Борисов твърд, кандидатът на ЕНП Вебер трябва да наследи Юнкер

"Имаме два коза в ръката - Кристалина Георгиева и Мария Неделчева"
Обновена: 30 юни 2019 20:04 | 30 юни 2019 19:56, Веселина Йорданова
195
Борисов твърд, кандидатът на ЕНП Вебер трябва да наследи Юнкер
Снимка: БТА

От ЕНП идвам, стоим зад нашия кандидат, няма логика победителят да не бъде председател на ЕК. Това заяви премиерът Бойко Борисов при пристигането си на Европейския съвет, който ще обсъжда въпроса за трети път.

"Никога не съм бил против някого, Тимерманс е прекрасен човек, много принципен, от най-добрите комисари. Тук не съществува личността Вебер и личността Тимерманс, има ЕНП победили европейските социалисти, точка", заяви премиерът.

Още по темата
По думите му европейският избирател е наредил Манфред Вебер първи и Франс Тимерманс втори.

Премиерът каза, че има "задачки" и е поел ангажимент за разговори и консултации, но не уточни повече. Борисов не вярва тази вечер да завърши с решение и според него никой кандидат няма да събере необходимата подкрепа.

"Какъвто и вариант да се избере, той трябва да бъде положен на принципи", заяви обаче той.

Имаме два коза в ръката - Кристалина Георгиева и Мария Неделчева, каза още Борисов, но посочи, че не е правилно да се праща никой предварително за пост.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес при пристигането си в Брюксел, че очаква разговорите за разпределянето на най-висшите постове в ЕС да не бъдат леки, предаде Франс прес.

"Предвид това как се очертават нещата, дискусиите няма да бъдат много леки, това е най-малкото, което може да се каже", заяви Меркел преди срещата на върха, на която трябва да се определи по-специално приемник на Жан-Клод Юнкер начело на Европейската комисия.

Френският президент Еманюел Макрон каза, че на днешния Европейския съвет би трябвало да бъде решен въпросът за попълването на три от главните длъжности в Европейския съюз, а определянето на следващия ръководител на Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще стане по-нататък, предаде Ройтерс.

"За мен е важно да можем да излезем от този съвет с отговори и нов екип", заяви Макрон пред репортери при пристигането си за срещата на лидерите от ЕС в Брюксел.

"Това е новият екип, за който ще вземем решение - за три от имената днес, за ЕЦБ вероятно малко по-късно", каза той.

Европейският съвет отговаря за предлагане на кандидати за четири ключови позиции, включително председател на Европейската комисия и президент на ЕЦБ. Според Макрон "би трябвало да има двама мъже и две жени".

Дипломати и служители заявиха, че холандският социалист Франс Тимерманс е напът да бъде определен за следващ председател на Европейската комисия.

Унгарският премиер Виктор Орбан определи като историческа грешка плана на председателя на Европейския съвет Доналд Туск да предложи социалдемократа Франс Тимерманс начело на Европейската комисия, предаде Франс прес.

В писмо, адресирано до Жозеф Дол, лидера на Европейската народна партия и публикувано в Туитър от Юдит Варга, унгарския държавен секретар по европейските въпроси, Орбан се възмущава от евентуалната номинация на Тимерманс начело на ЕК.

Този сценарий ще даде ключов пост на една политическа формация, класирала се на второ място на евровота. Партията Фидес на Орбан е член на ЕНП, която се класира на първо място на евровота през май. Членството й беше суспендирано през март заради позициите й срещу Брюксел. Фидес има в новия ЕП 12 евродепутати, които са част от ЕНП.

Според Орбан е унизително партията, класирала се начело на евроизборите, да остави ключовия пост, за който се е борила, на друг, който е в по-лоша позиция.

Унгария е от страните, които са най-враждебно настроени към номинацията на Тимерманс, заедно с останалите страни от Вишеградската група, плюс Италия. Тимерманс, който е фигура номер две в ЕК сега, поде процедурите за нарушение на правилата на правовата държава срещу Унгария и Полша, припомня Франс прес, цитирана от БТА.

