Мълнията може и да ни пропусне, стига да знаем какво да правим

Гръмотевичната буря е опасна и трябва да се възприема сериозно
18 юни 2019 18:37, Мартин Иванов
22
Мълнията може и да ни пропусне, стига да знаем какво да правим
Източник: Pixabay.com

С оглед на тъжната новина от вчера за убит от мълния мъж, припомняме отново колко опасни са гръмотевичните бури и какво трябва да правим, когато сме свидетели на такава.

Има много легенди за светкавиците, включително това, че винаги удрят най-високите обекти или пък, че не удрят два пъти на едно място. Нито едно от това не е вярно.

Ето по-подробна информация от метерологичната служба във Великобритания, цитирана от The Telegraph.

Каква е причината за появата на гръмотевици и светкавици?

Появата им е най-честа в по-топлите месеци, когато атмосферата е нестабилна и се образуват купесто-дъждовни облаци. Този вид облаци се струпват, когато топлият въздух се изкачи нагоре и се сблъска с по-студения въздух над него.

Каква е разликата между мълния, светкавица и гръмотевица?

Мълнията е мощно електрическо разтоварване, което може да достигне земята със скорост до 220 000 км/ч. Образуват се в споменатите облаци. Светкавицата е осветяването, което виждаме по време на бурята. Светкавиците не стигат до земята. Гръмотевицата е звукът, който чуваме, когато мълнията загрее въздуха, чрез който се движи. Мълнията може да достигне температура от около 30 000 °C, което ще рече, че е по-гореща от повърхността на Слънцето. Обикновено гръмотевичните бури не траят повече от 30 минути.

Колко опасна е една буря?

Мълнията може да е смъртоносна, въпреки че и значителен процент от хората оцеляват след удар. Със себе си "превозва" около 20 000-30 000 ампера електрически ток, които се освобождават, когато докосне земята.

В най-голям риск са хората, които прекарват повече време на открито в незащитени места. Въпреки че много от мълниите се случват в самия облак, около 20% от тях все пак достигат земята. Хората не би трябвало да се тревожат само за директен удар - падането на мълния наблизо също е опасно заради огромния електрически заряд, който се освобждава в зоната на удара. Не е изключено и да удари обект и да отскочи в други посока.

Как да разберем колко далече е бурята?

Повечето хора биват поразени от мълния, мислейки си, че са в безопаснат заради отминаващата буря. И ето защо това е един от важните моменти - да преценим колко далеч е бурята.

Най-лесният начин за това е да се броят секундите между светкавицата и гръмотевицата. 3 секунди се равняват горе-долу на 1 километър. Трябва да потърсите подслон бързо, ако продължителността между двете е 30 секунди или по-малко. Това се дължи на факта, че мълнията може да е "дълга" както 1-2 километра, така и много повече - около 15 километра се смята за средното разстояние от облака до мястото, на което мълнията може да удари.

Съвети преди бурята:

  • изключете всички уреди, които не са от жизнено значение, включително телевизора, тъй като мълнията може да предизвика токови удари;
  • потърсете подслон, ако е възможно. Чуете ли гръмотевицата, вече сте в обхвата на мястото, където мълнията може да удари.

Съвети по време на бурята:

  • когато сте на закрито, избягвайте ползването на стационарна телефонна линия, тъй като те могат служат като проводник на електричество. Същото важи и за мивки с метални тръби;
  • ако сте на открито без подслон, опитайте се да сте на поне 20 метра от всички видове метални и електрически обекти;
  • избягвайте водоеми и намерете ниско място, което е далеч от дървета, стълбове и метални предмети - чадъри, колелета, телени огради, релси и други;
  • влезте в кола, ако можете. Ако удари колата, мълнията ще се разпространи върху метала на колата, а след това ще стигне до земята през гумите;
  • ако сте на открито и небезопасно място, клекнете близо до земята, с ръце на коленето и с глава, пъхната между тях. Опитайте се да докосвате земята с най-малко части от тялото си, не лягайте на земята.

Съвети след бурята:

  • избягвайте видимо ударени електропроводи или скъсани кабели;
  • ако някой е ударен от мълния, често налице са тежки изгаряния - така може да разберете. Ударът засяга и сърцето, така че провете дали има пулс и се обадете на спешна помощ. Ако усетите, че сърцето или дишането е спряло, направете сърдечен масаж - няма да получите токов удар, защото тялото не задържа електрически заряд.

