Родена в Бургас, но без документи. Страхува се от депортиране

Изабела не може дори да се дипломира
Обновена: 16 май 2019 07:01 | 16 май 2019 07:00, Петя Славова
205

18622 гледания   |  Още видео
Mомиче от Бургас се бои, че ще бъде депортирано от България, въпреки че това е нейната родина. Това е поредният случай на чужд гражданин, роден у нас, който живее без български документ за самоличност, предаде Bulgaria ON AIR.

Изабела е на 23 години. Родителите ѝ идват от Армения в България през 1994 г. Момичето се ражда в Бургас. Там посещава детска градина, учи до 12 клас, полага задължителните матури, но не успява да се дипломира, защото няма български документ за самоличност.

"Въпреки че съм завършила средно образование не мога да получа дипломата си, тъй като нямам лична карта с ЕГН или личен номер. Имах огромно желание да продължа образованието си и да се развивам в сферата на психологията или туризма. За съжаление родителите ми през годините така и не успяха да ми издадат документи за пребиваване", казва Изабела Степанян.

Така мечтите на Изабела потъват в празнотата на закона у нас. В момента момичето се води като незаконно пребиваваща в България. Случаят с Изабела не е единствен. Наскоро арменецът Давид, който от 3 годишен живее в Несебър, попадна в бежански лагер при рутинна проверка, тъй като се оказа без самоличност.

 


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
6
 
23
 
! Отговори
GG преди 10 месеца
Тя си казва, че има арменски паспорт... кво повече иска ?!
17
6
 
23
 
! Отговори
Хм! преди 10 месеца
Да отиде до арменското посолство, да си издаде арменски документи за самоличност, а после да кандидатства за бг статут по законния ред!
16
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
.....А тая от какво я е страх?.....
Животът е шарен, причините може да са различни. Страх от депортиране, основно, да се крият от някого и т.н. На такива хора трябва да се съдейства - нормални семейства, работят, учат децата, те отдавна са натурализирани. Да отнасят въпроса до президентството и да ги легализират. Иначе е срамота за нас, БГ се топи, а ние да гоним читави хора.
15
5
 
25
 
! Отговори
реалист преди 10 месеца
Родителите са за бой............
14
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И как е ходила досега на училище, как е завършила без документи? Ако е вярно, как ви са причините родителите досега да не изкарат документи на детето си? Айде онзи мъж арменчето, дето и той се оплакваше от същото, го беше страх да иде там, че щели да го пратят в казармата. А тая от какво я е страх? Имат посолство тук , да иде да и съдействат
13
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Болката й вероятно е, че иска ЛК на страна от ЕС, а не че обича Бг.
12
11
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
Всички арменци ли са толкова красиви? Не съм от техните райони и не знам. В Пловдив се запознахме с двама-трима, красота, особено жените. Хилда Казасян също е красавица.
11
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Откъде я знаете, че не лъже, че е родена тук? Акт за раждане има ли?
10
11
 
14
 
! Отговори
Хм! преди 10 месеца
Това са закононарушители, действащи в условия на продължаващо престъпление 23+ г. През това време са работели на черно и не са плащали никакви данъци. Не виждам проблем да уредят статута си през това време, но не са го направили, защото така им е било по-добре. Сега - проблем - сълзи, сополи...

То си има ред. Да ги депортират!
9
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тия администрации по гражданството категорично отказват да спазват закона. Щом е родена тук, то тя има гражданство, просто някоя мързелива лелка трябва да си свърши работата, за да има и документ за това. На мои приятели (и двамата българи) детето им се роди в чужбина и две години ходиха по мъките, за да си изискат ЕГН. Там си се шири наглост и безочие.
8
6
 
26
 
! Отговори
mne преди 10 месеца
Няма празнота в закона. Има си ред за получаване на гражданство.Отделен въпрос е,че такива като от статията не искат да го спазват и смятат,че работата ще стане като използват жълти медии и злоупотребяват със съчувствието на българите.
7
20
 
12
 
! Отговори
Хм! преди 10 месеца
И за 23 г не се е грижила за статйта си, нито пък родителите й! Значи 23+ г са живели в България и не са платили ни стотинка данък на държавата? Да ги депортират всичките! Търтеи не щем.
6
10
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Момичето е родено тук. Да му дават гражданство и да не се помайват. На България млади хора и трябват при това застаряващо население
5
10
 
41
 
! Отговори
Що преди 10 месеца
Казасян, Халваджан, Назарян, Кеворкиян и др. Които са известни наши български граждани са с арменски произход, но те обичат България и работят в полза на България. Не виждам проблем и тази девойка да е наша гражданка.
4
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До История

И какво от това?
3
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Изабелчето - може да я вземете , дип че има леко вид на "интегрирана" , но за Давид и дума да не става - такива прииждат на талази от Афганистан, Ирак и прочие
2
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За такива НПОтата нямат интерес да помагат. Няма пари за тях. А моята България с такива хора защо се държи като с бежанци.
1
55
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да си заминава.
На нас ислямисти не ни трябват.