Химията превзема сиренето, маслото, кашкавала, киселото мляко

Как да познаем ментето: Кашкавалът полепва по ножа...
6 юни 2019 15:39, Елка Василева
93
Химията превзема сиренето, маслото, кашкавала, киселото мляко
Снимка: архив, Булфото

Химията все повече превзема сиренето, кашкавала, киселото мляко и маслото за сметка на прясното мляко. Това показват официални данни на земеделското министерство, според които изкупеното от мандрите сурово мляко е далеч по-малко от нужното, за да се произведат обявените от тях количества млечни продукти, пише „Труд“.

През 2018 г. у нас в преработвателните предприятия са постъпили близо 630 хиляди тона краве мляко.

В същото време са произведени почти 77 000 тона прясно мляко, 161 000 тона кисели млека, близо 67 000 тона сирене от краве мляко, 1100 тона масло и 2750 тона сметана.

Данни за произведения кашкавал обаче няма в министерство на земеделието.

В статистика отделно е посочено официалното количество сирене с растителни мазнини.

Като имаме предвид, че за направата на килограм сирене са нужни поне 5,5 литра мляко, се оказва, че постъпилата в мандрите суровина стига само за производството на кисело, прясно мляко и сирене.

Пробутват ни парено сирене вместо кашкавал. Как да го познаем?

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2019/05/21/probutvat-ni-pareno-sirene-vmesto-kashkaval-kak-da-go-poznaem.410903
 

Пробутват ни парено сирене вместо кашкавал. Как да го познаем?

Данните показват едно – че не всички млечни продукти се правят от мляко, коментира за „Труд” Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Не трябва да забравяме, че данни за кашкавала липсват, но той се прави от най-много суровина. За производството на един килограм са нужни поне 10 литра прясно мляко, посочи Зоров.

По думите му разликата между изкупеното мляко и произведената продукция не може да се оправдае с вноса на сурово мляко. Тези количества не са толкова големи, обясни Зоров.

Единственото обяснение е, че в някои предприятия изобретателността в рецептурите е много голяма. Слагат се не само растителни мазнини и протеини, а и емулгатори, които догаждат вида и вкуса на истинското сирене, обясни председателят на асоциацията.

Освен в сиренето подобни добавки се слагат и в киселите млека, твърди Димитър Зоров. Става въпрос за растителни протеини като нишесте.

Имитацията може да се познае по цената. Не може цената на продукта да е по-ниска от себестойността на капачката и пластмасовата кофичка, категоричен беше той. И дава за пример, че цената на литър сурово мляко в момента е около 70 стотинки. Като добавим кофичката и капачката себестойността става 82 стотинки без ДДС. Това означава, че на предприятието кофичка кисело мляко струва близо лев с ДДС, като не слагаме труд, транспорт и т. н. Как тогава се продава в магазина за 38-40 стотинки, това означава, че в него има нещо друго, но не и мляко, заяви председателят на млекопреработвателите.

Според него НАП може да хване кои предприятия работят с растителни мазнини, ако погледнат фактурите им за внесените суровини. Ако едно предприятие е обявило, че ще прави само истински продукти, а внася растителни мазнини, трябва да се провери дали те са налични в склада и ако ги няма, къде са вложени. Ние имаме най-добрата нормативна база, но трябва правилата да се прилагат, а глобите да бъдат достатъчно тежки, категоричен е Димитър Зоров.

Изяли сме 11,5 хиляди тона имитиращи продукти

Производството на сирене с растителни мазнини у нас се увеличава, показват последните данни на земеделското министерство. През първите четири месеца на тази година у нас са произведени 3 757 тона имитиращ продукт, докато за същия период на 2018 г. фалшивото сирене е било 3570 тона.

За цялата 2018 година българите са изяли официално 11,5 хиляди тона сирене с растителни мазнини.

Българите са изяли 25 хиляди тона сухо мляко и 12 хил. тона палмово масло през 2017 г. Това са количествата, които българските предприятия са внесли и използвали в производството на млечни продукти, показва анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство – САРА.

Ментето полепва по ножа

Кашкавалът от палмово масло може лесно да бъде познат при рязане с нож, след престояване в хладилник – ако полепва по ножа. Причината е, че растителните мазнини полепват по ножа, а млечните – не.

Ако бялото саламурено сирене е на дупчици след разрязване, това е сигурен знак, че в процеса на обработка има допуснати грешки. Сирене с такива характеристики често има леко неприятен вкус, различен от стандарта. Може да си докарате и стомашно разстройство.

Не яжте прекалено солено сирене – вероятно производителят е добавил повече сол, за да замаже гафове при процеса на обработка, а и за да скъси дългия процес на зреенето. Купувайки си бутилка с надпис „Кисело мляко за пиене”, може да се окаже, че в ръцете си държим отвара от нишесте, свински желатин, модифицирано царевично нишесте, плодови концентрати и аромати. Затова е важно да следим етикетите на напитките, дори и най-дребния шрифт.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
16
 
! Отговори
OFF News преди 4 години
Важното е че държавата плаща свръх високи държавни заплати за да се поддържа фалшивият стандарт ,,Стара Планина'',този етикет служи единствено за корупционни схеми в отровената хранителна промишленост.Платиш ли си,можеш да продаваш маргарин произведен от петрол,за чисто и натурално краве масло.,,Стара Планина'' е сдружението на големите в държавата,където право да продават ,,Еко-Продукт'' имат единствено монополистите с червените пари,а селските мутри са им само ,,калфи'' в далаверата.
41
2
 
