Въпреки различията: Вероизповеданията имали и допирни точки

Това събитие за мир не е първото, което се случва, припомни експерт
14

2102 гледания   |  Още видео

Събитието за мир, което направи в центъра на София папа Франциск, предизвика много коментари в обществото. Една от причините бе и отказът на БПЦ да се включи в него.

Още по темата
"Междурелигиозният диалог в България има дълга история. Това събитие за мир не е първото, което се случва. При историята на сестрите в Либия направихме огромен молебен за тяхното спасение в катедралата "Александър Невски". Тогава пак бяхме всички заедно", коментира в "България сутрин" секретарят на НСРОБ Роберт Джераси.

Критики към БПЦ заради посещението на папата

Според пастор Румен Борджиев е важно да се прецени каква е целта на това събиране. По думите му някои са видели политическа намеса, опит за оказване на влияние, а други - стремеж за обедниение на всички религии.

"Това не беше целта на неговото идване и това не беше нашето отиване на сцената. Дори и различни в своите вярвания, догми и практики, ние можем да имаме допирни точки", посочи Борджиев пред Bulgaria ON AIR.

Според Роберт Джераси, щом шестимата представители на различните вероизповедания могат да се съберат на едно място, вярващите също трябва да могат да го направят.

"Това е послание към хората, че има лекота в тези отношения. Тази аура която се създава, когато се представяме пред хората, говори, че може да има любов и разбирателство", сподели пред Bulgaria ON AIR секретарят на НСРОБ.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Папата е едновременно държавен глава на Ватикан и католически световен водач. Борисов Го покани като държавен глава, до тук добре и с почестите, и с проявите. Но тия богослужения по площадите и улиците какво са. Това е "лов на души" та да станат православните миряни на католици. Ами има си католически храмове в София, в Раковски и на други места, и там да си отслужва литургиите. Утре и някой ислямски духовник ще иска проповед на пл. Батемберг и ще му дадат. И защо не! А на нашия патриарх едва ли
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Българската православна църква ежедневно се моли за мир и спасение на човечеството.
А това беше едно евтино популистко шоу, комедия на сцена.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не ми говорете за тази педофилска църква.
В САЩ хвърлят по кюретата камъни.
10
1
 
2
 
! Отговори
ЕДВА ЛИ ЩЕ ПОМОГНЕ преди 10 месеца
КОГАТО УМИРА ЧОВЕК - ВИКАТ СВЕЩЕНИК.
КОГАТО УМИРА ГЕРБ - ВИКАТ ПАПАТА.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До АЛО

Господ е прeвърнал водата във вино кой кого е яхнал ? Мен не ме е яхал никой нека си пият колкото си искат и по-полека да не се пръснеш от злоба. БПЦ са пичове отвсякъде и много стойностни хора.
8
0
 
6
 
! Отговори
Нане преди 10 месеца
Имай вяра чадо...
Аз съм бил и Поп ...
За малко ,ама съм бил...
Амин!
П.С. до ало!
7
7
 
1
 
! Отговори
АЛО преди 10 месеца
До Нане
Нане много си активен навсякъде - за коя православна църква говориш - такава НЯМА - има само едни чернодрешковци с големи шкембета, яхнали вярата на обикновения човечец, за да носят скъпи дрънкулки и да се возят в хубави коли. Айде не се правете на ущипани госпожици. Това ви е добре известно, то и на децата вече е ясно. Дядо поп на село на погребение - пиян от предишното, залита и гледа колко ще му цакаш. Писнахте ми. Тея са най-големите безбожници !!!
6
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русофили бягате по-скоро в руския Гулаг, защото тук ще ви превърнат в джендъри, католици и накрая в българи !
5
4
 
9
 
! Отговори
Нане преди 10 месеца
Ма,църквата наша,що чека та не ги анатемоса Всички сороски слуги...
Те са вече отявлени врагове на Българският народ ...
А и на светата Българска Православна Църква...
4
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Браво, колкото и ГРОБ да мъкнат тука разни папи и да ни карат да им се кланяме и да се мъчат да ни унижават толкова повече сами си копаят гроба.
3
4
 
11
 
! Отговори
Колчо от Плевен преди 10 месеца
Супер дебилно се изхилих папата като дойде и изведнъж се оказа, че никой не гоебе за него хаххаххахха
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нямаме никакви допирни точки с римляните точно те са убили Господ, купили са го за 30 сребърника с цел терористично да го убият.
1
5
 
13
 
! Отговори
АВС преди 10 месеца
ТОЙ НЕ Е ПРАВОСЛАВЕН ТО Е КАТОЛИК ДА СИ ИДЕ ПРИ КАТОЛИЦИТЕ