Химията превзема сиренето, маслото, кашкавала, киселото мляко

Как да познаем ментето: Кашкавалът полепва по ножа...
6 юни 2019 15:39, Елка Василева
93
Химията превзема сиренето, маслото, кашкавала, киселото мляко
Снимка: архив, Булфото

Химията все повече превзема сиренето, кашкавала, киселото мляко и маслото за сметка на прясното мляко. Това показват официални данни на земеделското министерство, според които изкупеното от мандрите сурово мляко е далеч по-малко от нужното, за да се произведат обявените от тях количества млечни продукти, пише „Труд“.

През 2018 г. у нас в преработвателните предприятия са постъпили близо 630 хиляди тона краве мляко.

В същото време са произведени почти 77 000 тона прясно мляко, 161 000 тона кисели млека, близо 67 000 тона сирене от краве мляко, 1100 тона масло и 2750 тона сметана.

Данни за произведения кашкавал обаче няма в министерство на земеделието.

В статистика отделно е посочено официалното количество сирене с растителни мазнини.

Като имаме предвид, че за направата на килограм сирене са нужни поне 5,5 литра мляко, се оказва, че постъпилата в мандрите суровина стига само за производството на кисело, прясно мляко и сирене.

Пробутват ни парено сирене вместо кашкавал. Как да го познаем?

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2019/05/21/probutvat-ni-pareno-sirene-vmesto-kashkaval-kak-da-go-poznaem.410903
 

Пробутват ни парено сирене вместо кашкавал. Как да го познаем?

Данните показват едно – че не всички млечни продукти се правят от мляко, коментира за „Труд” Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Не трябва да забравяме, че данни за кашкавала липсват, но той се прави от най-много суровина. За производството на един килограм са нужни поне 10 литра прясно мляко, посочи Зоров.

По думите му разликата между изкупеното мляко и произведената продукция не може да се оправдае с вноса на сурово мляко. Тези количества не са толкова големи, обясни Зоров.

Единственото обяснение е, че в някои предприятия изобретателността в рецептурите е много голяма. Слагат се не само растителни мазнини и протеини, а и емулгатори, които догаждат вида и вкуса на истинското сирене, обясни председателят на асоциацията.

Освен в сиренето подобни добавки се слагат и в киселите млека, твърди Димитър Зоров. Става въпрос за растителни протеини като нишесте.

Имитацията може да се познае по цената. Не може цената на продукта да е по-ниска от себестойността на капачката и пластмасовата кофичка, категоричен беше той. И дава за пример, че цената на литър сурово мляко в момента е около 70 стотинки. Като добавим кофичката и капачката себестойността става 82 стотинки без ДДС. Това означава, че на предприятието кофичка кисело мляко струва близо лев с ДДС, като не слагаме труд, транспорт и т. н. Как тогава се продава в магазина за 38-40 стотинки, това означава, че в него има нещо друго, но не и мляко, заяви председателят на млекопреработвателите.

Според него НАП може да хване кои предприятия работят с растителни мазнини, ако погледнат фактурите им за внесените суровини. Ако едно предприятие е обявило, че ще прави само истински продукти, а внася растителни мазнини, трябва да се провери дали те са налични в склада и ако ги няма, къде са вложени. Ние имаме най-добрата нормативна база, но трябва правилата да се прилагат, а глобите да бъдат достатъчно тежки, категоричен е Димитър Зоров.

Изяли сме 11,5 хиляди тона имитиращи продукти

Производството на сирене с растителни мазнини у нас се увеличава, показват последните данни на земеделското министерство. През първите четири месеца на тази година у нас са произведени 3 757 тона имитиращ продукт, докато за същия период на 2018 г. фалшивото сирене е било 3570 тона.

За цялата 2018 година българите са изяли официално 11,5 хиляди тона сирене с растителни мазнини.

Българите са изяли 25 хиляди тона сухо мляко и 12 хил. тона палмово масло през 2017 г. Това са количествата, които българските предприятия са внесли и използвали в производството на млечни продукти, показва анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство – САРА.

Ментето полепва по ножа

Кашкавалът от палмово масло може лесно да бъде познат при рязане с нож, след престояване в хладилник – ако полепва по ножа. Причината е, че растителните мазнини полепват по ножа, а млечните – не.

Ако бялото саламурено сирене е на дупчици след разрязване, това е сигурен знак, че в процеса на обработка има допуснати грешки. Сирене с такива характеристики често има леко неприятен вкус, различен от стандарта. Може да си докарате и стомашно разстройство.

