Нашите пълководци: Капитан Георги Радков – героят на Балчик

Поредицата представя историята на защитника на Северното Черноморие
11 май 2019 12:17, Красимир Ангелов
41

По думите на Наполеон, ¾ от победата зависи от духа на сражаващите се. А един българин - капитан Георги Радков, е ярко потвърждение на този постулат. Неговият образ е във фокуса на деветия епизод на поредицата "Нашите пълководци" на ЗАД "Армеец" и сдружение "Българска история". В рамките на общо 10 късометражни филми тя представя някои от най-паметните български военачалници, които са символ на изключителен героизъм и патриотичност.

Радков е един от тях. Под негово ръководство българското флотско командване успява да защити от морски атаки от страна на Русия важният зърнопроизводителен център Балчик.

Още по темата
Действието се развива през есента на 1916 г., когато за кратко време Трета българска армия успява да освободи цяла Добруджа и то въпреки помощта, която оказва на Румъния нейният съюзник във войната Русия.

Майор Георги Векилски - героят на цяла Добруджа

От самото начало на Първата световна война руският военноморски флот обстрелва българското Черноморие - за руските военни България е предател на славянството и ударите срещу нея са акт на справедливо възмездие. Първите удари българското командване успява да отбие като позиционира около града батарея с две 100-мм морски оръдия и личен състав от 37 души. Успехът не е никак малък, а на всичко отгоре и като се вземе предвид, че Георги Радков досега не е командвал полева батарея и не е изучавал морски бой, който има своя специфика.

Той е роден през 1889 г. в Разград в семейство на офицер. Той завършва Военното училище в София, а натрупва и богат боен опит като артилерист във вече трета война. Капитанът обаче е командвал полева батарея и изобщо не е изучавал морски бой. Въпреки това Радков е прехвърлен в бреговата артилерия, където се сблъсква с мощта на руския военноморски флот.

Третото поредно руско нападение срещу Балчик носи белезите на наказателна акция с цел да се нанесат максимални поражения върху цивилни обекти. На 13 декември 1916 г. руският крайцер "Памят Меркурия" и два ескадрени миноносеца, под командването на един от най-опитните и решителни офицери от руския черноморски флот, се появяват пред Балчик.

Генералът с верую: България никога няма да загине!

Срещу руските военни кораби застава една батарея, чийто личен състав никога не е участвал в морски бой. При това оръдията са неподвижни и веднъж открили позицията си се превръщат в статична мишена, докато противникът може да маневрира. Всички осъзнават, че е достатъчен един точен залп на крайцера, за да унищожи българските артилеристи.

Въпреки че шансовете са на страната на противника, батареята смело влиза в артилерийски двубой, който трае почти час и половина. Капитан Радков остава хладнокръвен пред заплахата хората му да унищожени във всеки момент, а бреговите артилеристи са силно мотивирани да отмъстят заради разрушенията в Балчик. Техните оръдия отбелязват между три и пет попадения в руския крайцер.

В битката се включват български и германски водосамолети, които на три пъти уцелват с бомби "Памят Меркурия". Опасността от единствената българската подводница допълнително отклонява вниманието на противника.

Разклонявайки обстрела си върху много обекти, руските кораби на практика са възпрепятствани в основната си задача. Руските снаряди убиват четирима цивилни в Балчик и нанасят значителни материални щети. Но те щяха да бъдат много по-големи, без героичния отпор на батареята на капитан Радков. Българските попадения в "Памят Меркурия" принуждават руската ескадра да се оттегли.

Капитанът-герой от първата българска морска победа

По този начин една българска брегова батарея се противопоставя на цял отряд неприятелски бойни кораби, които многократно я превъзхождат по брой оръдия, далекобойност, скорострелност и тегло на снарядите. В  резултат на паметния артилерийски двубой руският флот преустановява обстрелването на Балчик и Каварна.

Въпреки заслугите си към България, след 9 септември 1944 г. Георги Радков е арестуван и съден. На 23 март 1945 г. четвъртият състав на Народния съд на Врачанска област – гр. Оряхово го осъжда на смърт заедно с още 7 обвиняеми. В 21 ч. 30 мин. вечерта на същия ден, на 200 крачки югозападно от изхода на Врачанския затвор Георги Радков и останалите обвиняеми са разстреляни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е сега вече много ядосахте решетников, путин и попа милионер - с тая статия!
33
4
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Един от най-шокиращите факти в нашата история е, че Фердинанд и нашите туркофили сключиха през първата световна война позорен съюз със султана и се отказаха от границата Енос-Мидия. Ако това не е предателство, здраве му кажи. Резултатите бяха катастрофални за България.Така че някои "историчари" трябва да си посипят главата с пепел и да се покаят. Историята не е рахат локум, за да я разтяга кой както си иска насам -натам, защото за авантюрите на националния предател Фердинанд българският народ плати жестока цена
32
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В смисъл, не българите избират на чия страна ще се бият. Избира германско-турския агент Фердинанд Сакскобурготски и корумпираното му правителство. Които са получили солидни финансови постъпления от Германия. За обикновения български войник е ясно, той се бие героично и саможертвено. А в тила спекуланти дерибействат по страната. Хора на царя стават милионери от военни поръчки. Докато войниците се бият, в двореца се организират балове и танци
31
7
 
