БАБХ призна: Двойният стандарт при храните наистина съществува

Агенцията със свое проучване
14 май 2019 14:34,
58
БАБХ призна: Двойният стандарт при храните наистина съществува
Снимка: БулФото

Проблемът с двойния стандарт при храните наистина съществува. Това каза директорът на Дирекция "Контрол на храните" към Българската агенция за безопасност на храните д-р Любомир Кулински по време на пресконференция за разпространяване на резултатите от проведено проучване в рамките на проект за установяване на нелоялни търговски практики, съобщава Агенция Фокус.

Д-р Кулински припомни, че проучването е започнало през 2017 година и че тогава агенцията е подходила по-рационално към взимането на пробите, като се е следяло те да бъдат еднакви за ЕС  и България.

Още по темата

"Направихме и последващо проучване, взехме 30 продукта за проби от Германия и Австрия. Анализът на съдържанието в 7 продукта показа различия, някои от тях съществени. В 15 от изследваните 20 продукта, те бяха по-евтини в Европа от тези в България", категоричен е експертът.

Д-р Кулински обясни, че през 2018 година агенцията е решила да продължи изследването, като е взела мерки да разшири изследваните групи храни.

"Взеха се 31 проби от Италия, Франция и Швейцария. Вторият етап отново показа не толкова съществени различия в състава на продуктите, но се отчетоха големи разлики с цените" - съобщи той.

Изследването на проблема е продължило и с трети етап, в който обхвата на продуктите е увеличен още повече.

"През 2018 година открихме в 13 продукта различия в състава. Проблемът с двойния стандарт при храните наистина съществува", констатира д-р Любомир Кулински.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
30
 
! Отговори
Бръм преди 4 години
Аз като отворя сайтовете на немските вериге дето са у нас и им резгледам рекламните брошури и веднага откривам разликите в цените дори без да ходя до там :)Ама то път, ДДС, разходи.... хаха
4
0
 
35
 
! Отговори
факт преди 4 години
Само в храните ли?ни я не сме пълно правен член на ЕС а беден роднина който е приет не по реални критерии а по политически причини.
3
33
 
2
 
! Отговори
Евроатлантик преди 4 години
БАБХ са русофили рубладжии платени от Путин и руското посолства да дестабилизират демокрацията и евроатланитческото развитие на България. Никога в своята 1300 годишна история българите не са живяли толкова добре както днес в ЕС, ЕС е най-прекрасното място за живот.
2
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добър Ден Булка !!!
1
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не може да бъде!