По ниско ДДС – по-евтини книги

Ще започнат ли българите да купуват повече литература?
9 юни 2019 09:45, Нели Христова
46
По ниско ДДС – по-евтини книги
Снимка: Pixabay

На едно от последните заседания на Министерски съвет отново бе повдигната темата с данъка добавена стойност върху книгите, което съвсем естествено предизвика нови дискусии в общественото пространство. Какво би се случило, ако ДДС отпадне от плещите на търговците и потребителите у нас? На този въпрос отговаря изпълнителният директор на издателство "Сиела Норма“ Веселин Тодоров пред Bloomberg.

"Ако ДДС върху книгите падне, тогава крайната цена със сигурност ще го последва, а от там и потреблението ще се повиши. Швеция не е по-бедна страна от България, дори напротив, но свалянето на ДДС към книгите в страната доведе до 20% увеличение на продажбите“, посочва Тодоров..

Средната цена на една книга у нас е 13 лв., допълва още той, като най-голяма част от разходите по нея отиват за печат, следвани от разходите за авторски хонорари, които се движат около 10%, а други 5% отиват за превод на чуждестранни издания.

Според Тодорв една от основните причини ДДС върху книгите да не отпада, е липсата на политическа воля. "Това, което всички министри на финансите са ни казвали до сега, е, че технологично е много трудно за тях, за да могат да управляват различни ставки. За туризма е направен известен компромис, но тях ги притеснява, че търговците ще започнат да прикриват част от продажбите си под формата на книги“, посочва той.

Дания е страната с най-висока ставка в света – 25%, следваната от България с 20%, но разликата е, че датското ДДС се връща в сектора под формата на субсидия за авторите, отбелязва Тодоров.

"Отчитаме около 5% ръст в продажбата на книги за 2018 г. спрямо 2017 г. Позитивната тенденция е, че младите хора започват да четат все повече. Лошата новина е, че възрастните практически отсъстват от нашия пазар“, допълва експертът.

Най-приемливият процент на ДДС върху книгите, според Веселин Тодоров, би бил около нулата, но браншът е склонен да обсъди и други варианти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: литератураДДСкниги
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
7
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Колко пъти тази статия ? Изобщо някой следи ли ги тези неща ?
18
2
 
6
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Няма по-евтино от безплатното, тъй че продължаваме да теглим книги. Е-четецът е най-великото нещо на века!
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДДС е незаконно, това е фашизъм и капитализъм бюрократите и капиталистите ще трябва да се ограничат в това което работата им изисква и да извличат облагите си от тези които по свой избор са решили да им сътрудничат и да им плащат ДДС.
16
0
 
6
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Я не съм видел некой да рови у контейнеро за книги !!! За хлеб виждам всеки ден хора да ровят...Хлебо и сиреньето намалете,кой иска книги ,има библиотеки...
15
3
 
2
 
! Отговори
Адам Смит преди 4 години
Намалете ДДСто на парцуцата бе, това е по-важно за панелните таласъми.
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не да падне ДДС. А да се вдигне плоския данък от 10% на 15%. Да се намалят администратори , бюрократи и да се увеличи действащите частни ферми и фирми в земеделието. Да се спре бюрокрацията.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е са книжари ,а мръсни печелбари .
12
0
 
7
 
! Отговори
AOijs преди 4 години
Законите в България се приемат в полза на някой си бизнесмен...Знаете ли например че по член 410 тия с бързите кредити могат да ви осъдят без уведомление и могат да си *** хиляди левове адвокатски комисионни...И законът ще бъде на тяхна страна.
11
0
 
8
 
! Отговори
Читател преди 4 години
Лъже Веско като дърт ц..ветар. През последната година повишиха масово цените средно с по 3-4 лева и типичните книги - преводни, обем около 250стр. с мека подвързия, от 12-13лв станаха 16-17лв. Иначе казано, ръст между 20 и 30% според разпознаваемостта на автора. Да, на годишна база продажбите са с 5% ръст, но от цена. Като броъки се сви пазара с около 17-20%. Дори ДДС да стане 0% и да повярваме, че с толкова ще намалят цените (което предвид алчността Вескова е илюзия), ще стане като през 2017г.
10
0
 
3
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Вече не четем гледаме само американски холивудски филми за Дивия запад дръжте си книгите и си печелете ахахаха мухлясаха ли ви книгите *** алчни.
9
0
 
6
 
! Отговори
глупости преди 4 години
това са глуписти, пак прикрит лобизъм. Да не мислите че книга гите ще поевтинеят с 20%. Най много месец и след това по веригата всеки ще си вдигне печалбата и накрая за клиента 2% максимум , а и в хазната 00.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зо9. Абсолютно си прав.Не е проблем ДДС. Това което е написано в книгата е важно. А книгата може и да не е толкова дебела , но съдържанието да е истинско, факти, познание. И по тъка да е ще се продаде и с ДДС.И по това с кой да се мерим е единствено това на върха в ЕС или Германия . Не Дания. Тя е една социална държава. С много малък дял в собствен продукт управлението , но с монарх. Нещо като наши Соц. Вожд Живков в края /1980-1989/
7
0
 
5
 
! Отговори
пена преди 4 години
по-ниско ДДС, по-евтини вестничета на Пеевски...
6
0
 
10
 
! Отговори
Хм! преди 4 години
Популизъм в действие.И безплатни да ги направят, повечето хора пак няма да четат.Картата за библиотеката не струва милиони. Колко от вас имат?
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво го дъвчете това ДДС на книгите? Колко книги годишно си купувате? 2 или 3, или и толкова не си купувате?Нещата от първа необходимост са скъпи и прескъпи, цените растат не всеки ден, а всеки час, някой тръгнал да си прави предизборна пропаганда с ДДС на книгите.Като свалят ДДС от книгите, ще облекчат финансово народа. Народът ще започне да чете, ще купува вагони с книги и ще стане духовно извисен. Ти да видиш!Депутатите ви сричат от трибуната на НС! Позор!
4
1
 
11
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
БГ Правителството чу че Гърция и Румъния намалят ДДС и ...РЕШИХА - Да намалят ДДС на книгите (второто най високо 20% ДДС в Света на книги ,,след Дания 25%) Браво на ВАС - Вие сте Велики!! Само че хората няма как да ги четат нощем защото тока е скъп- и са гладни защото и храната е скъпа- и нямат време за четене защото са роби работещи по 12 часа на ден и 24 часа на денонощието и 7 дни в седмицата!! намалете ДДС само на книгите Винету-че депутатите само тях могат да четат и разберат
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искате ли да купуваме книги, печалба ли търсите ще си купуваме книги но не от вас закъснели сте с 30 год. Всъщност вие дължите ДДС на клиентите си, затова че ви купуваме книгите, а с парите трупате печалба, която давате на банките срещу лихва.
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1Какво общо има ДДС на книгите с етническата конфронтация, която насаждаш с поста си?Между другото, постът ти е 100% спам.
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-ниско ДДС означава повече печалба за продавача, а цената си остава същата. Неясно защо някои смятат, че цената щяла да падне при по-ниско ДДС?!