Какво върна у нас софтуерен инженер в Google? Историята на Асен Ковачев

Той прекарва близо две десетилетия в Съединените щати
20 юни 2019 12:42, Габриела Джекова
139

8297 гледания   |  Още видео

Българин, избягал от страната заради инфлацията и невъзможността да се издържа, се връща като успял човек след две десетилетия в Съединените щати. Той разказва историята си в "Завърналите се с Петя Кертикова".

Асен Ковачев, работил в Google като софтуерен инженер и издигнал се до технически директор в една от най-големите компании за направа на видеоигри, избира България, където да бъде с човека на живота си и където да работи по следващата си цел - прокарване и осъществяване на идеята за децентрализация.

"В България все още разчитаме на подписи и печати в държавните институции. Тези процеси могат да се актуализират, например един цифров подпис е невъзможно да се подправи. Това, което разработваме, можем да си го представим като една операционна система, която се притежава от всички хора. Не институциите да разполагат с личните ни данни, а ние да им ги даваме само когато има нужда", споделя Асен.

Още по темата

Преди 20 години той следва „Информатика“ в Софийски университет, но така и не е завършил. Първата му заплата в България се е равнявала на близо 10 долара на месец, с която можел да си позволи не повече от „една буца кашкавал“.

Това положение го накарало да напусне българия и през 2000 година той заминава за Съединените щати, за да прави видеоигри. Там остава 17 години.

След близо две десетилетия избира да се завърне в България и казва, че най-накрая е открил човека, с когото да сподели както живота така и работата си. В България го връща любовта, жената на живота му.

 


139
Още от Общество
Случилото се с малката Мими - безхаберие на държавата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Поредното винтче от ПР-машината на ГРОБ.
114
3
 
7
 
! Отговори
Асен е страхотен преди 3 седмици
Познавам това момче от Студ. град 1997, не е мръднал, само отрязал дългата коса.
Работеше денонощно и говореше надъхано за това, което прави, а мисля че създаваше нови библиотеки за Майкрософт и софтуер за обработка на музика. Идваше да спи на смени в 8ми блок, защото не е имал квартира.
Радвам се, че се е реализирал професионално. Желая му щастие!
Мога да кажа, че сега на 40 + започвам да се образовам в програмирането. Един е изворите на вдъхновението ми е неговият заразителен хъс от 1997г
113
4
 
4
 
! Отговори
От Мен да знаете преди 3 седмици
Който се е завърнал в кенефа бяга пак на запад най много до 2 години. Статистика, братче!
112
2
 
12
 
! Отговори
Капиталист преди 3 седмици
И не, не се е върнал заради "евтината" работна ръка. Добрите тук са си скъпички.

Бизнес причините да се завърне са по-скоро фактът че тъпотията на администрацията към момента пази IT-то защото не знаят как точно да го регулират. Като се научат ще трябва пак да се бяга, това е ясно.

Но по-скоро му вярвам че се връща заради жена и семейство. Тук живота не е по-лош ако ставаш за нещо и доходът ти рефлектира на това. И запада си има проблеми, просто явно някои хора не сте били там за да ги видите.
111
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До :)

"Кадърните програмисти бягат в западна Европа".

Бабини ти трънкини. Старшите в Мюнхен са на ниво първокурсник във ФМИ. Предвид че в Мюнхен са едно ниво над Париж и Берлин. Бил съм и на трите места, нивото им е ПОТРЕСАВАЩО. В Италия и Испания съм чувал че е по-зле.

Добри програмисти има в САЩ, Великобритания (само на места), Израел, Русия, Полша и Украйна. Западна Европа е на светлинни години от нас в момента, просто ще трябва поне още десетилетие за да се усети.
110
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да ве така е, но все пак той е бил в най-добрия случай по-средата в йерархията, един от милионите малко по-високо заплатени. Тука го правите едва ли не национален герой, а и така е, искам си подписа и печата.
109
2
 
2
 
! Отговори
11111 преди 3 седмици
Ние па си искаме печатите. Да си се цифровизират, да си се хакват, да си си крадат личностите. Имаме си мокър печат и завеждане със стара дата все още.
108
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Давам му 2 години докато разбере, че тука нищо няма да стане :)
107
2
 
0
 
! Отговори
Факт! преди 3 седмици
Откъде избягал ми от Сащ.А Сащ е ко.ина не може да се сравнява с Франция скоро ще бъде присъединена и Валония към четвъртата Френска Империя.
106
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Един цифров подпис е невъзможно да се подправи. Ами зависи КОЙ управлява Цифровите подписи, ама нали не е живял в БГ.
105
2
 
1
 
! Отговори
отАв$тралияяСидней преди 3 седмици
До отАв$тралияяСидней

много ме забавляваш като пишеш от мое. Явно така си облекчаваш развитието на стокхоумския синдром. Продължавай с глупостите, аз отивам да спя защото тука в Сидни минава полунощ
104
1
 
0
 
! Отговори
отАв$тралияСидней преди 3 седмици
До отАв$тралияяСидней

можеш да пишеш от мое име колкото си искаш ползвай ника ми колкото искаш, но това с нищо няма да промени бита и културата ти на оскотял клошш. поздрави от най реайския край на планетата, продалжавай да пишеш от мое име и да спиш по бензиностанциите
103
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Изглежда взимаш по-малко от другите служители,и за това се мериш единствено с българите от България.Споко, винаги можеш да се премериш с българите зад граница.Пожелавам ти успешно развитие в ИТ сектора,и да прецакаш всички млади китайчета и индийчета.И дано някой ден постигнеш мечтата си,и да имаш истински хладилник ВЕКО,с камера от горе,и фризер от долу.
102
1
 
2
 
! Отговори
Насакото Яката преди 3 седмици
В Австралия може ли да си купиш мусака от магазина? Или поне кюфтета?
101
2
 
1
 
! Отговори
До: Ав$тралия Сидней преди 3 седмици
Идвай си от време на време,че само с висене по форумите,носталгия не се гони.А и вече щом си почнал да се ,,чувстваш на седемнайсет'' лошо,ЕГН-то никой не може да го спре.Само един съвет от мене още.Един ден като се прибереш,по-малко се хвали,защото ще те бият българите.Българите не обичат такива които са ,,по-'' от тях,особено тъпите мутри.
100
0
 
2
 
! Отговори
до 91 преди 3 седмици
Значи ето къде отиват парите на българите - по разни сметки на еврей.
99
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До отАв$тралияяСидней

Мислиш ли че на някого толкова му пука за теб в анонимен форум? Май нямаш много за правене ако изпитваш такова изгарящо желание да пишеш за себе си точно тук, че даже и да постваш няколко коментара с идентично съдържание.
98
0
 
2
 
! Отговори
Сержант Петров преди 3 седмици
Исай, обажда се сержант Петров от полицията да съдействаш да хванем едни крадци. Хвърли през балкона 200к в 11:37 в петък. Отдолу ще мине един полицай, дегизиран и ще хване крадците.
97
1
 
10
 
! Отговори
Пламен преди 3 седмици
98% от българите, четем и си мислим: Акъл няма... Към автора: интервюирайте някой успял, завърнал се стругаро-фрезист от Омуртажко-Антоновският край. Или хлебар от Дупнишко; специалист термообработка от Оряхово; или завърнал се от странство работник в "Химко"-Враца; инженер-конструктор от "ЖИТИ" Русе; а защо не преуспял канадски мигрант, започнал стажа си в Вагонният Дряново, се завръща щастлив с трите си деца, за да ДОИЗгражда светлото ИМ бъдеще; или съкратен лейтенант ВВС си идва в Добрич?
96
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То за това си има и приказка, че любовта е сляпа.