Химията превзема сиренето, маслото, кашкавала, киселото мляко

Как да познаем ментето: Кашкавалът полепва по ножа...
6 юни 2019 15:39, Елка Василева
93
Химията превзема сиренето, маслото, кашкавала, киселото мляко
Снимка: архив, Булфото

Химията все повече превзема сиренето, кашкавала, киселото мляко и маслото за сметка на прясното мляко. Това показват официални данни на земеделското министерство, според които изкупеното от мандрите сурово мляко е далеч по-малко от нужното, за да се произведат обявените от тях количества млечни продукти, пише „Труд“.

През 2018 г. у нас в преработвателните предприятия са постъпили близо 630 хиляди тона краве мляко.

В същото време са произведени почти 77 000 тона прясно мляко, 161 000 тона кисели млека, близо 67 000 тона сирене от краве мляко, 1100 тона масло и 2750 тона сметана.

Данни за произведения кашкавал обаче няма в министерство на земеделието.

В статистика отделно е посочено официалното количество сирене с растителни мазнини.

Като имаме предвид, че за направата на килограм сирене са нужни поне 5,5 литра мляко, се оказва, че постъпилата в мандрите суровина стига само за производството на кисело, прясно мляко и сирене.

Пробутват ни парено сирене вместо кашкавал. Как да го познаем?

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2019/05/21/probutvat-ni-pareno-sirene-vmesto-kashkaval-kak-da-go-poznaem.410903
 

Пробутват ни парено сирене вместо кашкавал. Как да го познаем?

Данните показват едно – че не всички млечни продукти се правят от мляко, коментира за „Труд” Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Не трябва да забравяме, че данни за кашкавала липсват, но той се прави от най-много суровина. За производството на един килограм са нужни поне 10 литра прясно мляко, посочи Зоров.

По думите му разликата между изкупеното мляко и произведената продукция не може да се оправдае с вноса на сурово мляко. Тези количества не са толкова големи, обясни Зоров.

Единственото обяснение е, че в някои предприятия изобретателността в рецептурите е много голяма. Слагат се не само растителни мазнини и протеини, а и емулгатори, които догаждат вида и вкуса на истинското сирене, обясни председателят на асоциацията.

Освен в сиренето подобни добавки се слагат и в киселите млека, твърди Димитър Зоров. Става въпрос за растителни протеини като нишесте.

Имитацията може да се познае по цената. Не може цената на продукта да е по-ниска от себестойността на капачката и пластмасовата кофичка, категоричен беше той. И дава за пример, че цената на литър сурово мляко в момента е около 70 стотинки. Като добавим кофичката и капачката себестойността става 82 стотинки без ДДС. Това означава, че на предприятието кофичка кисело мляко струва близо лев с ДДС, като не слагаме труд, транспорт и т. н. Как тогава се продава в магазина за 38-40 стотинки, това означава, че в него има нещо друго, но не и мляко, заяви председателят на млекопреработвателите.

Според него НАП може да хване кои предприятия работят с растителни мазнини, ако погледнат фактурите им за внесените суровини. Ако едно предприятие е обявило, че ще прави само истински продукти, а внася растителни мазнини, трябва да се провери дали те са налични в склада и ако ги няма, къде са вложени. Ние имаме най-добрата нормативна база, но трябва правилата да се прилагат, а глобите да бъдат достатъчно тежки, категоричен е Димитър Зоров.

Изяли сме 11,5 хиляди тона имитиращи продукти

Производството на сирене с растителни мазнини у нас се увеличава, показват последните данни на земеделското министерство. През първите четири месеца на тази година у нас са произведени 3 757 тона имитиращ продукт, докато за същия период на 2018 г. фалшивото сирене е било 3570 тона.

За цялата 2018 година българите са изяли официално 11,5 хиляди тона сирене с растителни мазнини.

Българите са изяли 25 хиляди тона сухо мляко и 12 хил. тона палмово масло през 2017 г. Това са количествата, които българските предприятия са внесли и използвали в производството на млечни продукти, показва анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство – САРА.

Ментето полепва по ножа

Кашкавалът от палмово масло може лесно да бъде познат при рязане с нож, след престояване в хладилник – ако полепва по ножа. Причината е, че растителните мазнини полепват по ножа, а млечните – не.

Ако бялото саламурено сирене е на дупчици след разрязване, това е сигурен знак, че в процеса на обработка има допуснати грешки. Сирене с такива характеристики често има леко неприятен вкус, различен от стандарта. Може да си докарате и стомашно разстройство.