13
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Иначе, червените другари - ония с куфарчетата с народни пари, които от 1990-та година са предимно в хранителния Бизнес, на думи много обичат и милеят за Народа...
40
3
 
11
 
! Отговори
Митака преди 4 години
Добре де, защо ние трябва да следим, а не тези които отговарят за това и защо изобщо е нужно да се произвеждат фалшиви неща и то пък за ядене, което го вкарваме в организма. За друга айде, но за ядене. Според мен трябва да се вкара закон за сирене и кашкава само от мляко, защо са тези имитации, нали постоянно пишат, че са вредни, а ги допускат в същото време?
39
3
 
31
 
! Отговори
Фалшива държава преди 4 години
Във България няма нищо качествено - услуги, продукти, медицинска помощ, турски и китайски ***,ядене,пиене ...Никакъв контрол ,пълна анархия ,незаинтересованост ,шмекерлък и затова не ни обичат много чужденците! Но сами сме си виновни! Ех ,ех.... поради що се срамиш да се наречеш българин...
38
3
 
10
 
! Отговори
123 преди 4 години
Аз си купувам сирене и масло от пазара от дребен производител. Нямат нищо общо с най-скъпите в магазина.
37
14
 
14
 
! Отговори
Ами така е.. преди 4 години
У градовете млякото не тече от чешмата.КАКТО върви утре сиренето ще е от силикон, като Нема суровина..Ще го дъвчете..... Нали искате да сте у Градо..... Хахахаааааааа
36
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
.малко си пислъгват и експертите,ето....5. 1 кг. КИСЕЛО МЛЯКО /МАСЛЕНОСТ 3,6%/ =1,04кг. млякоизчислява се по формулата: 1кг. кисело мляко = 100 : (100 3,4) = 1,04 кг. сурово млякоизвадка от методика по БДС, така че от кг прясно мляко за 70 ст правиш две кофички по левче. На две кофички имаш близо левче в плюс като махнем стойността на опаковката 15 ст.
35
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЕ КУПУВАЙТЕ ХОРА НЕКА ОТРЕПКИТЕ ФИЛИРВАТ
34
0
 
17
 
! Отговори
Запознат преди 4 години
Ах Зоров, а ти каква хиена си...
33
2
 
7
 
! Отговори
до 30 преди 4 години
Пълни глyпости. Виж коментар 31, лично съм проверявал продуктите. Недей се вкарва в разни филми и празни приказки.
32
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЕ КУПУВАЙТЕ ХОРА НЕКА ОТРЕПКИТЕ МУТРО-БИЗНЕСМЕНЧЕТА ФИЛИРВАТ !!!
31
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От интерес съм носил в лаборатория вносни сирена от Лидл (техните си марки)- Ементал, Едам, Маасдам, гръцко бяло сирене, фета, горгонзола. Ами, от чисто мляко са. Истински. Проверено лично от мен. То и дупките по Ементал-а без бактерии няма как да се получат баш истински. Нося разни бели нашенски сирена и кашкавали- без коментар. Това е абсолютен ***. Родна стряха продуктите са истински на 100%- проверено. За други вериги не съм проверявал, защото не са конкурентноспособни за моя вкус.
30
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма един истински продукт произведен от прясно мляко. Това ви го гарантирам на 200 %.Истинското сирене кашкавал и кисело мляко заминават за експорт а имитациите са по щандовете на веригите магазини. Даже и тези които уж са истински и са отделени от имитиращите са ментета но пък за сметка натова по скъпи. Имам крава правя си сирене кашкавал и кисело мляко. Когато направя сравнение с тези от магазина разликата е коренно различна. Вкуса е като на трева, нямат мириз каквито имат моите от мляко.
29
2
 
15
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 4 години
От 6 л. прясно мляко, надоено направо от кравата, пълня 9 /девет/ стъклени бурканчета с винтови капачки от 680 мл. и получавам истинско кисело мляко. Да сте здрави !
28
0
 
1
 
! Отговори
zeus преди 4 години
До Анонимен 25Като не те кефя пусни анонимка до Горанов да ми провери данъците. Ти явно си баш от БАБХ, бараш си кайсиите, заплатата си тече, данъци не плащаш понеже си хрантутник ;)
27
4
 
8
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Демокрацията не ви е виновна, че не ставате за нищо, освен да правите далавери на дребно.
26
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата е разграден двор, няма никакъв контрол и мутрите правят каквото си искат.
25
1
 
23
 
! Отговори
Направете екперимент преди 4 години
За всички граждани които не са яли истинск хранаОтидете в някое село където местните фермери си произвеждат домашно сирене и кашкавал по автентична рецепта и ги помолете да ви продадат.Гарантирам ви че ще останете много изненадани! Домашното сирене и кашкавал нямат НИЩО общо със това което се продава в магазините. Съвсем различен вкус, мирис и консистенция.
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До zeusМоже и да си платил някаква дребна сума като данъци, но по-интересно е колко си укрил. Щото такива лигльoвци като тебе, дето се правите на големите плащачи укривате и данъци, и осигуровки, и всичко.
23
0
 
0
 
! Отговори
До Мен... преди 4 години
Е дай контакти бе...