Живеем охолно? Не, стандартът ни - наполовина на европейския

Изоставаме значително от развитите страни
20 юни 2019 07:11, Александър Попов
72
Живеем охолно? Не, стандартът ни - наполовина на европейския
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Живее ли охолно българинът? Отговорът на този въпрос изглежда лесен - категорично не. Жизненият ни стандарт е едва 56% от този на средния европеец, показват данните на Евростат.

По този показател изоставаме от развитите страни в ЕС.

За да определи жизнения стандарт Евростат използва показателя за действително индивидуално потребление (AIC), който е мярка за материалното благосъстояние на домакинствата. По този показател България е на последно място в ЕС като ние потребяваме с 44% по-малко от средния европеец.

През годините леко се доближаваме до начина на живот в по-богатите страни, но промените у нас стават много бавно. За четири години жизненият ни стандарт е нараснал от 53% на 56% от средното ниво за ЕС. В същото време условията за живот в Румъния се подобряват много по-бързо и стандартът там е нараснал от 58% на 70% от средното за ЕС ниво.

Най-близо до нас е Хърватия, където действителното индивидуално потребление е 63% от средното в ЕС. След това са Унгария и Румъния съответно с 64% и 70%.

В 10 държави от ЕС живеят по-охолно от средния европеец като най-добре са в Люксембург, Германия и Австрия, където действителното потребление на човек е съответно с 32%, 21% и 16% по-високо от средното за страните от ЕС.

По БВП на човек от населението отново сме на последно място. БВП на човек у нас е само 50% от средното ниво в ЕС, докато в Люксембург е 254%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: стандарт на живот
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако имахме нормално управление,което да мисли за оцеляването на нацията и да спре обезлюдяването и,щеше да вдигне доходите до нормални поне за оцеляването ни,а не да се хвали с излишъци,които да хвърля преди избори,за да си купува гласове.
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 2007 г. стандарта ни беше 15% от средно европейския.
42
3
 
14
 
! Отговори
Кодер Цвайнщайн преди 4 години
Когато скачахте и разваляхте държавата , не ривахте. Сега, когато съсипахте готова държава , се тръшкате. На който не му харесва в България , да си ходи.
41
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стандарта ни не е наполовина,а 5 пъти по-нисък от европейския.Дания и Швейцария-9000 лв.средна работна заплата.България-900 лв.Е,това наполовина ли е или дори десет пъти по-висок стандарт в тези страни.Май нещо бъркате сметките.
40
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Що за мързелив трябва да си, за да казваш, че не можеш да си намериш работа за 700лв?"За 700.00 всеки може да си намери работа. Никой не спори. Въпросът е, че такава заплата точно ни подрежда на опашката, където сме, тъй катос нея не могат да се покрият елементарните разходи, нужни за ежедневен живот на един, само човек, какво остава на семеен с деца.И говорим дори за чисти 700.00. Ако са брутни е съвсем подигравка.
39
10
 
5
 
! Отговори
Дорра Магьосникова преди 4 години
Тук в Холандия си живеем добре. Не работиме, а само си караме джипките. В летния сезон ходиме по островите. Не знам как е при вас в България. Добре ли сте ? Ще свикнете.
38
7
 
10
 
! Отговори
До чиновник преди 4 години
Точно преди 15 год си купих второто ми жилище -рутинна, както казваш. На всеки 6 месеца получава бонуси. Имахме и 3 автомобила в семейството. Но откакто България стана тикволандия, си бих камшика към белите страни, тук вече няма смисъл.
37
2
 
23
 
! Отговори
Да живее ББ преди 4 години
Преди 6 години напуснах България заедно със семейството. Работя абсолютно същото, което работех и в БГ, в родината ми плащаха 2000лв, тук получавам 3500 Евро, като цената на живота горе долу същата кого в БГ. Нали се сещате, че ще се върна в България в шестък.
36
17
 
12
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Жизнения стандарт в България е доста приличен, като се има предвид, колко нискоинтелигетни, мързеливи и безхаберни са 80% от народа. Освен това сте и късопаметни защото бързо забравихте какво беше преди 15-ина години, когато да си купиш чифт обувки беше лукс, а сега е рутина, все едно да си купиш закуска от павилиона.
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен33Примерно, защо не си намериш по-добра работа?
34
19
 
4
 
! Отговори
Харманли преди 4 години
Тук при нас в Харманли пред всяка фирма стои обява търсим работници със 1700 лева заплата. Сами мързеливците и некадърниците при демокрацията работят на 600 лева.
33
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спор няма.много по-зле сме от държавите, които не са били НАРОДНИ РЕПУБЛИКИ.По-зле сме и от държавите, които не са били във вечна дружба със СССР.
32
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във всеки ЛИДЛ виси огромна обява - касиер-аранжор щандове - 1260лв брутна заплата.Що за мързелив трябва да си, за да казваш, че не можеш да си намериш работа за 700лв?Значи, че съвсем за нищо не ставаш.Тотално шкарто.
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предлагам да започне нещо да се прави за да ни се дигне жизнения стандарт и мерезето!
30
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А колко е серезето в Лихтенщайн, колко са направили серезето в Лихтенщайн. Да се дигне серезето като в Лихтенщайн да зимаме лихтенщайнски серезета!
29
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен30А колко да се направи МРЗ?Най-високата в ЕС ли?А парите от де да се вземат? Очевидно не си ги изработил.Да теглим заем, който всички да изплащаме и да го дадем на тебе ли?
28
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не се прави по отношение на жизнения стандарт. Нещата са в застой. МРЗ се държи най- ниската в ЕС. Защо всяка седмица публикувате статии за жизнения стандарт?
27
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия ИТ специалисти пишат само под статиите за заплати, стандарт на живот, охолство и пр. Под други статии ги няма изобщо. Показател за ниска обща култура ли е това? Не! Това е явен показател, че са 100% платени ***.
26
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости, Наков, в повечето провинциални градове и образованите, и кадърните са си баш на 700.00 лв. Затова и държавата опустя. Цифрите си говорят по-обективно от всяка друга платена манипулация. Всеки, като се огледа, и вижда как повечето апартаменти в блока му са необитаеми. А хората са задули не към *** и мизерна София, а от 10 години все за чужбина са заминали.
25
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разликата не се изразява в проценти, а в пъти.Само едно е вярно в статията - че сме последни по жизнен стандарт в Европа. Изцяло благодарение на крадливите управленци. Които от десетилетия са си все едни и същи.