Не яжте прекалено солено сирене – вероятно производителят е добавил повече сол, за да замаже гафове при процеса на обработка, а и за да скъси дългия процес на зреенето. Купувайки си бутилка с надпис „Кисело мляко за пиене”, може да се окаже, че в ръцете си държим отвара от нишесте, свински желатин, модифицирано царевично нишесте, плодови концентрати и аромати. Затова е важно да следим етикетите на напитките, дори и най-дребния шрифт.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
17
 
! Отговори
Защо преди 4 години
Това ли заслужава българина? Отровни заместители във храната ....бавно но сигурно а после няма лек ,не те лекуват и докога ще търпиш българино ? За какво са ти такива управници след като позволяват и какви са тези "производители"нямат ли съвест ? Какво добро направиха за теб ? Време е да се действа .......!!!!!!???
61
1
 
21
 
! Отговори
село преди 4 години
Къде са държавните звена който трябва да контролират дали ни се предлагат ментета?Ако има такива от къде техните служители си купуват млечни продукти.Сигурно от фермерските пазари.Но там цените са други а с ниските държавни заплати как купуват???Явно е,че се прикриват измамите защото покучават подаръци....
60
7
 
7
 
! Отговори
Банко преди 4 години
Аз затова си купувам само ЛБ Булгарикум ,истинско българско мляко и млечни продукти от държавното предприятие. Опитайте го
59
1
 
3
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
До аз 55 За това Евразия. Там беше супер. Ха,ха,..!
58
0
 
1
 
! Отговори
Отговор преди 4 години
До 123 38 А като се просереш ,какво правим ?
57
3
 
17
 
! Отговори
бай х преди 4 години
Химията превзема ДНСК ,Агенция по храните , Комисия за защита на потребителите .....а те безкрупулно си прибират рушветите и редовно си взимат чиновническите заплатки за дремане и чесанье по цял ден ......
56
6
 
2
 
! Отговори
Хъммм преди 4 години
не е толкова много , по 2 кг имитация на калпак за една година . Напълно в нормите.
55
0
 
11
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
Димитър Зоров хич не прилага нови "рецепти ". Айде де де !
54
6
 
27
 
! Отговори
аз преди 4 години
Така е в ЕС. Нищо добро не ни чака. Отровни храни, отровни лекарства, хомосексуализъм, ***, мигранти.
53
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами те го превземат, ние спираме да го купуваме. И всичките производители се състезават, в тясната писта, където клиента няма избор.
52
2
 
33
 
! Отговори
@50 преди 4 години
Ако на етикета пише МЛЯКО, а в продуктът няма МЛЯКО, това е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ! И е работа на БАБХ да правят постоянни проби дали етикетите отговарят на истината. Не ми се мисли дали и ХЕИ изобщо правят инспекции по мандрите и какво точно пием.
51
2
 
22
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Не бе малко субсидии получават затова ментета продават например телешки салам със съдържание на тележко 5%, и после защо не ни вземат в шенген а сега де ?
50
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 48Защото това не са злоупотреби, а нискокачествени продукти. Докато някой ги купува ще ги има.
49
2
 
36
 
! Отговори
Тото преди 4 години
Не по-малко престъпление от това ,че се произвеждат такива продукти е и факта ,че агенцията по храните не обявява публично производителите на подобни ментета.Не само подобни производители са за затвора, но и държавните служители недаващи гласност на тази престъпна дейност.
48
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И като е очевидно, че има злоупотреби, защо ни го казвате на нас, а не на прокуратурата? Ние лично ли трябва да проверяваме всяка мандра дали слага мляко, или си има БАБХ, която да го върши това. О, забравих, че БАБХ се занимава само с убийството на кучета, коне и кози. Другите дейности са оставени на клиентите - носиш си проба в лаборатория, казват ти какво има, и ти решаваш дали ти харесва, ако не, сменяш производителя и побтаряш. Няма такава мал0умна държава. Няма!
47
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно днес публикувахте една друга статия за повишено кръвно налягане на деца на 7-8 г. Отделно затлъстяването, стомашните проблеми, сърдечно-съдовите заболявания и ниската продължителност на живота в България. Време е вече наистина да има контрол, вместо подобни статии.Живял съм в Германия дълго време, там за подобни ментета просто затварят фирмата и съдят собствениците. Така че файда от статии няма.
46
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
химията ни превзе в момента в който сдс и бсп дойдоха на власт!
45
9
 
18
 
! Отговори
Поредния балък... преди 4 години
Ще ядем силикон както пише по горе в един коментар.Селата пустеят...няма производство...Пенсионерите цял ден по кафетата...и само питат по магазините това българско ли е?Ами от къде?Пиете кафета по цял ден и по парковете седят ...Заместиха младите те в чужбина пращат им парички.А на времето нашите баби ..дядовци и родители сяваха всяко педя земя и гледаха животинки.Руснаците всеки си има дача и ходи сява произвеждат си за ядене ..А що зимнина правят ...От всичко си произвеждат ..ние и това не..
44
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога съответните органи и правосъдието ще ПРЕВЗЕМАТ тези тарикати ,дето ни тровят в името на далаверата? Само да пишете- файда "йок", извадете на светло печалбите на мандрите от тези фалшификати , продавани като "биохрани"
43
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Производителите са наясно какви палячовци управляват държавата и затова правят каквото си искат.