Добра реклама! Българските букви като пейки в Париж до Сена

Цяло лято те ще стоят до кейовете на реката
63
Добра реклама! Българските букви като пейки в Париж до Сена
Снимак: "24 часа"

Милиони жители и гости на Париж ще имат възможност да се запознаят с българските букви, представени под формата на оригинални пейки.

"Авторството на идеята е на фондация "Прочети София". През 2018-та те направиха един чудесен проект в столицата. Разположиха пейки под форма на букви, арт инсталации, като към всяка една от тях имаше прикрачена поезия и така създадоха нови места за четене и литературни точки в столицата", каза пред Нова тв директорът на Българския културен институт в Париж Десислава Бинева.

Тя обясни, че е трудно да се убеди кметство на Париж да постави пейки с наши букви на кейовете на Сена.

 "Цялата процедура беше месеци, в които имахме различни разрешения, полиция, мерки за сигурност, но те харесаха проекта. Той ще остане до края на септември", обясни тя.

Буквите Б, Ж, З, Ц, Ч, Щ и Ъ са изработени като оригинални пейки и за първи път те бяха поставени в София през лятото на 2018 г. под името “Скритите букви”.

Към всяка пейка са приложени стихове на български и френски на съвременни български поети, сред които Георги Господинов, Надежда Радулова, Силвия Чолева, Иван Теофилов, Мирела Иванова, Амелия Личева и др.

Преводите са на Мари Врина-Николов. Кратък текст запознава читателите и с най-важното за кирилицата – третата официална азбука в ЕС след латиницата и гръцката, която се използва от повече от 300 милиона души в над 10 държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: Парижкирилицапейки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
17
 
! Отговори
раша наша преди 4 години
българите са уважавани в москва заемащи високи длъжности в москва няма бг да мият тоалетни чиний да метат улици малцина работят в стоителството ( довършителни работи ремонт на апартаменти) и сме едини помагаме си един на друг при нас не съществува роми турци -всички сме българи и всички милеят за българия --лошото е че няма връщане назад правителството не прави нищо за да се върнат хората много умни профисионали са в москва а трябваше на бг да се вдигне икономиката а не на чужди държави
22
3
 
8
 
! Отговори
Иван преди 4 години
OK, добро хрумване, но каква РЕКЛАМА?!?!?!?!?! Това да не е фирма????? Това е БЪЛГАРИЯ!!!!
21
7
 
18
 
! Отговори
художника преди 4 години
До Анонимен 18Миячо на тоалетни, когато говориш за Българите недей да съдиш по себе си! Има много успели и уважавани Българи по целия свят, но обкръжението ти е такова че няма как да ги познаваш.
20
20
 
4
 
! Отговори
трол преди 4 години
Прекрасно,фантастично,вдъхновяващо, получих супер ерекция...
19
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да ги бяха окомплектовали с възглавнички и завивки да могат нег,роидите да подремват на тях
18
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фантастично! Зашеметяващо! Зарежда ме с позитивна енергия!
17
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 123Уважаеми, знам, че ти е трудно да преглътнеш факта, че българите в цял свят са признати за хора втора категория и се третирата като такива навсякъде са чистачите и миячите и на запад ги гледат от високо и с презрение, а западните историци говорят за кирилицата като гръцка азбука създадена от гърците Кирил и Медодий, но продължавайте да миете улиците и да слугувата и се утешавайте и се тупайте в гърдите като провинциалисти с компютъра и азбуката, които никой не признава.
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на екипа на българското посолство в Париж. Без тях културният институт не може да свърши нищо. Освен една голяма хвалба накрая.
15
3
 
33
 
! Отговори
Бахуро преди 4 години
ДО факт: Явно си много зле информиран. Кирил и Методи разработват азбука, която се нарича глаголица и е copy/paste от гръцката. После Климент от Охрид (които учудващо за мнозина, не е македонец :D ) преработва тази азбука. Новата вече наричаме "кирилица". И до днес ние пишем на нейна версия, понеже през вековете буквите малко или много се изменят. Та, точно тая азбука е може би най-българското нещо, което се ползва надлъж и на шир по света. Едни букви до Сена в Париж са страхотно напомняне.
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страхотно! Изключително позитивна новина!
13
14
 
6
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
До SasФандупкова няма да позволи. Все пак българина има проблем с красивото и естетиката вътре в самия него. Просто не харесва красивото. Все пак е израснал на село със заобикаляща среда от пл?вници,крави,козички,каруци и лъкатушещи се бабички на мегдана и сутрешното кукуригане на петела...........
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Велико! Гениално!
11
0
 
16
 
! Отговори
Sas преди 4 години
А на графа ще има ли нещо оригинално като идея или подобни ще са по 10 000 лв и нагоре
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудесно! Великолепно!
9
40
 
6
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Това е кирилица според западните историци, българите нямат азбука според официалната западна история. Кирилицата е гръцка азбука създадена от гърцита Кирил и Методий. Българите са народ второ качество който служи за евтина работна ръка, чистачи, миячи, слуги и операторки в сферата на интимните услуги. Българите не могат да имат българска азбука, такова нещо като българска азбука няма, народите които имат собствена азбука се броят на прътси, къде се бутат българите сред тях.
8
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прекрасно! Браво!
7
14
 
4
 
! Отговори
мулти култи тъпотия преди 4 години
На тези пейки ще се сяда само лятата ,като нямат дървена изолация отгоре. В духа на мултикултурализма утре у нас а не сложат пейки с арабската азбука или на латиница?
6
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не покажем и българските перки...
5
5
 
40
 
! Отговори
Сашо преди 4 години
Браво ! Такива новини искам !
4
28
 
3
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
При соца нямаше такива извращения като-разрешения,план,полиция за да поставиш нищо и никакви пейки с букви...