Смисълът на живот за българите – трупането на капитал

Материалните цели са основен приоритет за 80% от съгражданите ни
Обновена: 9 юни 2019 14:17 | 9 юни 2019 14:00, Нели Христова
265
Смисълът на живот за българите – трупането на капитал
Снимка: Pixabay

Какъв е смисълът на живота? Според 80% от българите, това е трупането на материални блага и капитал. Това показва проучване на Института за изследване на обществата и знанието към Българската академия на науките, предаде Нова.

За 80% от сънародниците ни смисълът на живота е в трупането на имущество - постигането на материални цели се е превърнало в основен приоритет. Данните показват още, че близо 60% от българите за нищо на света не биха погазили закона, дори ако имат някаква полза. Малко над 43% са склонни да нарушат нормите, ако не се страхуват от последствията. Едва 32% смятат, че законите у нас са добре написани.

Според изследването в последните години в българското общество могат да се открият социологически типажи - 34 % се самоопределят като комформисти, 10% като социално пасивни, 6% като бунтари, а 6% като иноватори. 4 на сто попадат в групата на онези хора, които задължително спазват определени повтарящи се ритуали.

"В момента имаме материално настроено население, но това не бива да ни изненадва, защото живеем в материално общество. Свърши ерата на идеалния социализъм, в който бяхме одухотворени", каза пред Нова проф. Емилия Ченгелова, зам.-директор на Институт за изследване на обществата и знанието към Българската академия на науките за това дали българинът е материалист или идеалист, съдейки по данните на БАН.

Проф. Ченгелова оправдава българите да избират материалното, защото докато получават средна заплата от 1000 - 1200 лв., тя уточни, че сънародниците ни няма как да бъдат над материалното. "За да мислиш за идеалното, материалното трябва да бъде задоволено", изтъкна тя.

По думите на проф. Ченгелова българите оцеляват с доходи около линията на бедността. "Други 30-40% са със заплати, които им позволяват да посрещнат месеца, но само толкова. Ние не трябва да се учудваме, а да го приемем като част от нашето ежедневие. Учим се да бъдем пазарно общество", отбеляза проф. Ченгелова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не се интересувам от трупането на материални блага ,а по скоро от харченето им. За съжаление все още не мога да стигна до това ниво да се занимавам само с харчене.
139
4
 
33
 
! Отговори
Испания преди 4 години
От 1 месец съм в Испания. Спя по гари или в кола. Тук видях повече човечност, отколкото "вкъщи". Работа ми помогнаха да си намеря, скоро ще мога да наема стая. По-добре чуждият контейнер, отколкото робуването "вкъщи".
138
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 150Намерих сайта и "другата" интерпретация на данните и проучването.много показателно на какъв хал медиината среда.Про-правителствените медии като "вчера.бг" извъртат и неглижират лошитеновини а неутралните новини трансформират в силно позитивни.Или с други думи в България цари среда на тотална пропаганда и дезинформация.Естествено това не може да подвете умните но те са толкова малко че нямат никаква тежест в обществото.Или, България- сТраната на И.ДИ.ОТИ.ТЕ.
137
1
 
20
 
! Отговори
ИЗВОД преди 4 години
НЕКАДЪРНИ УЧЕНИ. СЛУГИНИ МЕДИИ!ПРЕСТАНЕТЕ ДА НИ ОБИЖДАТЕ И НИ ВНУШАВАТЕ КОМПЛЕКСИ! НЯМА ДА НИ СМАЧКАТЕ, ПО- СКОРО НИЕ ЩЕ ГО НАПРАВИМ!
136
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ппоблема на българите не е че са прости а че им разрешиха да гласуват.Може ли да дадеш демокрация на туземец?!Що за лудост е това???
135
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В друг сайт анализът е публикуван с много съществени други наблюдения и изводи, касаещи зрелостта на обществото. Защо тук е силно орязан?
134
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 145Когато слабоумен индивид като теб започне да се прави че разсъждава ме побиват тръпки.
133
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както е казано отдавна от по-умни от мен: Дилемата е - да имаш или да бъдеш.
132
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На живота или на съществуването? Защото е твърде различно. Живата материя се различава от тази, която наричаме мъртва, по начина си на възпроизводство. Мъртвата материя се възпроизвежда в същите структури , докато живата се трансформира непрекъснато. Т.е. смисълът на живота е в създаването на нови жизнени структури. Не във възпроизвеждането, не в акумулиране , а в творчеството.
131
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А относно българите мога да кажа с абсолютна сигурност че са най-простият народ на тази земя.Няма нужда от доказване това твърдение.Само им вижте премиера и .....баста.Да избираш 10 години един и същ *** е ...........УЖАСт !!
130
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е добре защо тогава в капиталистическите държави хората са доста по-одухотворени отколкото в България?В Бг нещата са чисто и просто алчност и сметкаджийство.Мъж гърми жена си защото се скарали кой да вземе рутерът и кабелният модем при раздялата..Не цитирам конкретни хора просто реалност.Баща екзекутира синът си защото му поискал 10 лева.Син разстрелва родителите си за да придобие малък апартамент в евтин квартал в провинциален град...И хиляди още подобни случки.Май от алчност полудяват.
129
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-големи глупости не бях чела тези дни! Този институт към БАН трябва да го зкрият. Аман от такива поръчкови професори!
128
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живота няма смисъл но за да разбереш това трябва докторска степен и няма университет който да ти я издаде.Толкова по темата!
127
1
 
