Кабеларки ощетяват с милиони бюджет и тв-та. 700 хил. ги гледат "на черно"

Прокуратурата разследва 5 оператора, имало много доказателства
87
Кабеларки ощетяват с милиони бюджет и тв-та. 700 хил. ги гледат "на черно"
Снимка: БТА

Данъци в значителни размери се укриват покрай престъпленията против интелектуалната собственост.

Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на пресконференция във връзка с вчерашната акция в офисите на кабелни оператори.

Още по темата
По думите й става въпрос за много голям сив сектор, за който държавата не знае - от 2.4 млн. клиенти на кабелни оператори, 700 хил. били в него.

На над 10 млн. лева се оценява щетата за bTV, Нова телевизия и чуждата HBO от нерегламентирано разпространение на техни програми за около 2 месеца. Установено е, че без разрешение са се разпространявали 60 тв програми.

Разследвани са пет кабелни оператора, работещи в Южна България, обясни Арнаудова.

Сигналите до държавното обвинение дошли от наши и чужди телевизии преди повече от 2 месеца. Предстои да се уточни на база на събраните доказателства тежестта на престъплението и да се прецизират обвинения. За момента задържан е само ИТ специалист в Дупница, който пречел на проверяващите.

Получихме отпор от собствениците на кабелни оператори, имаше теч на информация, но въпреки затруденията операцията беше проведена както трябва, оцени Арнаудова.

По думите й събрани са изключителен обем доказателства - техника, с която програмите са били излъчвани и недекларирани пари. Деянието е било осъществявано на територията на почти цяла Южна България.

Арнаудова каза още, че прокуратурата през годините е срещала множество затруднения в процеса на доказване и убеждаване на обществото, че това престъпление е с достатъчна обществена опасност.

По-рано МВР шефът Младен Маринов отрече акцията срещу кабелните оператори да е показна.

"Интелектуалното пиратство за България е сериозен проблем, ще продължим с противодействие на този вид престъпна дейност", коментира той пред журналисти. В акцията участват и представители на Европол.

Министърът посочи, че в момента сме извън наказателния списък на САЩ по отношение на пиратството, но ако не продължим с ефективните мерки срещу този вид престъпна дейност, е възможно пак да бъдем включени. "Това пряко влияе върху всички останали процедури, свързани дори с облекчаване на визовия режим", допълни Маринов.

Във връзка с това, че при операцията е спрян интернет и телевизия на абонати, министърът посочи, че хората изпитват неудобство, но проблемът е на този, който събира пари, за да предоставя незаконна услуга. По думите му у нас още не сме свикнали, че това е едно сериозно престъпление.

В съобщение до медиите от "Кабел Сат – Запад“ ООД заявяват, че за неопределено време няма да може да разпространяват телевизия и интернет в редица населени места в Югозападна България, където оперират, заради иззетата от правоохранителните органи техника.

От оператора съобщават още, че адвокатите им са предприели съответни действия за връщане на отнетата техника, за да възстановят дейността си в най-скоро време.

Нашата фирма е на пазара на далекосъобщителни услуги вече 25 години и винаги стриктно е спазвала всички законови изисквания, се посочва в съобщението и се допуска, че акцията може и да е свързана с обслужване на корпоративни интереси на конкуренти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
4
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
От всичките тези войни страдат обикновените хора, които си плащат, а сега от вчера целият югозапад няма телевизия, а тя е единственото забавление за старите и самотни хора в провинцията! На ви кабелна, на ви цифрова, май пак ще търсим ефирната с приставките, а Домусчиев и компания пак ще богатеят?!
62
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 61Двете изречения от коментара ти си противоречат. Хем ще вдигнат цената на 100/1000лв (хаха) и телевизиите, операторите ще станат богати, хем хората ще се откажат. Последно, кое от двете ще става, да пускам тотото?
61
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 57Кабеларките и мобилните може да качат на 100 лева или 1000 лева, тв ще се богати, а НАП ще напълнят бюджета. Резултат от такива акции на НАП е че каб еларките ще качат таксите и много хора ще се откажат.
60
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 57Има сбъркано в пазара, а не в хората. Има начини и ще паднат таксите, вместо да ги вдигат.
59
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз плащам по 50лв на месец , вчера получих смс за още 1 лв плюс за нова тв/диема . Е,не сте ли Много Много Алчни ?Къде ще ги носите толкова пари ?
58
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
демек най важното за българия е да не влезе в "наказателния списък на САЩ по отношение на пиратството"!
57
3
 
