Как ни източват картите? Модата с устройства на банкоматите отмина

Скимиращи устройства, измами... Лидери сме по престъпленията с банкови карти
15 юли 2019 10:58,
106

България е сред лидерите в престъпленията с банкови карти и скиминг устройства. Според експертът по киберсигурност Любомир Тулев от няколко години са зачестили случаите.

"Източването на карта, която си стои в джоба ви, е възможно от няколко години. В метрото това е честа ситуация", посочи той.

Още по темата

Технологията, с която се случва всичко, не е нова. Струва около 7 000 долара, но не можело да се говори с конкретика. Това стана ясно още от думите му.

"Често пъти такава източваща машина се дава под наем срещу комисиона. Целта е с нея да се направят повече трансакции", подчерта експертът.

Той обясни, че модата с поставянето на устройства над клавиатурата на банкоматите вече отминава, тъй като банките са успели постепенно да направят нещата по-сигурни.

"Решението срещу източване на дебитни и други карти е да си купите карта, която действа като щит около вашата. Това струва около 10-15 лева. Антискимираща карта се поставя също в портфейла при останалите", обясни Тулев пред Bulgaria ON AIR.

Той посъветва също да сме изключително внимателни с приложенията, които теглим в телефоните си. Особено онези, на които пише Update, както и да не се отварят всевъзможни апликации, за да не ставаме уязвими и лесна мишена за хакерите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бандабанката само формално ти издава картата, реално това се прави от картовия оператор VISA, MASTERCARD и тн. Те решават какви карти ще има на пазара и ги предоставят на банката, а тя само ги облича с услуга (таксуване, сметка и тн).картовият оператор статистически е преценил каква технология да използва, той няма зор да мисли сложни и скъпи неща, ако съществуващата технология работи и измамите са до определен %.
49
0
 
21
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
От банките по-големи обирджии няма! Дупетати, омбудсмани и прочие една абсолютна десетгодишна давност за просрочени задължения нямаха волята да въведат по законодателен път! За да се угоди на банките и разни бързи кредити хиляди хора са принудени да работят на черно, това ги маргинализира, а държавата губи от осигурителни вноски! .....
48
4
 
11
 
! