След основен ремонт: Откриха реновираната "Ески джамия"

Това е най-старият действащ мюсюлмански храм у нас
Обновена: 15 юни 2019 18:11 | 15 юни 2019 17:38, Василия Пейчева
59
След основен ремонт: Откриха реновираната "Ески джамия"
Снимка: БТА

Най-старият действащ мюсюлмански храм у нас - "Ески джамия" в Хасково бе открит днес тържествено след основен ремонт в присъствието на много гости - кметът на Хасково Добри Беливанов, зам.- областният управител д-р Стефка Здравкова, посланикът на Република Турция у нас Хасан Улусой, Главният мюфтия Мустафа Хаджи, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, председателят на Председателството по религиозните въпроси на Република Турция /ДИАНЕТ/ проф. д-р Али Ербаш, главни мюфтии и висши ислямски духовници от всички балкански страни, всички 20 български районни мюфтии, генералният консул на югоизточната ни съседка в Пловдив Хюсеин Аргани.

Според арабски надпис на входа на храма, той е построен през 1394 година, като някои източници го сочат и като най-старата джамия на Балканите. През 1968 година тя е обявена за паметник на културата. При генералния ремонт е извършено цялостно саниране на храма, интериорът е украсен с нови дърворезби, дело на майстори от Северна Македония, подсилени и заздравени са основите на минарето.

Това е историческо събитие за града ни. Молитвеният дом бе пред предела на разрухата, каза районният мюфтия на Хасково Басри Еминефенди, цитиран от БТА. Той подчерта, че при санирането е била запазена оригиалната конструкция без да се засяга целостта на историческата ценност. Средствата за ремонта са осигурени от Главното мюфтийство, финансова подкрепа е била получена и от Турция.

Радвам се, че мюсюлманстата общност ще разполага с обновен храм, каза кметът на общината Добри Беливанов. Той напомни, че вярата ни помага в трудни ситуации, движи ни напред и крепи духа ни. Беливанов отбеляза още, че от векове представителите на различините вероизповедания в града живеят съвместно и се уважават взаимно.

Днешният ден е празник не само за Хасково, но и за цялата мюсюлманска общност в България, изтъкна главният мюфтия Мустафа Хаджи. Когато са строили тази джамия преди повече от 600 години, хората са влагали всичко от себе си, влагали са любов, обич и справедливост в тези постройки. Затова те са просъществували толкова дълго време, добави той и изрази увереност, че наследеното от бащи и деди взаимното уважение, помощ и добросъседство ще продължат.

Председателят на ДИАНЕТ проф. д-р Али Ербаш нарече храма "рядко творение на общото културно наследство на България, Турция и на Балканите" и заяви, че носи и предава на присъстващите поздрави от президента на Република Турция Реджеп Таип Ердоган. Религиозните домове - джамиите, църквите, синагогите, месчитите, манастирите са свещени места, където хората се молят с най-искрени чуства и те трябва да се държат далеч от светските спорове, подчерта Ербаш.

По негови думи подобни реставраторски дейности са добра възможност за сътрудничество между страните ни, като даде за пример ремонта на желязната църква в Истанбул, на покрива на църквата "Свети Георги" в Одрин и облагородяването на тюрбето в кърджалийската джамия. Те са красив пример за взаимното разбирателство между страните, красив израз на приятелството, посочи още Ербаш и пожела да увеличаваме тези красиви примери и заедно да предадем на поколенията културата на мирно съвместно съжителство.