6
 
! Отговори
На края преди 4 години
Така че ние избираме на чия страна ще се бием.Бероднико, чия памет предаваш? Родоотстъпник!
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубаво, славно минало и оакано настояще. Кел файда!
29
11
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Голяма заслуга на руснаците след като ни освободиха е, че те създадоха, въоръжиха и обучиха българската армия. С това те ни направиха държава способна да защитава своята независимост. Това се видя в Сръбско-българската война, в която българската войска, въоръжена и обучена от руснаците, нанесе катастрофално поражение на сръбската армия.
28
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами то България влиза в ПСВ на страната на Турция и Германия. Русия се бие в тази война вече една година преди това. Така че ние избираме на чия страна ще се бием. И ние нападаме румънските и руски войски в Добруджа. Влизаме във война срещу своите освободители, на страната на Турция, прогонила и избила 300000 българи в Одринска Тракия само 3 години преди това. Е това ако не е предателство и то спрямо българите в Тракия? И до днес още не са получили нищо наследниците им въпреки спогодбата с Турци
27
9
 
17
 
! Отговори
Исти преди 4 години
Какъв предател на "славянството" може да бъде народ, който самата Русия е изключила от неговите редици? И ако тя смяташе че ние сме "славяни" когато раздаваше земите ни на сърби и на гърци, не е ли тя самата предател на "славянството"?
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната тъжна история от нашето минало.
25
6
 
9
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
През Първата световна война ние се бихме с англичани, французи и руснаци, т.е. с цялата Антанта, а бяхме съюзници на Германия и на ...султана. Това завърши с с поражение и катастрофа за България. Виновни за това са цар Фернандел Саксенкобурггота и обкръжението му от германофили и туркофили. Обявявайки война на Антантата, това направи неизбежно да воюваме с англичаните, французите и руснаците. Правилното решение беше съюз с англичаните и руснаците и участие в Дарданелската операция. Сега щяхме да имаме други граници
24
9
 
11
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Третото поредно руско нападение срещу Балчик носи белезите на наказателна акция с цел да се нанесат максимални поражения върху ЦИВИЛНИ обекти.Руските мордери винаги се целят в обикновеният човек!
23
2
 
8
 
! Отговори
факт преди 4 години
Както политиците така и военните на България са предатели!Факт!Позор!
22
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалки промити русофилски мозъци.Ами хайде на един влак и у Майчица Русия.Ама не ,Германия,Испания,Англия,Франция,Америка. И се почват едни фукни,кой къде е бил, и се избиват едни комплекси,на което един нормален ,разумен българин може само снизходително да се усмихне.И все жертви да се изкарат.
21
5
 
19
 
! Отговори
Енчев преди 4 години
Я като сте започнали подобни статии карайте наред-Знае ли някои от сегашните по млади "историци" че пияндето Чърчил е заповядал София да се срине със земята и в Софийското поле да се сеят картофи знае ли някой ?И това ли е пак пропаганда , и защо избиват мирното софийско население а не разрушават военни обекти ? Гледайте има снимки на стара София и ще ахнете каква красива е била но преди бомбардировките па сега големите "съюзници" !!!
20
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До анонимен 23 да не се изложим пред еврогейте нали сме в съюза с нато и европа
19
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кап.Радков,стден и убит от народния съд.Комунистическата пропаганда преиначаваше системно историята.Резултат е едно натрапено и заучено русофилство,което поставя България винаги на второ място.след МАЙЧИЦА??? Русия.Ето такива патриоти -предатели спъват развитието на България и след 1989.Много от тях са просто продажници,които остебряват мижитурското си отношение към Русия.
18
6
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
В битката при Балчик загиват четирима души и петима са ранени. Т.е. това е съвсем дребен инцидент. За сравнение при американските бомбардировки над София загиват над две хиляди души и няколко хиляди са ранени. През първата световна война в съдбоносната битка на завоя на река Черна, французите унищожаваха българските картечари с огнемети, а загиналите българи в тази битка са към десет хиляди. Защо ли едни исторически факти се премълчават, а други се раздуват от размери на муха до размери на слон?
17
4
 
4
 
! Отговори
Хм преди 4 години
Рози,който обяснява какви приятели са англичани и французи...да смена дилъра веднага!
16
1
 
14
 
! Отговори
браво преди 4 години
Браво на капитана.Чакаме и подобни статии от Днес.бг за още по големи герои например генерал Вазов който е помел ингилизи и франсета та да видим га ще я пуснат ако въобще стане иначе може и да има мирно на килима :) ?!Дори ингилизите му отдават почит лично на него в Лондон !!!!
15
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А сега г-Ъденца русофоби,защо мълчите относно факта,че по същото време,на същия добруджански фронт,като български съюзници са се били...турски войски?!Ха сега,обяснете,как така сме били съюзници с тези,с които българската армия се е била само преди няколко години,че и отгоре на всичко пет века преди това сме били под тяхно робство?!Сега обяснете,каква ку**рвичка е политиката,на която народът безропотно се подчинява,ама вие ревете само срещу "комунизма",а мълчите за всичко останало!!!