Хомосексуален кандидат-кмет? 65% от българите не биха го подкрепили

Доверието в институциите постоянно ерозира, сочи проучване
Обновена: 14 юни 2019 15:10 | 14 юни 2019 12:10, Йордан Бързаков
163
Хомосексуален кандидат-кмет? 65% от българите не биха го подкрепили
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мнозинството от българските граждани се чувстват непредставени в демократичните институции, смятат че законите в страната не се прилагат еднакво добре за всички и остават изолирани от обществения живот. Въпреки това те вярват, че демокрацията е най-добрата форма на управление на България. Това са основните изводи от ново национално проучване на общественото мнение, проведено от Институт Отворено общество - София.

Най-голям дял от анкетираните или 45% са съгласни с твърдението, че демокрацията е най-добрата форма за управление на страната, несъгласните с това твърдение са около една трета или 34%. Въпреки добрия резултат "за" демокрацията, процентът на хората, които споделят това мнение ерозира от 2015 г., когато те са били над 52%. Продължава тенденцията по-оброзованите, работещите и хората с по-високи доходи да имат повече доверие в демокрацията.

Още по темата
Преобладаващата част от анкетираните продължават да бъдат уверени, че техните граждански права са защитени - 75% смятат, че няма вероятност през следващата година да бъдат хвърлени в затвора без съд и присъда, а 67% смятат, че няма вероятност да станат жертва на полицейско насилие.

Представителната демокрация и равенството пред закона обаче остават незавършен проект в очите на мнозинството от българите, коментират авторите на проучването. Данни показват, че големи обществени групи не се чувстват представени в изборните органи на държавната и местната власт. Повечето от тях тях са убедени, че законите не се прилагат еднакво всички.

Изключително интересни са данните, които измерват дискриминацията като фактор за изключване на големи обществени групи от участие в демократичния процес. Оказва се, че цели 70% от респондентите не биха гласували за кмет, който е българин от ромски произход. 65% пък не биха гласували за хомосексуален кмет, а 63% не биха гласували за българин от турски произход. 

На фона на провелия се наскоро гей парад в София и полязирините мнения, които той поражда всяка година, проучването показва, че над половината от анкетираните са били свидетели през последната година на реч на омразата. Оказва се, че има двойно покачване на дела на тези, които са чули реч на омразата срещу хомосексуални - 42% през 2018 година в сравнение с 21% през 2016 година. Ромите пък остават лидер по най-честа дискриминация във формата на реч на омразата - 81% от попитаните признават, че са ставали свидетели на такива моменти.

Цели 60% от анкетираните пък смятат, че в парламента няма нито един депутат, на който биха се доверили и който защитава интересите на хората като тях. Най-слабо представени се чувстват ромите, младите, по-ниско образованите и безработните.


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Много добре, нормални кандидати трябват!
75
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Все ми е тая ориентацията и цвета на кмета, стига да работи за гражданите. Това е проблема
74
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
НПО служителите доста са занижили процентите, мисля че над 90% от Българите няма да подкрепят кмет с извратени наклонности.
73
4
 
2
 
! Отговори
Хохо преди 11 месеца
Не знаем кой какъв е, но през тия 30 години мнозина до властта си оправиха живота. За около съученик на х в Симеоново, в община, а преди 3 апартамента, вили, пари, баща му, много са, но кво от това, законно ли са придобиете, законно, не че и аз искам, всичко е до възпитание и добре, че някои от деца на някои не залитат по чуждото. Тази чаша, да знаеш, че е твоя, а не краде на, но днес ужас, краде и жена му той честен, виж още над 70 работи и пенсия, и деца.. Смеем се на първобитността им.
72
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Няма такива понятия като българин от ромски произход и българин от турски произход.Това са само български граждани.Спрете да лъжете нахално.Етнос и гражданство са две различни неща.
71
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пак *** статия! ББ започна като кмет на София. Така че не пишете празни приказки. Хомосексуалистите управляват България
70
0
 
