Словения към БПЦ: Представлявате най-древната култура в Европа

Словенският посланик се срещна с Патриарх Неофит
16 май 2019 14:52, Павел Гълъбов
12
Словения към БПЦ: Представлявате най-древната култура в Европа
Снимка: БПЦ

Патриарх Неофит се срещна днес с посланика на Словения у нас Анжей Франгеш, съобщиха от Българската патриаршия. Срещата се е състояла в сградата на Софийската митрополия и в нея са участвали Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарх Неофит, архимандрит Василий - протосингел на Софийската митрополия, и иконом Николай Георгиев - началник на отдела "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ.

Още по темата

Въпреки различията: Вероизповеданията имали и допирни точки

По време на приема Анжей Франгеш е споделил, че е изключително важно за Словения и за посолството на страната у нас да има добри отношения с Българската православна църква. "Вие представлявате най-древната култура в Европа и за мен е особено важно това как обществото ви приема и какви са вашите взаимоотношения с останалите християнски изповедания в страната", е казал посланик Франгеш. Той е отбелязал, че за Словения е било изключително важно да открие посолство в България, защото българският и словенския народ са братски народи и имат общо минало.

"За мен БПЦ е най-важният пазител на ценностите. Всички славянски нации са се учили и въз основа на вашето знание. Без Светите братя Кирил и Методий ние нямаше да се намираме тук и сега, а и нещата нямаше да са поставени по този начин. Заради това ще сме ви винаги признателни. Имаме голямо желание да си съдействаме, в която и да е област. Имаме огромно уважение към това, което прави БПЦ за България. Изразяваме нашата готовност да помогнем на Българската църква в служението й", е казал посланикът на Словения. Анжей Франгеш е изразил готовността на Словения да помогне във всяка една област от служението на Българската църква, както и на нейното желание за подпомагане на българската общност в неговата страна.

Патриарх Неофит
е споделил, че Българската православна църква се старае да поддържа добри контакти с останалите християнски изповедания и с Поместните православни църкви.

На срещата е бил поставен и въпросът с посещението на папа Франциск у нас. "Смятаме, че тези контакти помагат много да бъдем едно общество, което е изповядвало добрите взаимоотношения с другите. Стараем се този процес да бъде поддържан за обща полза", е казал патриархът. Той е добавил, че се надява Словения да помогне в това дело - "да поддържаме Светото Православие и всички, които желаят да служат на миротворческото служение".


12
Още от Общество
Сметката: Едни 116 лв. ни остават средно на месец след харчовете
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Не е сложно преди 1 ден
След като сме наследници на траките, наречени най-многобройния народ след индийския от Херодот.
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
След папа, натиска продължава. Хвалебствия от едни от първите родствени нам, попаднали под латинизация и католицизъм племена.
Но дори и да имаме обща цел (хрисиянство) пътищата ни са различни, а това обикновноо води до различни резултати в ценностната система на пристигналите в крайната точка.
И ако Глаголицата заложи началото, то Кирилицата реализира принципа Свобода. А битката да сменят азбуката на многото народи (известни днес като славяни) се води и днес.
10
6
 
15
 
! Отговори
Поучително преди 5 дни
Докато не се забранят комунистите нищо няма да ни е като хората Те отдавна го направиха
9
4
 
11
 
! Отговори
sofeto преди 5 дни
"Представлявате най-древната култура в Европа"

Били сме някога си, днес сме пълна.... OOOOOO!
8
2
 
21
 
! Отговори
Шопо преди 5 дни
Словенците са най- качественият балкански народ !!!
7
17
 
14
 
! Отговори
Жиб. преди 5 дни
Крайно време е народната революция да измете окончателно червените мракобеси, та да заживее народът ни отново щастливо - така, както е живял почти винаги преди тях!
6
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Това което изпълнява като задача за отвличане на вниманието на масите от експлоатацията и обещанието за надежда на оня свят я прави така важна за капиталистите днес .Другите опори на мафията са спорта и социалните мрежи .И двете пречат на революционният заряд на народа .
5
2
 
36
 
! Отговори
Щапаров Младши преди 5 дни
Братя сме разбира се:

"Словенския език е най-западния дял от Българския"

(Йериней Копитар,словенски просветител и възрожденец от началото на XIX век).
4
27
 
6
 
! Отговори
Sas преди 5 дни
На кои сме представители? атлантида, траките, тюрките, че последно време е модерно да сме навсякъде
3
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Трябва някой отвън да ни го каже, понеже все се подмазваме на някой, като кученце което очаква кокал от господаря си.Още Пайсии го е казал защо се срамиш народе да се наречеш българин
2
3
 
26
 
! Отговори
1 преди 5 дни
До Анонимен
То със Скопие никой ние може да се мери! Те са открили, как да направят човеците!
1
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
тихо да не чуят в скопие