Радев: В нашия език сме намирали спасение от робството и мракобесието

Празникът на буквите е празникът на нашата сила, каза кметът Фандъкова
24 май 2019 12:00, Александър Попов
167

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Дълбоко в темелите на нашата държавност са вградени писмеността и духовността. Благословени сме да имаме като покровители светци, дарили ни буквите. Не е случайно, че техните последователи равняваме с апостоли, заяви в словото си Румен Радев по време на тържественото отбелязването на 24 май пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в София.

В нашия български език нашият народ е откривал своето спасение от робството, от мракобесието, от отчаянието. Българската писменост се е превърнала в наш щит. Дълбоко в темелите на нашата държавност са вградени писмеността и духовноста. С днешната все по-напредваща глобализация, всяка година угасват езици, а с тях чезват културите. Всяка осакатена и забравена дума отнема не само от националната, но и от световната съкровищница. С нея си отива и част от паметта на човешката цивилизация. Затова ние българите сме призвани да пазим нашият език, защото нашата българска кирилица не е достояние единствено на български народ. Озарява едно много по-широко духовно пространство, посочи държавният глава.

Празникът на буквите е празникът на нашата сила, а тържеството на знанието е тържество на свободата, каза пък кметът на София Йорданка Фандъкова.

"През 885 г. учениците на Кирил и Методий намират убежище в България. Историците казват, че княз Борис жадувал за такива хора, които под негова закрила създават Преславската и Охридската книжовни школи", посочи тя и допълни, че през последвалия Златен век България се превръща в духовен център.

"Вече 12 века нашата азбука е нашият пазител, а четмото и писмото са българското верую. Празникът на буквите е празникът на нашата сила, а тържеството на знанието е тържество на свободата. Всяко наше освобождение е преминавало първо през знанието, през онова общо мечтание, което прави от хората народ, който бленува, желае, постига заедно. Тази заедност е единение за смисъла, за пътя и за посоката. За това и днес, когато празнуваме думите, да помним, че празнуваме и смисъла. Невежеството ражда заблуди и страх, а страхът омраза и конфликти. В днешното забързано време, в което търсим отговори на всички въпроси в компютъра и телефона си, нека отделяме от времето си за общуване с нашите деца за книгите", заяви Фандъкова. "Честит празник на знанието и на духовността", каза още Йорданка Фандъкова.

Тържествен водосвет по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост отслужи Белоградчишкият епископ Поликарп под звуците на църковен хор.

Гост на събитието е и генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле. Пред паметника на светите братя присъстват представители на политически партии, ученици, учители, десетки родолюбиви граждани

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Г.з. Радев празнува българската писменост, пък други му пишат речите !
86
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 112Имало е робство и през феодализма, просто в по-малки размери :)
85
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Робство в България е имало САМО след 09 09 1944г.!Най-долните предатели са КОМУНИСТИТЕ!
84
8
 
27
 
! Отговори
Реставратор преди 4 години
От кога дезертирали генерали са станали носители на българската духовност, та на празника на българската писменост и просвета Св.Св. Кирил и Методий маршируват най-напред, заедно с партийни функционери !!!?
83
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Османската империя може и да е имала претенции за феодална държава, но пазар на роби е имала дори и в Истанбул. И избягали роби е залавяла и връщала на притежателите им.Радев може и да не е чел, но има кой да му пише нещата.
82
1
 
20
 
! Отговори
България е велика преди 4 години
Защото е дала писменост и вяра на цяла Източна Европа и Русия.ВРЕМЕ Е да се осъзнае от всички!
81
19
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кво робство, бе Радев?!Турция е била феодална Държава!УЧИ история, Фатмако!!!!!
80
7
 
23
 
! Отговори
България е велика преди 4 години
България е велика, защото фактически е създала Русия като и е дала и азбуката и християнската вяра и така е направила от безпросветното руско племе народ.
79
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герберските *** яко са превзели форумите...Историк бил и си дава яко плюсчета...смешковци и антибългари
78
14
 
10
 
! Отговори
dk преди 4 години
уплаших се от русофобските ви коментаризащо тук намесвате русия и за тях този не е чак толкова голям празник на мен ми направи друго впечатлениеняколко години се включвам в шествието и по вяло тържество не бях виждала ,колкото днешното в софия-започнаха дългите слова преди да са пристигнали всички деца,нищо не се чуваше без тонколони,никакъв ред,просто организация нула,а словата бяха дошли да си кажатв селата по хубави тържества правят,засрамете се фандъчковиявно ви е омръзнало вече д
77
14
 
17
 
! Отговори
Риторичен ? преди 4 години
"Благословени сме да имаме като покровители светци, дарили ни буквите"А защо сме позволили най-голямият храм в София, който е посветен на тези "светци, дарили ни буквите" - Св.Св. Кирил и Методий - и издигнат в знак на признателност към жертвите за Освобождението ни от турско владичество, носи името на един назначен от Кремъл "светия" и патрон на Русия - ал Невски !?
76
9
 
10
 
! Отговори
Боже! преди 4 години
Чета коментарите и се чудя... Какво за бога правите в български сайт?
75
10
 
26
 
! Отговори
Историк преди 4 години
Когато България е преживявала своя "Златен век" Московската Орда не е съществувала на картата на света.Затова днешните руснаци трябва да са ни благодарни за писмеността и православната религия, както и за свидните жертви, които българите дадоха в защита на Русия през ВСВ !
74
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я пак ! Темиелите ? Че, темел е турска дума и означава упора - Радев какво е казал дали знае изобщо ?
73
15
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този е неспасяем черногледец.Той не може да построи едно изречение в което да не преобладава негативизъм.За сетен път се убеждавам, че Радев и на сватба да отиде, ще я превърне в погребение !
72
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев,все пак нещо каза.Но цикламеният вебер,нищо.Как така,койтодойде тук,после все нещо сме му криви.Справка,Чърчил,Клинтън,Макрон.Тогавазащо идват.
71
4
 
19
 
! Отговори
балканджия преди 4 години
ВЪРВИ НАРОДЕ ВЪЗРОДЕНИ! В ЕДНО СЪС ДРУГИТЕ СЛАВЯНИ КРЪСТОСАЙ ДУХ СЪС ОГНЕН МЕЧ!Честит празник на всички българи
70
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
затова ли въртоглавите след 1944 му направиха реформа, както и създадоха македонска азбука!
69
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демагог радеФ отиваш си, в неделя ще е поредното доказателство, че ти и партиятат ти сте нищо повече от разказвачи на приказки.
68
16
 
14
 
! Отговори
Спасиба голяма преди 4 години
До СТРАНДЖАТА затова сега повечето "население" пишат на латиница или шльокавица.А кирилицата, ако се съхрани, то ще е дело само на руснаците.