Падне ли ДДС за книгите, може да се купуват с 20% повече

Веселин Тодоров, изпълнителен директор на „Сиела Норма“, пред Bloomberg TV Bulgaria
8 юни 2019 11:56, Елка Василева
93

На едно от последните заседания на Министерския съвет отново бе повдигната темата за данъка добавена стойност върху книгите, което съвсем естествено предизвика нови дискусии в общественото пространство. Какво би се случило, ако ДДС отпадне от плещите на търговците и потребителите у нас? На този въпрос отговаря изпълнителният директор на издателство „Сиела Норма“ Веселин Тодоров в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.

„Ако ДДС върху книгите падне, тогава крайната цена със сигурност ще го последва, а от там и потреблението ще се повиши. Швеция не е по-бедна страна от България, дори напротив, но свалянето на ДДС към книгите в страната доведе до 20% увеличение на продажбите“, казва Веселин Тодоров.

Средната цена на една книга у нас е 13 лв., твърди Тодоров. Най-голяма част от разходите по нея отиват за печат, следвани от разходите за авторски хонорари, които се движат около 10%, а други 5% отиват за превод на чуждестранни издания.

 „Една от основните причини, че ДДС върху книгите не отпада, е липсата на политическа воля. Това, което всички министри на финансите са ни казвали досега, е, че технологично е много трудно за тях, за да могат да управляват различни ставки. За туризма е направен известен компромис, но тях ги притеснява, че търговците ще започнат да прикриват част от продажбите си под формата на книги“, обяснява Тодоров.

Дания е страната с най-висока ставка в света – 25%, следваната от България с 20%, но разликата е, че датското ДДС се връща в сектора под формата на субсидия за авторите, отбелязва Тодоров.

„Отчитаме около 5% ръст в продажбата на книги за 2018 г. спрямо 2017 г. Позитивната тенденция е, че младите хора започват да четат все повече. Лошата новина е, че възрастните практически отсъстват от нашия пазар“, обяснява Тодоров.

Най-приемливият процент на ДДС върху книгите според Веселин Тодоров би бил около нулата, но браншът е склонен да обсъди и други варианти.

Целия разговор можете да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак се сага каруцата пед коня. Първо ДДС-то на храните,тока,парното,лекарствата като в Гърция и тогава евентуално родителите биха имали пари ,за да купуват книги на децата си.
43
0
 
7
 
! Отговори
бг преди 4 години
За съжаление обичам да пуша и за гордост обичам да чета. На ден пуша по кутия цигари и седмично прочитам по една книга. Няма значение дали цигарите са по 1 или по 5 лв и дали книгите са по 2 или 20 лв.Това са навици независими от данъчните ставки. Хубавото при книгите, за разлика от цигарите е, че не изгарят след употреба. С мои приятели често си обменяме книги и това хоби на практика никак не е скъпо. Дори безплатните книги няма да променят илитератите.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЛудИ какво от това? Според теб, тези промени за кого са? За гюбеко-въртящите студенти или за тези, които плануват, да постигнат нещо с живота си.
41
2
 
5
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
До Цецо МенТака е. Четенето на книги, не те праши непременно умен, образован, културен, защото може да те направи и дезинформиран;))) Зависи какво се чете, как се чете... Тук просто виждаме лобито на книгоиздателите в ПП ГЕРБ;)))
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз бих си купил повече книги. Всички образователни материали НЕ трябва да имат ДДС, прикачено към цената. Една книга е 30 лева вече, като и лепнеш ДДСто става 36. Може би, не са много за мен ДНЕС, но когато имах най-голяма нужда, тези 6 лева ми бяха храната за 2 до 3 дена (зависеше от месеца). Ако не беше това, просто не мис тигаха парите за нещата, които желаех да си купя. Разлиакта между 100 и 120 лева е огромна за учен или студент, че и за повечето хора.
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 38Аз съм от младите и намират този коментар за изключително потресаващ ...
38
0
 