5
 
! Отговори
xxx преди 4 години
На черно, на бело ама гледахме Боко и се кефехме!!! А са требва да гледам жената!!! 21 век Европа!!!
56
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 56Що да се ограничаваме до блока, дай цял квартал или град да гледат с един абонамент. Така накрая операторите ще получават всеки месец по 100-200лв, с които няма да могат и калцуните на техниците да си платят. Някои хора направо наглеете и не е учудващо, че държавата е в такова състояние - всеки гледа как да открадне от другия, само и само да е на далавера.
55
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Частна мрежа със вътрешен стрийм може да плаща по 10 лева на месец на мтел и целият блок ще си гледа 100 канала и им излиза по 20 стотинки на апартамент.
54
2
 
19
 
! Отговори
gio преди 4 години
хазяйна на финансовия ни министър купи Нова ТВ и се почнаха проверките, къде бяха толкова години и не правеше нищо прокуратурата по този въпрос
53
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кабеларките не плащат ли на мобилните оператори за интернета, но мобилните май не плащат на тв и на държавата. Рано или късно тв ще фалират и накрая мобилните с интернета ще станат и тв и ще крият и данъците.
52
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Bai hoiЩо да не го пипат?! То половината пиратлък им е по iptv. Нали като вземат само модулаторите, рестриймърите и енкодерите, ония ще сложат други и хайде пак кака Шер - 100 канала без права за 5лв
51
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Внимание, внимание! Уважаемые товарищи! Городской совет народных депутатов сообщает, что складывается неблагоприятная телекомуникационная обстановка.Може да евакуират населението и да го преместят в град, където операторите си плащат правата. Така няма да има нужда "гражданите да запазят спокойствие", все едно е станало природно бедствие. Сигурно "неспокойните граждани" са тези, които са гледали 100-ина пиратски канали за 5лв. и сега, без тях, животът им е загубил смисъл.
50
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бтв и нова имат спад на печалбата и нямат нови балъци абонати и закъсали търсят отнякъде парици. ГЕРБ нямат пари за тв за изборите и те рекетират кабеларките за данъци.
49
5
 
20
 
! Отговори
Кирил преди 4 години
Интересно 10жмилиона загуби от кабеларките, а партиите взели 16 милиона повече пък няма акции, няма задържани. Да не доворим за къщите за гости... Някой голям играч е бутнал некой лев да махнат местните играчи от пазара
48
3
 
15
 
! Отговори
Bai hoi преди 4 години
Когато правят акция срещу телевизия, да не пипат интернет оборудването. Сега хиляди потребители в Югозападна България нямат интернет заради незнанието и недобросъвестността на хората направили акцията.
47
2
 
14
 
! Отговори
Кирил преди 4 години
Щом над 10 млн са само щетите от пиратите за месец, два , смятайте какви приходи получават телевизиите, за да бълват глупостите си.....
46
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що не им спряха кабелната преди изборите?
45
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В този сайт всеки червен *** е най малкото Директор на ЦРУ или ФБР или ДАНС . Просто знае всичко и коментира на три ракии кой крив кой прав. Айде спрете се БЕ.
44
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БГКабеларките и бтв и нова трябва да се закрият защото така бг финансира чужд спорт и чужди филми и накрая се чудим защо бг спорта и театрите фалират. Течат милиарди към чужди първенства и към джоба на комарджии и частници.

Спонсорирани публикации