata po ruski komisioni imoti ima i daschtera i setkoto proverka na fandakova kolko e spe4elika ot kakto e kmetiza bes boiko da ka saschtitava mnogo glupavi eftini ne ka4est.remonti s eftini materiali s vs playchta eu milioni idvat ot eu ne it boiko as bi pistroih aa naprsvih tasi partia gerb da. O mnogo kradlivi mnogo milioneri ste vie ot gerb a predi bkp
13
1
 
23
 
! Отговори
Аз като данекоплатец преди 2 седмици
Нямам никаква вина за безумния ремонт. Нека търговците да съдят фирмата извършител и лично Фандъкова. Иначе отново потърпевши ще са гражданите..
12
1
 
7
 
! Отговори
Браво, братя преди 2 седмици
А до "Чиновника" - с лекота, по болшевишки, разни органи ще разкулачат всеки дръзнал само да каже една дума. Но не органите произвеждат благата в тази страна. Ако паразита убие гостоприемни на, то и той също ще умре.
11
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Предлагам да сложат на Графа панел с гипсова отливка на фандъковите ръце.
10
32
 
5
 
! Отговори
Чиновник преди 2 седмици
Тия дребни мошенници изобщо не се усещат, как сами са се прецакали. Освен, че нищо няма получат, НАП ще ги провери за поне 5 години назад и ще ги разкатае с актове и глоби. Всички укрити данъци и осигуровки ще им излязат през носа. Така става като са хем глyпaви, хем алчни.
9
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ще и накривят каскета на графиня Фандъкова, тя една стотинка няма да плати от джоба си.
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На Илф и Петров имаше една героиня- Свенливата крадла. Много интересен образ.
7
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Интересно като я осъдят, кой ще плати глобата - Фандъкова или пак софиянци ?
6
25
 
5
 
! Отговори
kukla преди 2 седмици
Ами от няколко години като минавам по Граф Игнатиев и ми се набива в очите затоверени магазини и надписи "дава под наем". Не знам дали на тия търговци общината им е виновна.
5
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Гр.София 9.15часа 10.05.2019г. пресечната точка между ул. „Граф Игнатиев“ и ул.“Любен Каравелов“. Фантастичното трио „Фандъкова.Проектант и GP Grup& CO” постигнаха невероятни строителни постижения.

След повдигане котата на уличното платно на ул.“Граф Игнатиев“ превърнаха ул.“Любен Каравелов“ във „ФАНДЪКОВО ЕЗЕРО“ жалка интерпретация на „Лебедово езеро“. Малоумниците са забравили да направят оттоци и сега се събира вода. Сега добре, с четки от СО ще я избутат,но зимата … ще си имаме пързалка „Любен Каравелов“.