2
 
! Отговори
38 преди 4 години
Трябва да се засрамиш от глупостите, които си написал.
37
1
 
5
 
! Отговори
дрън-дрън преди 4 години
Съжалявам, но не може да падне ДДС на книгите, според Горанов, българинът няма да го усети. Същото важи и за хляба, за плодовете, за зеленчуците, за месото.Само придобиването на осемте тенекии със силно завишена цена има смисъл.
36
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо се мислите за нещо ппвече от младите ? Тая държава в мента се управлява последните години от набор 40 50 60 70 ? Куде са ви постиженията нали сте много начетени ? Куде ви е бизнеса ? Аз ходя по фирми на всякъде пълно със стари шелперии ама мързигиии мързигиии едвам гледат. Свикнали по соца цял ден бъркане в носа. Добре че се младите да изкарат страната от блатото ви социалистическо. Тъпунгерии. Един компютър едвам пускате и спирате.
35
1
 
4
 
! Отговори
Loyko преди 4 години
Няма лошо да се четат книги,но не ДДС ще увеличи четенето или продажбите на книги.Всичко си има цена.Този който не чете и без пари да ги дават пак тая. Така ще се увеличи само печалбата на търговците и нищо друго. Този който му се чете ще намери начин да си купи всички книги които си пожелае. Добрата книга не остава непродадена.
34
2
 
4
 
! Отговори
Луд преди 4 години
До избирателТоя дето не чете и с 50% да му свалиш цената, пак няма да си купи книга. Виж диск на Преслава по вероятно.
33
1
 
1
 
! Отговори
Као преди 4 години
Ако забранят ютуб и замунда ще спечелят много повече пари.
32
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дъртак какво си чел едно време ти бе хахах непомня нито един от дядовците ми да е хващал книга хахаха четяха народно дело на втората страница заспиваха. Сега с тоя Интернет всичко е четене :) срещу вас да бягат младите , неможе да ги стигнете по четене. Програмите , софтуерите, техниката всичко всипко е четене . Прочел една руска книга преди 40 год и голям четец стана :) смешна работа
31
1
 
3
 
! Отговори
ВЪПРОС към ДАНС преди 4 години
Да ви кажа нещо - Книгата е нещо което движи Прогреса на Хората .Но тук има нещо Подозрително - всички Депутати от ГЕРБ с къщи за Гости , регистрираха вчера Печатници за книги . Тук се мъти нова Далавера и Кражба на Евро субсидии и Данъци - Перат пари от Наркотици и тероризъм .
30
1
 
1
 
! Отговори
Бау преди 4 години
До 28Съгласен съм. Това е бъдещето. Просто "обяснявах" защо издателите продължават да упорстват с хартиените издания. По-трудно е да се откраднат (макар и напълно възможно..)
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До БауОще като те видя как пишеш "Лап топ" и ми е ясно,че нищо не ти е ясно относно книгите!
28
1
 
2
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Има опасност електората да се ограмоти,ако се купуват 20% повече книги и.......
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МНЕНИЕАко държавата не ти взема тези данъци,откъде мислиш,че ще се пълни хазната? След като не произвеждаме стоки и продукти с висока добавена стойност,а почти всички правят бизнес единствено в сферата на услугите,няма друг начин!
26
4
 
4
 
! Отговори
До Бау преди 4 години
Всяка книга си я има и в електронен формат. Някой я купува за 10 лв и я пуска в торента. Освен това съм забелязал че онлайн книгите са доста по евтини от хартиените.Това тотално обезсмисля хартиената книга .Синът ми е във 2ри клас и вместо тетрадки си носи лап топа.Ще кажеш ,че е неграмотен НО е много по начетен от аз на неговата възраст . Дори и писането на ръка ще отпадне съвсем скоро !
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Намаляване на ДДС за определени продукти,не означава понижаване на техните цени! Има достатъчно други начини за да се стимулира потребление на определен продукт!