Радев съветва: МС да не се срамува, а да преговаря за цената на руския газ

Президентът смята, че има промяна на газовата карта на Европа
Обновена: 6 юни 2019 19:16 | 6 юни 2019 19:15, Веселина Йорданова
162
Радев съветва: МС да не се срамува, а да преговаря за цената на руския газ
Снимка: БТА

Време е българското правителство да бъде по-активно и не толкова срамежливо, а да подходи към преговори за цената на руския газ в България. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Константиновския дворец в Санкт Петербург, след срещата си с руския президент Владимир Путин. Енергетиката е една от темите, обсъдени по време на разговора.

Още по темата
По думите му има промяна в ситуацията на газовата карта на Европа относно цени, доставчици, възможности за диверсификация. Радев припомни, че от миналата седмица имаме договор за закупуване на втечнен газ от Америка през терминал от Гърция на конкурентна цена и по-изгодна от тръбния газ, който получаваме от Русия, и отбеляза, че има голям спад на цената на газа в борсите в Западна Европа.

Радев е поставил този въпрос на срещата, на която е присъствал и генералният директор на "Газпром". По думите му Путин е бил много ясен, че този въпрос е изцяло в сферата на отговорностите на газовата компания, предаде БТА.

Не изземвам по никакъв начин функциите на правителството - преговорите са негова задача, отварям врата, коментира президентът. Трябва да имаме вече много по-гъвкави механизми за договаряне, за актуализация на договори и за ценообразуване, отбеляза Радев.

Много ясно поставих и въпроса да търсим сближаване на нашите интереси, коментира той. Очаквам правителството по-бързо да се мобилизира и да търси решение за снижаване на цената на природния газ в България, защото от това зависят и "Топлофикация", и домакинства, и цената на стоки от първа необходимост, и българският бизнес като конкурентоспособност, посочи Румен Радев.

За АЕЦ "Белене" Радев припомни, че решението на българския парламент и правителство е да започне процедурата без държавни гаранции и допълни, че руската страна продължава да настоява, че в такъв проект трябва да има държавни гаранции.

Ясно обясних, че става въпрос за много дългосрочен проект, който ще бъде готов поне след 10 години и дотогава анализите са трудна задача, но българската държава не може да поеме този финансов риск към момента, коментира Радев и отбеляза, че оттук нататък е въпрос на стратегически инвеститори.

Руската страна има желание да участва като страна, която държи технологията на тези реактори и тяхната безопасност, това е минимумът на тяхното участие, допълни той.

В отговор на въпрос във връзка с руското участие в поддържането на българската бойна техника Румен Радев каза, че темата е била поставена на срещата и посочи, че руската страна има готовност да продължим нашите отношения, докато България има решимост да поддържа руска техника.

А знаете, че това няма да приключи скоро, защото модернизацията и цялостното превъоръжаване със западна военна техника отнема много години, гълта много ресурси, тъй че ние по най-добрия начин трябва да поддържаме това, което имаме в момента, коментира държавният глава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този кремълски парашутист ще излезе по-голям продажник и от Тодор Живков !
18
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 13 11Абе гьончо...........НИКОЙ НИЩО НЕ МИ ПЛАЩА, такива като тебе ПРЕДА-ТЕ-ЛИ НА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРЩИНАТА даже и не ги мразя! Обикновенно любовта и омразата са между човешки същества, а такива като вас не ги смятам за нищо, вие сте немислещи чехълчета! Просто сте ми безразлични, все едно ви няма! Затова ти отговарям просто като изключение! Слава Богу светът ще си върви и без вас и вашите бръщолевения!
17
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе Радев да не е дезертирал в руския Гулаг !?Говори сякаш няма да се връща !
16
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама Радев българския Президент ли е или "вожда" Г.Д който говори по радиостанция "Христо Ботев" от Русия и дава указания !Дали не е решил да остане там вече !?...а дано !
15
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американският конгрес реши да продаде самолетите F-16 на България.
14
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 4Ами вожда??? Него КЪДЕ го слагаш? Нека той да разговаря! Ама май го е страх нещо.....да не излезе още някое "материалче" от Свободна еуропка!!! Че да го отстрелят и него! Ха-ха......само не разбрах С КАКВО цвъко не им угоди!!?? Той не излизаше от разни там задокеански "закуски", а накрая го "гръмнаха"! Значи и вожда няма да пожалят!
13
22
 
25
 
! Отговори
Ал Бънди преди 4 години
По смешен и глупав президент не сме имали. Само глупости ръси и си мисли, че всички му се кланяме...*** военен какво да очакваш повече...
12
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Тръмп само се здрависа презрително с лидера на партията за евроапейско развития на България Бойко Борисов за 0,8 секунди, без дори да го погледне.
11
10
 
17
 
! Отговори
до 13 преди 4 години
това с кравария от позитано 20 или направо от кремъл ви го спускат като определени? Платени руски платени *** нещем, истинските Българи мразим русия безплатно
10
11
 
14
 
! Отговори
Коментатор преди 4 години
Това е вярно, трябва да имаме съюзници навсякъде. Премиерът какво прави? Силен е само когато говори против ДПС и БСП. И толкова. Само с тях ни плаши. Трябва ли да се плашим?! Нали властта е на народа и от народа!
9
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8Че то и на краварите само Русия им е в главата и в устата!!! И вече сън не ги хваща!!!Та......КАКВО ЛОШО?
8
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно не мога да разбера, КОЙ ОЩЕ ВЯРВА, че втечнения газ от краварията бил по-евтин от тръбния от Русия!!??????? ТОВА ТРЯБВА ДА СИ НЕ САМО ***, трябва да разсъждаваш със всякакви други части на тялото си, но не и с главата си!!!!
7
24
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя шапкар да не се обажда, че когато говори хората му се смеят на глупостите
6
22
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Резидента ни какво се прави, че може и да мисли. Да си води деситУ по коктейли и да не говори много, че когато се обади ни е срам от него
5
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
гееб може да преговаря само за процента си който да гепне !
4
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой да преговаря, Теменужка?! Или пък резидента? Смееех.
3
17
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ето така се посреща достоен президент!
2
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българското правителство не е срамежливо, то е страхливо!
1
8
 
18
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
Корупцията срам ли е?