Радев: В нашия език сме намирали спасение от робството и мракобесието

Празникът на буквите е празникът на нашата сила, каза кметът Фандъкова
24 май 2019 12:00, Александър Попов
167

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Дълбоко в темелите на нашата държавност са вградени писмеността и духовността. Благословени сме да имаме като покровители светци, дарили ни буквите. Не е случайно, че техните последователи равняваме с апостоли, заяви в словото си Румен Радев по време на тържественото отбелязването на 24 май пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в София.

В нашия български език нашият народ е откривал своето спасение от робството, от мракобесието, от отчаянието. Българската писменост се е превърнала в наш щит. Дълбоко в темелите на нашата държавност са вградени писмеността и духовноста. С днешната все по-напредваща глобализация, всяка година угасват езици, а с тях чезват културите. Всяка осакатена и забравена дума отнема не само от националната, но и от световната съкровищница. С нея си отива и част от паметта на човешката цивилизация. Затова ние българите сме призвани да пазим нашият език, защото нашата българска кирилица не е достояние единствено на български народ. Озарява едно много по-широко духовно пространство, посочи държавният глава.

Празникът на буквите е празникът на нашата сила, а тържеството на знанието е тържество на свободата, каза пък кметът на София Йорданка Фандъкова.

"През 885 г. учениците на Кирил и Методий намират убежище в България. Историците казват, че княз Борис жадувал за такива хора, които под негова закрила създават Преславската и Охридската книжовни школи", посочи тя и допълни, че през последвалия Златен век България се превръща в духовен център.

"Вече 12 века нашата азбука е нашият пазител, а четмото и писмото са българското верую. Празникът на буквите е празникът на нашата сила, а тържеството на знанието е тържество на свободата. Всяко наше освобождение е преминавало първо през знанието, през онова общо мечтание, което прави от хората народ, който бленува, желае, постига заедно. Тази заедност е единение за смисъла, за пътя и за посоката. За това и днес, когато празнуваме думите, да помним, че празнуваме и смисъла. Невежеството ражда заблуди и страх, а страхът омраза и конфликти. В днешното забързано време, в което търсим отговори на всички въпроси в компютъра и телефона си, нека отделяме от времето си за общуване с нашите деца за книгите", заяви Фандъкова. "Честит празник на знанието и на духовността", каза още Йорданка Фандъкова.

Тържествен водосвет по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост отслужи Белоградчишкият епископ Поликарп под звуците на църковен хор.

Гост на събитието е и генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле. Пред паметника на светите братя присъстват представители на политически партии, ученици, учители, десетки родолюбиви граждани


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашия език е на път да изчезне.
Познавам хора в чужбина на които децата им даже не говорят бългалски.
59
4
 
8
 
! Отговори
пепи преди 1 година
аот руското и др Путин твоят празник е 9 септември комунист долен
58
18
 
6
 
! Отговори
Православен преди 1 година
Браво не Президента, за разлика от предателите и турски *** Герб, казва нещата с истинските им имена. Герб работят за ново турско робство и са слуги на Ердоган!
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Език сме имали и преди. Хората са говорили и са се разбирали и по времето на Траките. Използваните обаче графични системи са имали ограничена употреба и не са покривали пълния набор от звукови стойности. Освен това са били използвани от определени центрове за контрол и манипулация на народите.
Писмената система на Кирил и Методий е създадена, да записва говоримата реч, но е графично сложна, за това ние я опростяваме до Кирилицата.
56
7
 
13
 
! Отговори
До 56 преди 1 година
До Анонимен

Браво на Тодор Живков, който подписа решение да бъдем 16 република на СССР . Иначе е един изключително образован човек , който няма и основно образование , но иначе е написал азбуката . Толкова прости хора като червените тролове няма.
55
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Определено Празник но всичко свързано с манипулативното Християнизиране на Българския Народ ето тва реално 24 май , няма кой да си признае от срам
54
7
 
15
 
! Отговори
Ами... преди 1 година
На тоя червен гьон, колкото и хубава реч да му напишат, от неговата уста все ще звучи фалшиво и някак гнусно.
53
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1.Азбуката на която пишем не е кирилица,а глаголицата.

2. Константинос и Мефодиус не са българи, а гърци от Тесалоника.
52
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре че беше Тодор Живков. Иначе и азбука нямаше да имате.
51
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В западна Европа мнението е че няма български език. Той е смесица от македонски, руски и турски. А пък азбуката ни била дадена от Русия а пък те я откраднали от римската империя.
Взели латиницата и променили нкой неща да я адаптират към руския.
50
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е празник на русофилите.
49
5
 
8
 
! Отговори
забрави преди 1 година
да каже че след девети септември 44 не беше по малко мракобесие.
Ама нали е руски поклонник, простено му е.
48
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Гърция там където е роден Методий а Кирил в Рим са Методиус и Кирилус а не както на български , българизирания вариант е Кирил и Методи , и всъщност двамата са мисионери които разпространяват Християнството на Славянските народи , не е разбираемо защо ги намесват в някакъв въображаем празник 24 май
47
9
 
3
 
! Отговори
лицемери преди 1 година
Тези организирани празнества ми приличат на пир по време на чумa.
46
2
 
17
 
! Отговори
окрадоха ни езика преди 1 година
Терминът "славянски староцърковен" или "Old Church Slavonic" е използван за пръв път от Josef Dobrovsky във Виена през 1822г. Този термин просто няма как да е използван преди 16-ти век, преди хърватите да измислят думата "славяни". Езикът е БЪЛГАРСКИ.
45
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Клише връз клише, жинглиране с думи и празно говорене.
Празника би бил по истински без тези напъни.
Честит празник на Българката писменост!
44
4
 
2
 
! Отговори
Боко преди 1 година
До 38. Глу.пости. Ти май само БСТ гледаш.
43
13
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
Айде стига с товя робство, такова у нас не е имало... Терминът е владичество.
42
10
 
6
 
! Отговори
Аз преди 1 година
А от градушкарите герб кой ше ни отърве?
41
10
 
5
 
! Отговори
АНТИ преди 1 година
Борисов хитро обеща,
европски готини неща.
Ако изпълни обещано -
тук под небето Рай ще стане !

Борисов много обеща,
все най-харесвани неща.
А кой ще плаща обещано ?!
Чак пра - правнуците на Ганьо !