Според приближени на Манфред Вебер, кандидата на ЕНП за поста на председател на ЕК, той се е отказал от него при условие да бъде избран в сряда начело на Европейския парламент, което налага подкрепа за него от страна на социалистите и центристите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
3
 
! Отговори
Баш Бойко преди 4 години
Марийка сервитьорка ,сталинка касиерка на бюфета, аз портиер,така ги нареждам постовете.
135
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така като го гледам на снимката си е бая мекичък, ама айде като сте казали.
134
0
 
3
 
! Отговори
Инструктор преди 4 години
Малко, но за сметка на това доста злобно прасенце...
133
0
 
7
 
! Отговори
хаха преди 4 години
Вебер остана с пръст в устата! Човекът е Тимерманс, а наш Боце вече се извъртя на 180 градуса, типично в негов стил!
132
0
 
5
 
! Отговори
Кой? преди 4 години
Бойко Борисов е рядко срещан тезек.
131
0
 
4
 
! Отговори
Анализатор преди 4 години
Абсолютен лиз-близ.
130
0
 
5
 
! Отговори
чичо Гошо преди 4 години
Толкова бил "твърд" Борисов,че веднага е отишъл да облизва з.... на Тимерманс.
129
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаме две кози в ръката-Кристалина Георгиева и Мария Габриел.
128
7
 
3
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Разбира се че сме за Вебер, щом и Ангела е за него ... Колкото и да критикуваме ЕС, той е най-доброто което имаме в момента, особено за държавица като нашата, а Германия и Меркел са стълбовете на които той се крепи ... Макрончето само гледа как ще се развие Брекзита, за да направи забежка и то. Най големите националисти в Европа са франсетата и ингилизите ... !!!
127
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не друго,поне се забавлява през този живот.И аз съм шестгодишен,но скуката ме тресе.Хак да ми е.
126
1
 
3
 
! Отговори
Корнела преди 4 години
Твърд, твърд, колко да е твърд!? Каде по твърди сме ги респектирали!
125
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е.ати Европата щом опрела до тия.
124
2
 
4
 
! Отговори
анамнеза преди 4 години
При това политическо течение с твърдост не става! Трябва и акъл, и малко да се поогледа от де дуе вятъра! Баба Меркелица трепери де що я срещнат с някой мъж, независимо на какъв пост! Уж се обезводнила! А защо се е обезводнила? Защото избягва течности! А защо избягва течности? Защото има прием, който ще продължи поне 1 час...!
123
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой те бръсне теб бе ***?
122
15
 
5
 
! Отговори
хахо преди 4 години
абе все едни и същи *** пишете тука . като ви неизнася хващаите пътя за москва и си живеите в комунизма.вси4ко ви идва от злобата с която сте закърмени.затова и никои не може да ви помогне.
121
0
 
14
 
! Отговори
Такааа преди 4 години
Смешно е да си пудел!
120
0
 
10
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Все още няма решение. Кой знае още колко време ще се боричкат. Против Тимерманс са Италия и Вишеградската четворка. Манфред Вебер е аут. Срещу Мишел Барние има също няколко гласа против. Всичко това е един голям цирк. Няма да се очудя ако изберат Сталинка най-накрая, тази шу.шу.ми.га
119
2
 
12
 
! Отговори
ѝуу преди 4 години
Много *** тоя, *** та дрънка.
118
1
 
16
 
! Отговори
Ala_Bala преди 4 години
Май вече си промени мнението. Каквото кажат началниците!
117
0
 
27
 
! Отговори
ira преди 4 години
Службогонци. Повръща ми се от това боричкане. М.Габриел, сервилна и преклонена, не си намери пост. Еврокомисар, евродепутат, председател? На външен вид прилича на анимационен герой. Кристалина е готова за всеки престижен пост и лакомо напира. Пак мъти водата, както е научена. Това ли са идеалите на Европа?