Не яжте прекалено солено сирене – вероятно производителят е добавил повече сол, за да замаже гафове при процеса на обработка, а и за да скъси дългия процес на зреенето. Купувайки си бутилка с надпис „Кисело мляко за пиене”, може да се окаже, че в ръцете си държим отвара от нишесте, свински желатин, модифицирано царевично нишесте, плодови концентрати и аромати. Затова е важно да следим етикетите на напитките, дори и най-дребния шрифт.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
6
 
3
 
! Отговори
zeus преди 4 години
До Анонимен 22Данъци съм платил, ти явно не, щом не ти пука.
21
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До zeusКво си платил пък ти бе, кayн?
20
13
 
7
 
! Отговори
Комунист-Ленинец преди 4 години
Демокрация е...всеки има правото да яде каквито си иска ....стига да може да си заплати за тях!!
19
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой каза, че всичкото мляко се декларира? Абсурд.
18
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То млякото вече е без мляко, вие за сирене и кашкавал ми говорите.А, инак тоя добре разказва какво ядем, ама никой не прави дори опит да забранит това, вредно производство! Да сме четели и най-малкия шрифт? Ми това е дискриминация спрямо хората с лошо зрение. За гейовете се застъпват, а за хорат дето не виждат, няма кой, нали ?!
17
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При такива "храни" да не се чудим после защо боледуваме много и живеем малко.
16
1
 
30
 
! Отговори
Човек на Б преди 4 години
Бабх спи,защо им плащат заплати.Сега ще сезирам министър прецедателя да ги уволни.А за производителите смъртно наказание за тероризъм спрямо народа.
15
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо в Германия няма ментета .Затварят мандрата и ти забраняват да се занимаваш с това. А и глобите са жестоки.
14
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Големият проблем е, че даже и да не гледаш цената и да търсиш истинско сирене, кашкавал, прясно и кисело мляко и т.н., то няма такива и купуваш ментета, колкото и да не ги искаш. Интересно как да сравня цената на кофичка кисело мляко от 23 стотинки преди 1989 година с аналогично кисело мляко сега, когато такова няма? Интересно защо доматите нямат вкус на домати, а на някаква пластмаса. Същото е за почти всички плодове и зеленчуци. мнлчените храни, колбасите и т.н.
13
1
 
40
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Очевидно плащаме заплатите на БАБХ за да си пипат по цял ден детеродните органи...
12
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този Зоров не е много прецизен - примерно за цената на киселото мляко. Кофичка кисело мляко е обикновено 400 грама или по-малко, а не килограм. От литър прясно мляко, се получава според мен приблизително килограм кисело мляко. При цена на 1л пр.мляко от 70ст., себестойността на 400 грама кисело мляко излиза около 40 ст, според числата, които той използва.
11
0
 
34
 
! Отговори
Мен преди 4 години
От няколко години си купуваме домашен кашкавал, масло и сирене. Като качество надминават най-скъпите продукти които преди пазарувахме - тези на тертер и президент. Цените обаче са наполовина - няма търговци и прекупвачи по-веригата и цялата печалба отива при производителя. Човека ми ги докарва до вратата!
10
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
кофичка кисело мляко е 400гр. - 28 ст. за мляко + 12ст. за кофичка = 40 ст. + ддс =48 ст. Да не забравяме, че това мляко е с намалено съдържание на мазнини или от 1л мляко преработвателя вади 20 гр. масло от което избива чисти около 10 ст. на кофичка.
9
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За съжаление така е от поне 29 години, откакто демократите завзеха властта в България.
8
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма нищо учудващо - така е при демокрацията и пазарната икономика, менетета вместо храни и огромни печалби за мафията.
7
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1 литър мляко като се подкваси и стане кисело мляко няма никаква загуба на течност, следователно цената на киселото мляко в магазините е многократно завишена.
6
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата толерира престъпниците!
5
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мошеници долни, мафия, комунисти!
4
28
 
9
 
! Отговори
Някой преди 4 години
До Анонимен 1Ми не го яжте. Няма да умреш като не ядеш сирене. Има и други храни и изобщо, ако си правехте труда да четете етикетите, щяхте по-малко да се оплаквате.
3
1
 
58
 
! Отговори
смок преди 4 години
Обесете публично един на площада, и другите ще спрат.