22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
4
 
! Отговори
K преди 1 година
Вместо да пишете глупости, научете едно ново нещо, което не са го написали тук: ИЗКЛЮЧЕТЕ МОБИЛНИТЕ СИ ТЕЛЕФОНИ ПРИ ОПАСНОСТ ОТ МЪЛНИИ! Излъчването от телефона / смартфона йонизира атмосферата наоколо и привлича електрическите заряди!
20
4
 
4
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 1 година
Забранил съм мълниите да удрят по електората и коалиционните партньори на Герб!
19
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По време на гръмотевична буря стойте винаги плътно до тъщата, тъщите гръмотевица никога не ги удря,а ако случайно ги удари,винаги оцеляват.Понете, винаги плътно до тъщата 100% сигурност.
18
1
 
12
 
! Отговори
Терсенето преди 1 година
Българското образование е тотална щета. Доказателството "авторката".:)))))))
17
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По време на гръмотевична буря,най-опасното нещо е наакването.
16
4
 
8
 
! Отговори
... преди 1 година
До Съвет
Тръгни да бягаш и може да не изминеш и 5 метра. Втория гръм ще го усетиш директно върху себе си. Не трябва да се движиш изобщо, ако мълниите падат в близост до теб. Както е написано - клякаш и не мърдаш. Дори си забави и дишането, защото след секунда, може и да не дишаш...
15
5
 
6
 
! Отговори
... преди 1 година
Падат ли до вас или близо до вас, не е добре да седите на място, където се движи въздух. А ако са прекалено близо, дори и вие не се движете. Защото като падне на земята, тя "усеща" това движение и тръгва по посока откъдето идва движението. На това му се казва кълбовидна мълния и е много опасна. Ако сте във вас, затворете всички врати и прозорци, защото ако падне в близост, може да се намъкне през отворен прозорец или врата и тогава всичко което е вътре в помещението ще бъде изгорено...
14
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По време на гръмотевична буря,най-опасното нещо е ерекцията.
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
...и си изключете телефона ако сте на открито. Работещият тел създава макар и слабо електромагнитно поле, което може да е решаващо при определени обстоятелства.
12
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мхм, стана ясно, че мълния, гръмотевица и светкавица е едно и също нещо. Само дето се определя според сетивата с които я долавяш.
Ако я видиш е светкавица, ако я чуеш е гръмотимица...
Може ли такава списня!?
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеизвестен факт е, че мълниите се привличат от козината на домашния любимец, просто си вземете не метална каишка!
10
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Таз мълния що не вземе да удари парламента че да ни отърве от тези хрантутници...
9
28
 
11
 
! Отговори
ГЕРБ FOREVER преди 1 година
Най важното е да не се гласува за ***, см ърт на комунистите, би йте ги като маче у дирек, и ще останете живи, БОЙЧЕ, ММММММММММАЧКАЙ КОМУНЯГИТЕЕЕЕЕ
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквото такова природа
7
2
 
14
 
! Отговори
Генчо преди 1 година
Колкото е по-голямо разстоянието между крайниците, толкова по-голяма температура се развива от волтовата дъга която се образува м/у тях, което и причинява ужасните изгаряния
6
3
 
21
 
! Отговори
Генчо преди 1 година
Друго освен написаното, което е много важно да се знае е, че преди да удари същинската мълния (те всъщност са няколко една след друга) се получава явлението пробив на диелектрика, при което между небето и земята протича по-слаб ток. Това се усеща като щръкване на косата и настръхване космите по тялото, така че когато усетите такива, веднага клякате с глава между коленете и длани на очите, дори и да ви удари мълнията пораженията.
5
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хора, купете си шапка с гръмоотвод, това е сигурен начин да се предпазите!
4
3
 
23
 
! Отговори
Генчо преди 1 година
Грешката която правят много хора е по време на гръмотевична буря да бягат, това е нещото което не трябва да се прави е никакъв случай, понеже увеличава шанса да ви удари мълния. В условие на електрическо поле движещите се проводими обекти (каквото е тялото) образуват електромагнитно такова и колкото е по-голяма скоростта ви на движение, толкова по-голямо е това електромагнитно поле, съответно шанса да ви удари мълнията. Най-добре е да се движите бавно или да клекнете, както е написано.
3
5
 
22
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 1 година
За да не ви удари мълния не гласувайте за прости управници.
Като гласувате за такива, те оставят да се секат горите поголовно, а от там се изменя и климата.
Увеличават се гръмотевичните бури, а с тях и мълниите.
С това нараства и вероятността да ви удари мълния.
Така че не гласувайте вече за Г
2
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най важното е да сте късметлии и под вас да няма желязна руда или закопани железни отпадъци. На един познат къщата беше построена над такава руда и светкавиците постоянно я нападаха. Направи си Гръмоотвод и се спаси от изпепеляване. При буря и светкавици по най бързият начин трябва де се скриете в помещение и стойте далеч от врати и прозорци. Кълбовидната мълния е най опасна и непредвидима. Рядко се образува но тръгнели минава през стени прозорци врати автомобили и каквото и се изпречи.