"Зюддойче цайтунг": Пловдив е начин на живот, дават го айляк

"Градът, който навярно най-успешно привлича обратно българите от чужбина"
8 юли 2019 07:10, Елка Василева
40
"Зюддойче цайтунг": Пловдив е начин на живот, дават го айляк
Снимка: Дойче веле

Пловдив е българският град, който навярно най-успешно се справя със задачата да привлича обратно българите от чужбина, пише в обширен репортаж германският „Зюддойче Цайтунг“.

Това място има хилядолетна история: още траките са били тук, а след тях - римляните и гърците. Повече от всеки друг град в България Пловдив се възприема като кръстопът на различни култури. Като място, на което от векове насам мирно си съжителстват българи, турци, арменци, евреи, гърци и роми. Това пише вестник „Зюддойче цайтунг“ в обширен репортаж, посветен на втория по големина български град,  който е и европейска културна столица на 2019. Дойче веле цитира по-важното от публикацията:

Мотото на проявите - "Заедно" -  може и да е убедило журито, но не и местните хора, твърди изданието. Ромите не се срещат много из града, освен като метачи по улиците, защото живеят в свой, ромски квартал. "Да учим от Столипиново", се нарича един нов проект на двама германци, адресиран към ромския квартал на Пловдив и неговите жители. Идеята на проекта е да прехвърли мост между две паралелно съществуващи общности.

Пловдив, от една страна, е в подем, дял за което има също и спечелената кандидатура за европейска културна столица. В града безработицата е 3,4 процента, но статистиката не отчита безработицата в Столипиново, където без работа са 90 процента от живеещите в квартала.

Новият живот на „Капана“

А и не всички одобряват посоката на този подем, пояснява изданието и дава пример с известния квартал "Капана": в продължение на стотици години той се е развивал като център на занаятите, преди да западне напълно и да бъде ползван предимно като място за паркиране. Спечелената кандидатура за културна столица на Европа обаче преобрази квартала изцяло: в приземните етажи на сградите бяха отворени галерии и магазинчета за художествени занаяти, а собствениците на сградите разбраха, че могат да печелят пари от тях.

Първите галеристи вече напуснаха помещенията, за да отстъпят място на барове и заведения за бързо хранене, от което мнозина са разочаровани. "Става прекалено комерсиално", казва по този повод Никола Сивков, организатор на 3-дневен празник на открито в Капана.

И въпреки това успехът на Капана е безспорен: това живописно място допринася много за популярността на Пловдив. В момента България се опитва да окуражи младите хора в страната да не я напускат или пък да се връщат обратно.

А Пловдив се справя с тази задача може би най-добре от всички български градове. Причината, според „Зюддойче Цайтунг“ е , че „в Пловдив го дават "айляк" – т.е. спокойно: „Пловдив е начин на живот“, констатира изданието и шеговито представя богатото културно наследство на града с изречението: „В Пловдив не можеш да влезеш дори в магазин от веригата H&M, без да попаднеш на останки от някой римски стадион“.

Точно затова и заместник-кметът на града Стефан Стоянов се гордее с него. И има защо: Пловдив винаги е бил панаирен и търговски център, а през последните години се разви и като седалище на много IT-компании. Освен това в града работят и фирми-доставчици за автомобилната индустрия, производители на велосипеди и т.н., които допринасят за високия икономически ръст в региона. А 40-те хиляди студенти от различните вузове в града под тепетата са огромен пазар, от който местните фирми могат да си набират необходимите кадри, пише авторката на публикацията Виктория Гросман.

„България се доближи до Европа“

„Никой не е смятал, че ще успеем да се справим“, е цитирана да казва Мариана Чолакова, която има огромна заслуга за това кандидатурата на Пловдив за културна столица на Европа да се увенчае с успех. Чолакова, защитила в Германия докторска титла по философия, в момента е германски почетен консул в Пловдив.

Но усилието си е заслужавало, защото в крайна сметка тази кандидатура не само успя да сплоти етническите малцинствени общности в града, но и да доближи България до Западна Европа, убедена е тя. „Кандидатурата за културна столица на Европа ни даде повече самочувствие. Но най-вече хората научиха, че стига да се ангажират, могат да променят нещо“, казва още Чолакова.