14
 
! Отговори
Описах това днешно преди 11 месеца
безобразие около Централните Софийски гробища, за да подкрепя мнението си, че в общинската ни управа постоянно влизат хора, които не са за там.
Затова мислете за кого ще гласувате наесен. За да управляваш един голям град или което и да е друго селище, трябва да го познаваш и да го обичаш!
69
0
 
8
 
! Отговори
Продължение - 2 преди 11 месеца
Наближите ли на 50-60 м от църквата, по която и да е алея, пак има тапа и колите отново пълзят по 1-2 м през няколко минути. Излизах оттам около 12.00 ч. и изминахме това разстояние за около половин час (спирайки по неволя на 50 м от църквата, "пълзяхме" до арката около 30 минути(. после, ако завиеш към ТЕЦ-а, пътуваш нормално, но ако тръгнеш към ул."Козлодуй", задръстването е невъобразимо!
ОБЩИНАТА ТРЯБВАШЕ ДА ПРЕДВИДИ и да съобщи по новините за този проблем.
Утре колко ли старци ще колабират!
68
1
 
12
 
! Отговори
Jj преди 11 месеца
ииии.. ето най-явното доказателство, че онези, които казват 'нямам нищо против обратните', са тотални лъжци... ха
67
0
 
6
 
! Отговори
Продължение-1 преди 11 месеца
В Центр.гробища сега не само се влиза, но се и излиза през главния вход (арката откъм бул. "История славянобългарска"). Затова,
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ПЪРВО - ако все пак ще ходите на Задушница, минете с автомобила си по "История славянобълг.", така ще чакате по-малко, за да влезете в гробището.
После пак има тапа - по алеята от арката до църквата колите пълзят едва-едва, чак след като отминат църквата могат да се движат нормално.
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ВТОРО - на излизане от гробището, щом наближите на 50-60 м
66
0
 
13
 
! Отговори
Много повече от 65% преди 11 месеца
не биха подкрепили такъв.
Но не знам с кой акъл е избрана днешната общинска управа на София?
Защо го казвам? за да ви предупредя днес и утре (на Задушница) да не ходите на Централните гробища. Сега се връщам оттам.
Задръстването започва още от края на ул."Козлодуй", поради ремонт на пътя. При Локомотивното депо колоната от автомобили, влизаща в гробищния парк започва да пълзи и спира за по няколко минути през 1-2 метра!
Тъй като и "Каменоделска" е в ремонт, там не вървят коли и трамваи -Продълж.
65
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
тук е пълно със добри ,порядъчни,свестни,праведни и безгрешни хора
64
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Как ще се грижиш за града, ако не можеш да се грижиш за г*за си?
63
2
 
19
 
! Отговори
Даа, преди 11 месеца
някои били жертва на „езика на омразата„ каквото и да означава това. Нормалните българи са жертва на престъпления от омраза, ама на кой му пука? Не си ли ром или гей,нямаш право да се жалваш. Веднага ще бъдеш обявен за расист или хомофоб!
62
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Айде бе 13
Пропуснали сте да забележите, че "проучването" е на соросовото "Отровено общество" - да сте чули нещо вярно от въпросните гнусоиди?
61
4
 
12
 
! Отговори
1 преди 11 месеца
аз съм от 65%-те процента, твърдо!
60
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 62
Тоест аз която харесвам хора от моя пол, въпреки че не съм "продажник, крадец, комунист, пияница, лъжец, луд, убиец, наркоман, екстремист", а образован и работещ човек, които създава блага, плаща данъци, помага на родителите и приятелите си. Също така човек, който уважава чужите избори и не парадира със своя не съм порядъчен човек според теб?!
59
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аз подкрепям кандидата за кмет.
58
12
 
5
 
! Отговори
Анальчик-гей преди 11 месеца
Ми нормално - средностатистическия българин е силно ограничен и за него толерантност е *** дума. А иначе по-чиста и искрена от мъжката любов едва ли има.

Модераторе, защо триеш!? Това ако не е дискриминация...
57
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Мисля, че музикалните канали трябва да въртят по често хита на Logic-1-800 за да подейства върху масовия българин