ОмбудсМая към Борисов: Свалете лихвите на просрочените кредити

Сега лихвата е 10 %, а в Германия и Австрия е едва 5 %
19 юни 2019 10:00,
144
ОмбудсМая към Борисов: Свалете лихвите на просрочените кредити
Снимка: архив "Булфото"

Омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и премиера Бойко Борисов, в която настоява за намаляване на законната лихва, която гражданите плащат при просрочване на парично задължение.

Още по темата

Три месеца жена блокирана в дома си заради ремонт на ТЕЦ-а

От 1994 г. насам тя е 10 (процентни) пункта над основния лихвен процент, въпреки различната икономическа и финансова обстановка в страната и съответното намаление на основната лихва от 72% при въвеждането на законовата лихва до нива, близки до нула в последните години.

Омбудсманът се позовава на многобройни жалби на граждани, изпаднали в много тежко положение, заради непосилните лихви, които дължат на банки, фирми за бързи кредити, колекторски фирми, доставчици на обществени услуги, монополни дружества, като топлофикациите, електроразпределителните дружества, ВиК операторите, мобилни оператори и др. "Тези лихви нарастват още повече след съдебни процедури", пише омбудсманът до Караянчева и Борисов.

За сравнение Манолова дава страни като Австрия, Литва, Германия, Латвия, където законната лихва за забава на физически лица се движи средно около 5%. Тя посочва, че и спрямо преобладаваща част от останалите страни-членки законовата лихва у нас е забележимо по-висока.

Друг проблем, поставен от омбудсмана в препоръката, е липсата у нас на диференциация на законната лихва, чиито размер е еднакъв за граждани и търговци. Тя отново дава пример с Германия, Латвия и Литва, където това е направено и работи.

"Смятам, че тази практика с различен и по-нисък лихвен процент следва да се приложи и у нас, тъй като е по-справедлива за гражданите и ще им даде възможност да изплуват от финансовото блато, в което се намират повечето от тях", заяви Мая Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Стратегмомче, купи си сламена шапка, пий повече вода и стой на сянка
17
9
 
13
 
! Отговори
Луд преди 4 години
Ще ме прощават всички заборчели, но аз не знам някой да е накаран насила да тегли кредит. Човек трябва да си знае възможностите и последствията.
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предлагам всички кредити да бъдат опростени.Някой против?!
15
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мая, още не се е разбрала с червените - ще я подкрепят ли, няма ли, та на Кутев хората още не са заели позиции на компютъра :)
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едни западни и бг лихвари са ни яхнали.Лихварстовто е престъпление. Трябва да се забрани.
13
2
 
27
 
! Отговори
работодател преди 4 години
Заради липса на одавна обещавания закон за частния фалит огромен брой хора, които по една или друга причина са се забатачили с кредити не излизат легално на пазара на труда. Знаете ли колко хора ме молят да не ги назначавам на трудов договор или ако е крайно наложително да е на МРЗ, защото иначе ще работят само за лихварите в т.ч. и банките и с останалите парички няма да могат само транспорта и по една баничка на ден да си позволят.
12
8
 
11
 
! Отговори
ДемаГогова преди 4 години
Как така бе, другарко Манолова?Ще свали лихвите по просрочените, а какво ще компенсира загубата на финансовите институции? Коректните платци ли?Това е като байрака "такса мощност" - има едни, които ползват и плащат и които са длъжни да плащат греенето (колкото и малко да е) на жилищата и водопроводните инсталации на комшиите.Аре стига, а?
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мая кмет, ама на Кюстендил!Колко ли такива теми ще извади до изборите, та да може да се хареса на повечко закъсали хора? Ама то да си кмет не е само да ръсиш лакърдии!
10
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съгласен, първото нещо което ще направя е да взема кредит и да изпадна в просрочие.
9
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много е "умна"! :)
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само питам, а защо Манолова не каже, че държавите които дава за пример са с евро и там лихвите като цяло са по-ниски!?! Абсолютен демагог!!!
7
3
 
9
 
! Отговори
:-) преди 4 години
Интересна тема. Така лихвата по просрочените кредити ще стане по-малка от тази на някои други, редовно обслужвани. Естествената реакция пък ще бъде да се просрочат обслужваните за да им се намали лихвата :-)
6
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама в Германия и Австрия 70% от делата завършват със спогодба, а тук 2%... Нашият длъжник е доста упорит...
5
4
 
19
 
! Отговори
Немо преди 4 години
Разумно е предложението.Рискът е калкулиран в цената на кредита (лихвата).В случай на просрочие кредитора има широк набор от инструменти да си събере вземането и да не реализира загуба.За длъжника (в 90% от случаите - добросъвестен), начисляването на съдебните разходи и такси върху главницата + законната лихва, всъщност са "котвата" която го тегли надолу.При недостатъчни доходи и имущество, дългът може да се плаща с години добросъвестно, а главницата да не намалява а може и да расте.
4
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има двама души в тази държава, за които се говори колко много работа вършат, а аз грам не мога да се сетя нещо да са свършили, освен да говорят - Мая Манолова и Томислав Дончев.
3
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
майче, с призиви и предложения популярност и харесване не се гради, фани свърши некаква работа до край!
2
2
 
11
 
! Отговори
Луд преди 4 години
В ДНЕС идея си нямат за коя лихва говорят и кога се активира тя.
1
11
 
30
 
! Отговори
психолог преди 4 години
няма как ГРОБ закриля бизнеса, обикн.човек е овца за стрижене и доене