Майор Георги Векилски - героят на цяла Добруджа

"Нашите пълководци" представят историята на легендата от ПСВ
22

Осмият епизод на късометражната документална поредица "Нашите пълководци" ни запознава с  майор Георги Векилски, чиито паметни думи "Тук ще умрем, но нито крачка назад. Тури ножа!", отекват във вечността.

Още по темата
Той е роден в Ловеч през 1892 г. в будно семейство. Любовта му към колоезденето предопределя военната му кариера като кавалерист във войската на Негово Царско Величество, където след няколко години съдбата го среща с талантливия генерал Иван Колев. Подвигът на Векилски през Първата световна война при хълма Мустафа ачи го превръща в герой на цяла Добруджа. Той удържа до последно позициите си и печели ценно време за своя висшестоящ, за да стигнат българите до победа. Векилски методично израства в армейската йерархия, като през 1910 г. е произведен в чин капитан. Той участва в Балканската война и е награден за умело ръководената от него батарея. Векилски се сражава и в Междусъюзническата война, за което получава орден "За храброст".

Генералът с верую: България никога няма да загине!

През 1914 г. в българската армия започва дискусия за въвеждането на нов вид артилерия – конна. Самият Векилски взема активно отношение по въпроса със свои статии и вероятно заради това именно той е назначен за командир на първата създадена конна батарея. Тя се числи към Конната дивизия в Трета българска армия и когато на 1 септември 1916 г. започва войната срещу Румъния, участва в победоносния поход в Добруджа. Тук дивизията и нейният командир генерал Иван Колев си спечелват неувяхваща слава.

Името на Векилски нашумява при боя около Кочмар-Карапелит, където Конната дивизия влиза в първия си по-сериозен сблъсък. Силни румънски части тръгват на помощ на обсадения от българите Тутракан. На 3 септември 1916 г. залповете на конната батарея на капитан Векилски оповестяват началото на сражението. 400 български конници се врязват сред четирихилядна румънската пехота и я разпръсват. С точната си стрелба оръдията на Векилски допринасят за победата.

Но славата си капитан Векилски спечелва при село Мустафа ачи. На 21 септември 1916 г. Конната дивизия е изненадващо атакувана от вражеска пехота, кавалерия и артилерия. Ген. Колев се нуждае от време да се реорганизира, а избраната от него тактика е противникът да бъде допуснат близо, за да бъде контраатакуван.

Капитанът-герой от първата българска морска победа

В гъсти вериги румънците настъпват, а срещу четири техни батареи се изправя само една българска – тази на капитан Векилски. Тя заставя една от противниковите батареи да замълчи, а и безмилостно коси атакуващите. Румнците обаче упорито настъпват и започват да обхваща фланговете на батареята, а тя не е осигурена дори с телени мрежи. Векилски напуска наблюдателния пункт и отива при хората си, разколебани от вражеския напор: "Никой няма да отстъпва! Тук ще измрем, но ни крачка назад!"

Но патроните привършват и артилеристите слагат щиковете на пушките си. Раклите от снаряди са натрупани като барикади. Около шестте оръдия застават шест карета, сякаш сред барутния дим епохата на Наполеон се е завърнала. Но и сега конната батарея бълва картеч по противника, достигнал вече на десетина крачки.

В разказа си "Мустафа ачи" Йордан Йовков, по онова време военен кореспондент, описва сражението по следния начин: "Нови вълни се показват, нови залпове от оръдията и хълмът пак опустява... Те бяха шепа хора. А ставаше някакво чудо и в него възкръсваше сякаш старинна легенда..."

Със спокойствието на хора, които вече са приели смъртта, артилеристите се сражават, а Векилски не очаква помощ отникъде. Той не знае, че генерал Иван Колев внимателно наблюдава боя и изчаква точния момент да пусне вихрената си конница. Такъв момент все не идва, но генералът не може да прежали храбрите артилеристи. Затова се чува заповедта: "Дивизията, в атака!" и конната лавина подминава Векилски и неговите хора и прегазва противника.

Целия филм за живота на Георги Векилски и неговите бойни сражения може да видите в осмия епизод от поредицата на ЗАД "Армеец" и „Българска история.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Шапки-долу! Поклон пред майор Векилски!
16
5
 
5
 
! Отговори
Зоро преди 4 години
За да дойде настоящето и българския народ да се предаде без бой , след 1989г. шепа негодници да го обрекат на глад и мизерия с 560лв. мин. заплата.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Със спокойствието на хора, които вече са приели смъртта, артилеристите се сражават, а Векилски не очаква помощ отникъде. Той не знае, че генерал Иван Колев внимателно наблюдава боя и изчаква точния момент да пусне вихрената си конница. Такъв момент все не идва, но генералът не може да прежали храбрите артилеристи. Затова се чува заповедта: "Дивизията, в атака!" и конната лавина подминава Векилски и неговите хора и прегазва противника."Каква мисъл,каква логика!
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 18 е напълно възможно ...Тогава е имало Два лейтенатски чина Като най добрите 3% от випуска започват директно от по високия ...От там до Капитан е само един ранг ...Добави че е война а Огромната Армия която имаме над Милион Мобилизанти от няма и Пет милиона население ( световен рекорд по тежаст на мобилизация на глава население 24% за справка ссср през всв е с 17% ) Има огромна нужда от Офицери
13
4
 
7
 
! Отговори
V преди 4 години
Артилерист герой ,ама след войната къде минава границата ??? Боковците са обезмислили жертвите и победите.И кой ще воюва за такава държава ?Народа си оставя живота ,а тиквите на доживотна хранилка ,без да дават резултати .
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Роден е през 1882 година, мисля - няма как на 18 години да стане капитан
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
чета коментарите и се кръстя... защо ли са умирали тези хора...
10
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много напудрен ми изглежда за офицер от артилерията.По-скоро е бил канцеларски плъх.
9
4
 
9
 
! Отговори
иванов преди 4 години
Значи ... любовта към колоезденето,го прави кавалерист?И роден в будно семейство,докато другите спали докато раждали?Иначе поклон на майор Векилски ,а журналиста да .....
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 18 години капитан ?
7
1
 
14
 
! Отговори
ууу преди 4 години
До ERICHИ в Добруджа има село Векилски.
6
4
 
5
 
! Отговори
правилно преди 4 години
До Waffen SSРъководи се кръжок по ръкоделие!:))
5
15
 
6
 
! Отговори
ууу преди 4 години
До АнонименЗащото сме се присъединили към Германия и обявили Русия за враг .... и хооп - национална катастрофа. Както сме сега. А героите не трябва да бъдат забравяни, това е нашата история, която е несъвместима с плановете за глобализация и наднационален ЕС.
4
3
 
28
 
! Отговори
ERICH преди 4 години
Всичко това русофилската Мафия го премълчаваше.Не пишете глупости.ул.майор Векилски съществува поне от 60 години,а може и повече
3
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко това русофилската Мафия го премълчаваше. Едва сега българите научават за грабителските набези на руската империя на злото към България, криейки се зад Румъния, но и открито.Бог да пази България от рускотурската империя и предателите на Татковината ни !
2
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Светла им памет на онези истински мъже и достойни воини!
1
35
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната измишльотина, целяща да повдигне самочувствитето на Тикволандците.И кво от това, ще попитам - коя е най-бедната и корумпирана дъжава ?Всички знаете нали.