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 9 месеца
Нищо чудно да е построена на основата на християнски храм.
34
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Голема новина.....обновили комина.......
33
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 1 (№8)

Какво пише в истанбулските архиви относно това, което цял свят счита за геноцид срещу арменците?
Ако знаеш нещо, което ние не знаем, разкажи го накратко. Иначе, как човек да чете в тамошните архиви, ако не знае турски, нито е наясно какви документи да търси?
32
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Браво
31
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Красиво е гуй жълтото добре е станало, прилича на жълт сняг.
30
11
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 9 месеца
Chestito ,obnoven molten Hram !
29
20
 
16
 
! Отговори
K6 преди 9 месеца
Защо защо в 21-ви век откриваме нещо което е ненужно за бъдещите поколенията и цивилизация , нещо което е противопоказно за бъдещите поколения растящи в интернет пространството и които ще завладяват Космоса , отчайваща новина, за едно съвременно общество
28
7
 
14
 
! Отговори
запознат преди 9 месеца
гарантирано от Бойко ефенди
27
4
 
22
 
! Отговори
До Шахина преди 9 месеца
Доган е бил агент информатор, както и Местан. Нищо повече от това.
26
14
 
10
 
! Отговори
човек преди 9 месеца
До: номер 26

Забравих само да добавя: Аз съм си 100 процентов българин, даже може би повече от тебе, а на последните избори гласувах за Десислава Иванчева.
В Бурса никога не съм ходил. Всъщност, никога не съм бил в Турция изобщо, и скоро нямам намерение да ходя. Поне не докато Турция се управлява от султан Ердоган!!!
25
3
 
17
 
! Отговори
човек преди 9 месеца
До: номер 26

Ами Ахмед Доган си е бил щатен служител на КДС, това се знае, има си документи и факти.
Човече ти кой си мислиш, че управлява България в момента???
Ми бившите комунисти, Тодор Живков II, тоест, Бойко Борисов I, само глyпaцитe не са го разбрали, ха ха ха!!!
Аз съм прост и вие сте прости - значи се разбираме! - Цитат на Бойко Банкянски!
24
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоя па ще ми говори за ДС - я си виж Местан и Доган какви са, и до днес се лашкаш с автобуса от Бурса да гласуваш за тях, хахаха
23
1
 
5
 
! Отговори
до 22 преди 9 месеца
Тоя па, масоните са го организирали, и юдеите и анунаките, хахаха, смешльо азиатски терорист
22
10
 
17
 
! Отговори
Ангелина преди 9 месеца
Ислямизацията продължава...браво!
С толкова турски официални лица се замислям, кой финансира реставрацията. Какво ли ще проповядват в молитвения дом?
21
10
 
12
 
! Отговори
човек преди 9 месеца
До: номер 19

Само с "тънката" разлика, че "турският тероризъм" от 80-те години в България беше организиран от българския държавен Комитет за Държавна Сигурност (съкратено КДС, а не ДС, както сега е популярно да го наричат). Всички заловени участници се оказаха офицери на действителна служба в държавната служба.
20
26
 
16
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 9 месеца
Не разваляйте настроенито с глупости, не предизвиквайте съдбата :)))
Открили са чудесна джамия,
днес е задушница :))))
Всичко е прекрасно :)))
Не хващайте дявола за опашката - ще ви ухапе :))))
19
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако турският тероризъм от 80-те в България беше сега, турците щяха да бъдат смазани и хвърлени в затвори доживот според Закона за Тероризъм, жалко, че 80-те го е нямало!
18
20
 
18
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 9 месеца
Чудесна новина :)))
Благодарим на всички приятели българи :)))
Благодарим на Ердоган :)))
Зарежи ги арменците - заради лъжите им тях господ ги наказва :)))) Изобщо не ги коментирайте - те това искат - да са център на внимание - народ забравен от хората и бога - лъжците и господ не ги обича :)))
Хайърлъ олсун :)))
17
0
 
2
 
! Отговори
Пламен преди 9 месеца
Опашка за "Самсунг С10"?
16
11
 
18
 
! Отговори
До Шахина преди 9 месеца
Геноцид означава физическо ликвидиране на хора с цел пълното унищожаване на дадена група от населението. Например арменският геноцид, който ти отричаш. Възродителният процес е опит за насилствена асимилация на турчеещите се роми и пoмaци в България. Управляващите са се страхували от кипърски сценарий в страната. Повечето жертви се дължат на атентатите от страна на турскоговорящото население.