Акад. Марков: За пари на западни фондации лъжат, че не е имало турско робство!

Българите в турските предприятия у нас са дискриминирани, действа се за обезбългаряване на т.нар. смесени райони
17 май 2019 18:30, Елка Василева
381
Акад. Марков: За пари на западни фондации лъжат, че не е имало турско робство!
Георги Марков. Снимка: "Труд"

Обществена тайна е, че в турските предприятия у нас българите са дискриминирани. В тях се говори само турски език. Дори да има свободни места, не се взимат хора оттук, а за по 6 месеца идват работници от Турция – това е известно. Не искат да назначават българи. Това казва историкът академик Георги Марков пред в. „Труд“ по повод думите на турския посланик преди дни за изучаването на турски език. .

„Целта е да се обезбългарят т.нар. смесени райони – смята Марков. - С инвестициите си Турция има дългосрочна политическа цел както в индустрията, така и в земеделието. Тъй като Турция не може да купува земи в бившия Дунавски вилает, затова чрез подставени лица се купуват за жълти стотинки хиляди декари. И изведнъж турският посланик в присъствието на българския министър-председател каза една известна истина. Какво се правят на ощипани, сега ли го разбраха нашите? Наистина ли сега разбират, че турските инвестиции имат дългосрочна политическа цел – насаждане на влияние“, казва историкът.

По повод тезата на някои либерални говорители, че турско робство не е имало и това е някаква „архаична концепция“, а еничарите са „правили блестяща кариера“, Георги Марков казва: „За такива само един „шут!“. Още от 1992 г., когато ДПС подкрепяше СДС – тогава още нямаше „депесарски шут“, се опитаха да вкарат османското присъствие в учебниците, но това не мина. Те обаче продължиха и от раздела за Възраждането изхвърлиха кланетата в Батак и Перущица – това се случи при Филип Димитров през 1992 г. Ето как се опитват да пренапишат историята. Затова намериха разни фондации с антрополози и политолози в тях. И сега знаете ли, че събират учителите, като отново ги подготвят за пренаписване на историята. Някаква османистка рекла: „Тогава българите са имали много деца, не е като сега, и тогава много майки са давали някое от най-развитите си момчета, защото така детето щяло да има кариера в Османската империя“. Как може да се говорят подобни глупости – никоя майка не е давала невръстното си дете, това е било кръвен данък“, гневи се историкът.

Запитан защо гласът на тези хора се чува, Георги Марков обяснява: „Защото им плащат! Те работят за тези фондации срещу пари. Знаете ли някои от тях какво ми казват: „Да, ама вие сте академик, уредили сте си кариерата, а ние стоим за 500 лева в Академията.“ И взимат още 500 лева от някоя фондация. Не го оправдавам това“, казва академикът.

„Излиза, че Ботев и Левски са говорели за турско робство, но не са знаели, че няма такова. Вярно, че има реформи в Османската империя през средата на XIX век, но има и пазар на роби в Истанбул. Вярно е, че има чорбаджии, но българинът е второ качество човек в империята, защото е гяур и неверник. Ислямът не приема друговерци“, убеден е Марков.

По повод другата теза за „чорбаджийските къщи на богатите българи през Възраждането, които имали по няколко ката“ Марков коментира: „Да, в средата на XIX век вече има големи къщи, и черквите ни не са вкопани в земята, но правоверният винаги може да ти нахлуе в къщата и да ти задигне дъщерята, да я отвлече. Гяурът освен това не може да бъде и свидетел в османския съд. Като пътуваш от Копривщица до Карлово винаги си под заплаха да не стигнеш там, за кърджалийското време не знаят ли? Приказват така: „Ние смятаме, че е нямало турско робство, погрешно е било чувството, че османското присъствие е робство“. Само ще припомня една свещена глупост на същите тези хора, която и един президент, вече бивш, повтори: „Който ни освободи, той ще ни пороби“. Не може така да фалшифицираме Левски и Ботев. Разбирам, че им плащат от фондациите, но такова самооплюване минава всякакви граници“, гневен е Марков.

Според него „още не са ни превърнали в територия, но не можем да позволим искането за заличаване на нашата национална памет.... Въпросът дори не е дори за езика, а за турската стратегия на проникване в България. И в икономика, и в политика, и в култура, дори в написването на историята ни. Имаше преди години един зам.-министър на образованието от ДПС, който заедно с тогавашния шеф на Комисията по дискриминация Кемал Еюп, бяха направили проект за 900 000 лева. В него пишеше как ще махнем Чинтулововите бунтовни песни, които засягат народа отомански. Ще махнем и стихотворението на Ботев, в което той казва как „турчин бесней над бащино ми огнище“. И „Под игото“ ще махнат, защото в края Бончо бил напопържил Мохамед, като видял отрязаната глава на Бойчо Огнянов. Имаше заседание в Народното събрание в зала „Изток“ по този въпрос. Как може такова нещо – да посегнеш на Ботев, Вазов и на Чинтулов?! Умът ми не го побира! Не може в името на съвременната политика да фалшифицираме историята“, категоричен е Марков.