Под материала си „Зюддойче Цайтунг“ предлага различни полезни информации за желаещите да пътуват със самолет до България и Пловдив, както и препоръки за хотели, ресторанти и цени.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
10,Я пак... Нямало евреи, турци и арменци в Пловдив? Израстнал съм баш на центъра до Джумаята. Към 10 от 20ина деца бяха арменци. 1 беше гърче. В училище бяха от 3 х 30 деца(същия клас) примерно 10 арменчета, в класа ми имаше 2 евреи.Точно в Пловдив има много евреи и арменци и особено арменците са си маса. В Асеновград, пък, има голяма общност гръцки емигранти от Беломорска Тракия и Втората Световна. Пловдивските села са пълни с турци, съответно и градът.Пловдив определено е космополитен.
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Испанец обяснява на нашенец значението на изразът "маняна маняна."- "Mаняна, маняна" брато, значи, представи си плаж, море, жени, бири, коктейли... а ве безделие!- Aха! - казал нашенеца.- Aре ся ти ми обясни к'во значи вашето "АЙЛЯК?"- Айляк, е същото като вашето "маняна маняна" ама без всичкото това напрежение!
31
1
 
1
 
! Отговори
Леон Таджер преди 4 години
До АнонименИ тебе трябва да те взиривим, като немските петролни складове, навремето, гад фашистка долна ***!
30
1
 
8
 
! Отговори
Тръба преди 4 години
Най-големият проблем на Пловдив е, че е заобиколен от българия.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пусни вефа маина да чуем кидика
28
0
 
0
 
! Отговори
Ташкентец преди 4 години
До 2Е то и Дубай е на изток, дрогарю говедчик, не се прави на умен. Щото не ти отива.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"мирно си съжителстват българи, турци, арменци, евреи, гърци и роми."Всички други освен "ромите"..... егати глупостите.
26
0
 
0
 
! Отговори
майна преди 4 години
До юбералесСега правим тигели по главната да киризим ''старите чанти'', не се гъбаркаме с бабаитите от Кичука и цъкаме мачлета на Гребната.
25
0
 
22
 
! Отговори
От Лондон преди 4 години
Важното е , че се прави реклама на града. Преди около месец в лондонския всекидневник Метро, имаше цяла страница статия за Пловдив. Много ми хареса. Един вид посетете града, има какво да се види. Така трябва да се прави, да се пише за положителните и интересните неща, не само да се мрънка.
24
6
 
6
 
! Отговори
Michelin Uptis преди 4 години
Сори майна, ама там даже и тираджии търсят слабо, да не кажа никакво. Е, да за евтино има търсене. В Софето дават по 5000 чисто на месец.Майна, тази статия е ЛЪЖА
23
7
 
7
 
! Отговори
Michelin Uptis преди 4 години
Майна... бедност и мизерия. Ама, голяма мизерия.Германските и те били като нашите медии - лъжат, лъжат
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази високомерност и търсене на проблем, даже и да го няма, е нещо , което българите не го разбират. Ако пише наш журналист или пътешественик ще го опише интересно със симпатия, а не с мръсен правозащитен тон и да търси под вола теле. В българите поне няма надменност. Има нещо мрачно, недодялано в тази немска невъзможност да си отпуснеш душата, да видиш хубавото, да имаш малко хумор и да ти е леко на сърцето- айляк, бе дойчовци...
21
4
 
9
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
Бича си айляка на тепето, кльопам си гювеча в Капана, правя си алай по Главната, да скибам чайове(мадами). Абе густо майна Филибето.
20
14
 
3
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
Айляк;))) Пловдив, моят роден град стана една голяма клозетна дупка с демокрацията, която всеки селянин се чувства длъжен да посети и обгрижи!
19
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Личи си че статията е скальпена и орязана на части!Просто е невьзможно този голям немски вестник Зюддойче Цайтунг да препусне да напиши колко е бедна и корумпирана страна е Бг!
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най много айляк има по селата .
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Густо Майна, Фелибето!
16
8
 
19
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Беше вече Пловдив в Европа - с неколцина богати тютютюнотърговци и безброй бедни работници плащани с жълти стотинки. Както е сега навсякъде - малко на брой богати които си правят каквото си искат и огромна армия бедняци готови на всичко за да получат някаква работа.
15
1
 
10
 
! Отговори
До 15 преди 4 години
Oли, пак ли са те изпуснали
14
1
 
4
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Гледам че Кольо Капана и тука се е изказал. Точно той да говори за комерсиалност на Капана, дето превръща Капана по няколко пъти в годината в селски събор, ми е малко в повече!