10
 
! Отговори
Да не се забравя, преди 4 години
че в този институт, още през социализма, настаняваха на топли и спокойни местенца /длъжности/ щерките и съпругите на червената професура, на номенклатурчици от среден ранг и на някои други подобни категории "наши хора".Същите тези матрони дирижират случващото се в този институт и в наши дни.Там избуяха и собствениците на поръчковите частни социологически агенции, които са готови да спретнат "проучване", чрез което да докажат каквото щете, стига добре да си платите.
126
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Учим се да бъдем пазарно общество", отбеляза проф. Ченгелова... След като 5% ограбиха труда на 95% от българите, разграбиха България и направиханай-бедната европейска страна.
125
1
 
12
 
! Отговори
Много сте наивни преди 4 години
Откакто е създаден, този институт прави проучвания, чиито резултати са му поръчани предварително - да правят, да струват, но да стигнат до точно определени заключения, които са им продиктувани предварително.Още през соца, когато беше Институт по социология, там работеха сътрудници на ЦК, на ДС и т.н. Сред тях имаше и някои кадърни, но и за тях важеше желязното правило да стигат до предварително поръчани им резултати.Някой е пожелал българинът да бъде характеризиран като елементарен материалист
124
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Претоплена манджа за неделя вечер.БАН със сигурност правят десетки проучвания, що точно това?А методиката, и терминологията е ниво, курс по човешки ресурси, вероятно разработена от западен учен, написал бест селъра, "как да продаваме успешно" или "милионер за един ден" в десет прости правила.А за истината за Българина, мъдрия народ е казал: Сит търбух за наука глух.Бели пари за черни дни.Построй дом, посади дърво.А истерията по плюенето на Българина, ще отмине, а той ще остане.
123
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИСТИНАТА ПАК ГЛУПОСТИ И ЛЪЖИ ! Т Ж и ,,СТАЛИНИСТ,, ? ДРЪН ,ДРЪН ,ЯРИНА ! КИТАЙЦИТЕ БЯХА ,,СТАЛИНИСТИ ,,И ЗАТОВА СЕГА ,1 В СВЕТА .Т Ж СИ БЕШЕ ЕДНО ОТ *** ,КОИТО СЕ ПРОДАДОХА 1966 ГОДИНА НА ,,МАСОНИТЕ ,,И ЗАТОВА С ТАКАВА ЛЕКОТА ,БЯХА ПРЕДАДЕНИ И ДЪРЖАВАТА И ПАРТИЯТА ИМ .ВЪПРЕКИ ТОВА ИМАШЕ ШИКАЛКАВЯНИЯ ,ОПИТИ НА Т Ж ,В ЖЕЛАНИЕ ДА СМЕКЧИ ПОГРОМА КОЙТО НИ СТОВАРИХА .
122
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смисълът на живот за българите трупането на капитал---------Смисълът на живот за българите да уцелее и да спаси семейството си при тежките условия на живот който му е наложен да води в собствената си държава!!!!
121
6
 
24
 
! Отговори
Дечо преди 4 години
Какви капитали? Българинът работи за жълти стотинки и основната вина за това носят БСП и Русия. По върховете на държавата седят хора без морал които не разбират от икономика и бизнес.