За натиска, който Северна Македония упражнява върху Еврокомисията за приемане на „македонския език“, Марков казва: „Бил съм в пленарната зала на Европарламента в Брюксел и там има кабинки, като на всяка една от тях пише от какъв език превеждат. Представете си там да се пръкне кабинка, на която пише „македонски език“? Затова трябва много внимателно да премислим. Не отричам правото им да се самоопределят, но техният т.нар. „македонски език“ е създаден въз основа на един югозападен български говор. През есента на 1944 г. Йосип Броз Тито поставя задачата на местните комунисти в Скопие с партизаните да направят македонска азбука. Събират се тогавашни „езиковеди“ и се прави азбука, малко различна от българската на основата на битолския диалект без „ъ-кане“. Смехотворна е тезата им, че македонският се е говорел още от времето на цар Самуил“, категоричен е историкът.

Скопие натиска Брюксел, иска "македонски език"

Запитан какво се случва, че лека-полека като че ли България губи всичко, с което българите се гордеят, историкът споделя: „Кой знае още какво ни чака, защото ние не умеем да защитаваме историята си, тя като че ли вече ни става в тежест… Ние сме си виновни, защото най-напред подходът ни с подписването на договора с Македония беше погрешен. Първо трябваше да се изчистят спорните въпроси – история, езикознание, етнография, фолклор и тогава да подписваме. Не да се създават комисии и да се протака във времето, докато македонците бъдат приети с наша подкрепа в ЕС и там да поставят въпрос за някакво македонско малцинство в другата част на Северна Македония. Защото Пиринска Македония географски всъщност е Северна Македония. Кой го допусна това и защо политиците го проспаха? Кой им подсказа, че могат с мнимо разбирателство да оформят спорните въпроси за далечното бъдеще? Ето, гърците намериха подход и ги отказаха от античното им наследство. А къде сме ние, къде са политиците ни, дипломатите ни?“, пита академикът.

Още по темата

Той предлага бъдещите български евродепутати да работят за това в Европейския парламент в Брюксел да се признае кирилицата за българска азбука. „Новите евродепутати от всички партии трябва да се обединят и да се разбере, че кирилицата е създадена от учениците на светите братя Кирил и Методий на българска земя – от Плиска до Охрид.… Смятам, че това трябва да е наша национална цел“, казва Марков.

„Европейски фондации хвърлят милиони, за да формират европейска идентичност в българите: първо сте европейци, а после се пишете каквито искате – така искат. Е, как да стане това, като преди 13 века на Балканите не е имало Европейски съюз. Как така? Съжалявам, но ние първо сме българи. И това трябва да бъде казана ясно в Брюксел. А не да превиваме гръбнак. Аз съм историк и не приема компромиси за това. Не приемам и тезата на някои от по-младите ми колеги, които се обвързват с определени фондации. И спазват народната приказка: Който плаща, той поръчва музиката“, казва Георги Марков.

За големите държави на Запад той обяснява: „Те искат да премахнат историята тук! Да, и не преувеличавам. Ето, в една Франция техният президент Макрон – либерал и глобалист, като пламна Нотр Дам, още същата вечер заяви на французите: „Това е символът не само на френската нация, но и на цялата европейска цивилизация“. Само дето се срамуваха да кажат думата християнска, за да не дразнят милионите мюсюлмани, приютени от бившите колонии. А на нас ни забраняват да се увличаме в националистически крайности. Само че ние имаме национална история, имаме национални герои. Това е кощунство! И върхът на наглостта е, че искат да посегнат точно на тях чрез т.нар. очовечаване на историята. Ето какво казват за Левски – „да, национален герой е, но и той е бил човек. Хайде напишете за човешкото у него – за годениците му например.“ Ама чакайте, Левски има „нечут характер“, както казва Ботев. Те обаче искат да ни лишат от националните герои, защото са част от националната ни гордост. Иначе французите си се гордеят със светата Жана д“Арк“, казва Георги Марков.
 


381
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
278
2
 
3
 
! Отговори
ДУЛО преди 1 година
До привет от Германия
Ако с турците сме братовчеди, както твърдиш, то те произлизат от българския корен, защото сме доста по-древен народ от тях...
277
25
 
15
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Тоя се пък и академик води. Нее прочел нито една книга или извор. С изключение на комунистическите
276
8
 
7
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 1 година
Щом е такава работата, оттук нататък никакви турски инвеститори! Ето VW чу.ка на вратата. Турците да си инвестират някъде другаде, там да им лижат задниците!
275
0
 
7
 
! Отговори
IYI преди 1 година
До РобовладелецДа вчрно е сторили са го хайдутите ако на турски да означава престъпник са раздавали правосъдив тъй като "законата влас" не го е правела за да насърчи асимелацията типична семитска практика виждаме я днес и в Израел
274
3
 
