По ниско ДДС – по-евтини книги

Ще започнат ли българите да купуват повече литература?
9 юни 2019 09:45, Нели Христова
46
По ниско ДДС – по-евтини книги
Снимка: Pixabay

На едно от последните заседания на Министерски съвет отново бе повдигната темата с данъка добавена стойност върху книгите, което съвсем естествено предизвика нови дискусии в общественото пространство. Какво би се случило, ако ДДС отпадне от плещите на търговците и потребителите у нас? На този въпрос отговаря изпълнителният директор на издателство "Сиела Норма“ Веселин Тодоров пред Bloomberg.

"Ако ДДС върху книгите падне, тогава крайната цена със сигурност ще го последва, а от там и потреблението ще се повиши. Швеция не е по-бедна страна от България, дори напротив, но свалянето на ДДС към книгите в страната доведе до 20% увеличение на продажбите“, посочва Тодоров..

Средната цена на една книга у нас е 13 лв., допълва още той, като най-голяма част от разходите по нея отиват за печат, следвани от разходите за авторски хонорари, които се движат около 10%, а други 5% отиват за превод на чуждестранни издания.

Според Тодорв една от основните причини ДДС върху книгите да не отпада, е липсата на политическа воля. "Това, което всички министри на финансите са ни казвали до сега, е, че технологично е много трудно за тях, за да могат да управляват различни ставки. За туризма е направен известен компромис, но тях ги притеснява, че търговците ще започнат да прикриват част от продажбите си под формата на книги“, посочва той.

Дания е страната с най-висока ставка в света – 25%, следваната от България с 20%, но разликата е, че датското ДДС се връща в сектора под формата на субсидия за авторите, отбелязва Тодоров.

"Отчитаме около 5% ръст в продажбата на книги за 2018 г. спрямо 2017 г. Позитивната тенденция е, че младите хора започват да четат все повече. Лошата новина е, че възрастните практически отсъстват от нашия пазар“, допълва експертът.

Най-приемливият процент на ДДС върху книгите, според Веселин Тодоров, би бил около нулата, но браншът е склонен да обсъди и други варианти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: литератураДДСкниги
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
дърт преди 4 години
До Анонимен 29ДДС замести Данък оборот, който беше диференциран (от 0% до 50%).
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най -нормална практика на всички издателства е да им заплащат книгите си авторите .Хубаво е че го наричате измама ,аз го знам от много години .
37
1
 
3
 
! Отговори
Го4о преди 4 години
Заглавието е пълна ЛЪЖА и ИЗМАМА!
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
още тогава ми стана ясна схемата на печелбарите .Искат да те издадат за да им платиш книгата .За всеки знак смятат някаква сума...Попаднали сте на измамници. Това НЕ са издателства, а печатни услуги с цени, много по-високи от нормалните, които лъжат, че са издателства. Книгата ви с такова издателство няма да се разпространява в книжарниците, а само ще съществува. Истинското издателство никога не иска пари от автора. То му плаща хонорар, а не обратното.
35
0
 
4
 
! Отговори
даскал Пандо преди 4 години
В !итанка Бг има 3000 автора ! Класици ! Що да си давам парите за ненужна хартия !?
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Издадох електронна без да им плащам,а не хартиена, защото още тогава ми стана ясна схемата на печелбарите .Искат да те издадат за да им платиш книгата .За всеки знак смятат някаква сума .После разбрах че човек ако иска да каже нещо на света то не трябва да дири отплата и качих всичко в блог .Не искам ни да печеля ни да печелят от мен разни въздухари и въздухарки .
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дон29Бааа ба справедлив бил данака. Дядо викаше, че преди данака дедесе всички било супер м гат го налили и хоп! Два десятка отгоре н сичкути...
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В социализма този данък ДДС го нямаше. И понеже нямаше частна дейност / тя беше абсолютно забранена действа/В Народна Република България настана дефицит. Колективите / стройт. войски, трудово пройзв. кооперации, затворническа ширпотреба, колхозите и те ке зе та , колко и ударно да работеха. Народа ставаше по беден.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди много години издадох електронна книга за едно известно издателство .Оттогава си направих блог и си качих всички новели там.От писане никой не е забогатял кой каквото и да говори ,поне докато е жив -после може и да го възхваляват .Но приживе печелят само издателствата и определен кръг сини номенклатури от социализма заели позиции още тогава.Пък и е малко жалко да печелиш от слово ,някак звучи ....
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подариха ми ценна книга с ДДС. Но поради липса на време я чета само през интернет и то като пътувам.
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съветвам писателите да прескочат издателите и да разпространяват произведенията си изцяло по интернет .Много по доволни ще са относно печалба !!!!...Без издател значи без лекторат, корекции и реклама, често зле написана от лаик и пълна с грешки. В Германия стана точно така. Авторите спамят навсякъде, но в интернет за години станаха известни 2-3 човека. Купуват се основно порнографски, и то само ако са особено евтини. От тези с издател електронната струва в пъти повече от книжната на старо.
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До28. К. Маркс не го е измислил. К. Маркс е измислил - "пролетарии от всички страни съединявайте се". Той е защитавал всички неработещи или слабо работещи в фабриката на тъста си. С цел стачка.и провал на пройзводството му. По причина, че тъста му, го е накарал да работи с дъщеря му. Не да приказват по събрания.
27
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До19. Не е фашизъм и капитализъм. Данъка е Добавена Стойност /ДДС/. Този данък е справедлив и насърчава продукцията , който прави. В социализма липсва. Защото се насърчава консумацията, социал. субсидии, бюрокрацията, дотацията, но не и продуктите и услугите. Производството се правеше основно от войници, затворници, колективи с временни кампании, "24634бригади с ударна мощност"
26
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 19"ДДС е незаконно, това е фашизъм и капитализъм бюрократите и капиталистите ще трябва да се ограничат в това което работата им изисква и да извличат облагите си от тези които по свой избор са решили да им сътрудничат и да им плащат ДДС."ДДС го е измислил Карл Маркс в книгата си "Капиталът'. Чети бе, комунист!
25
1
 
3
 
! Отговори
Хм! преди 4 години
В chitanka.info книги колкото щеш. В библиотеката също. Не съм видял хора да се тълпят на опашка в градската библиотека.
24
1
 
4
 
! Отговори
Бай 100ян преди 4 години
Освен Пенсионери които не знаят да ползват интернет никой не купува вестници .Скоро ще ги направят безплатни и ще печелят само от рекламните карета и пак няма да им кой да ги купува.Същото ще се случи и с книгите .Хартиения бизнес умира и се ражда нов Дигиталния !!!!
23
0
 
9
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
Бизнеса с Книги умира. Да премахнете изцяло данъците и да субсидирате книжарниците пак ще фалират .Вече никой не чете хартия !!!!!Издателите се насочват в онлайн бизнеса .Но и там нещата трудно ще се случват защото има торенти и всеки си дърпа от нета книги безплатно !!!!Съветвам писателите да прескочат издателите и да разпространяват произведенията си изцяло по интернет .Много по доволни ще са относно печалба !!!!
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбират че книгата и 5 лева да стане, вече няма кой да я чете. Както и вестниците. Нещата се промениха необратимо
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВанкатаВъпросът не e в това, че ще четем ,а в това, че ни обират под предлог, че ще фалират. Ми да фалират бе, защо да им пащаме ДДС Все едно да дойда при тебе и да ти кажа давай ми 20 % от парите си. че фалирам.
20
0
 
6
 
! Отговори
Дядо от село преди 4 години
Да намалят ддс на храната , всеки яде ! Но на 10 , само един чете ...