6
 
! Отговори
IYI преди 1 година
До привет от ГерманиясДа вярно е ,с турците сме брадовчеди преди турците да същесвуват , тогава бяха скити ,тракийско племе от българския род Атила , нарича се родова памет
273
4
 
1
 
! Отговори
IYI преди 1 година
До Фактите:
османлиите ни отнеха и избиха българите в Одрин Люлебургас Лозенград пак с помоща на същата западна смрад. та защо ги мразите?
272
16
 
13
 
! Отговори
Българин отново преди 1 година
Турците никога не са пречели на българите да ползват езика си, но българските комунисти направиха това с турците в България.
271
6
 
14
 
! Отговори
Просто българин преди 1 година
Всички, които изкривяват историята ни и се мъчат отново да ни поставят под коляното на турчина, съгласно геополитическият план на техните господари от САЩ, трябва да бъдат изчистени и то бързо иначе до 50 - 60 години България и българите няма да съществуват в генетичен, народопсихологичен и куктурологичен смисъл.
270
18
 
12
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Ченгето Георги Марков трябва да отработи сребърниците, които е получавал и получава.
269
1
 
10
 
! Отговори
Тончо Тонев преди 1 година
Всичко което са е случило е плод на страхливци политици и алчни некадърници които отдавна трябваше да гледат небето на КВАДРАТЧЕТА
268
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Братчеди викаш, ти тъй ли ходиш в къщата на братовчед си - с нож да грабиш, да колиш, вярата да сменяш
267
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евала, един да се изправи и да защити истината. Някой родители допредаваме историята в къщи. Няма да забравим!!!
266
3
 
15
 
! Отговори
307 ми преди 1 година
Ние българите мислим да си помним историята
265
19
 
10
 
! Отговори
Българите преди 1 година
Са ходили свободно по целия свят по време на осмянското владичество

По време на комунистическото робство бяха затворени в концлагер и стреляха Пи тях ако се опитат да избягат

Кой са били робите, Ъ????
264
22
 
3
 
! Отговори
Ако е нямало робство преди 1 година
Е нямало и асвабадители

Затова рИве путинопитекът на снимката
263
19
 
6
 
! Отговори
Фактите преди 1 година
Родът на Аспарух по многи съмнителен начин за който "историците" като този тук мълчат се прекусва и на Българския престол идва "беликия" цар Борис I, който всъшност е бил чист македонец ! И какво прави този македонец с Българите - ИЗКОЛВА ГИ !!!
Изколва всичките Български Боляри и поне 20% от Българския народ и защо ....защото не искали да приемат мерзката религия наречена християнство и не са искали да се поклонят на еврейския бог Яхве !!!

мислете овчи мозъци !!!
262
24
 
14
 
! Отговори
Фактите: преди 1 година
защо не мразите Гърците - та те ни взеха Македония и Беломорска Тракия
зашо не мразите Сърбите - та те ни взеха земите до Ниш
защо не мразите Ръмунците - та те ни взеха Влахия у Черноморието до Костанца (до преди 100 године се е казвал Кюстендил)

ние и Турците сме били един народ - за това зпадните гадове ви набиват омраза към Турция в овчите ви мозъци !!!
261
24
 
14
 
! Отговори
Фактите: преди 1 година
защо мразите Турците !? по време на т.н. Робство България е била в разцвет !!!
Братята Евлоги и Христо Георгиеви даряват за Софийския университет 6 милиона Турски лири - една Турска лира е 6 грама, 18 карата - като сметмете това по днешни цени се получават около 350 МИЛИОНА ДОЛАРА !!!

що за поробител би позволил на "робите" да бъдат толкова богати !!!???
днес западните ни поробитеи не ни позволяват дори Атомна Централа да си построим .....
260
23
 
9
 
! Отговори
привет от Германия преди 1 година
Самите факти и поведението ви доказват ,че българите се срамуват от произхода си и се стремят да изопачат историята ! С турците сте били братовчеди още преди турците да си окупират ! Много бързо ви промиха мозъците и забравихте за рода Дуло и за вожда Атила ! Не ви е срам , досега не съм срещнал българин да кръсти синът си Атила !
А турците често кръщават синовете си Атила !
259
16
 
8
 
! Отговори
Фактите: преди 1 година
1) Турците и ние сме имали един и същ бог - Тангра, на тусрки (Тангри)
2) знакът "iYi" и до сега го има на Турските бойни знамена има го и на знамето на Българските Националисти от преди 120 години - това е знакът на рода Дуло
3) Ние сме наследници на Аспарух, Турците са наследници на Баян - Баян под угрозата на скитите (които всъщност са били еврей) иска помощ от Халифа на Багдат - Халиха обещава помощ но иска в замяна Баян и народа му да приемат ислама ...е днес Скитска държава няма ....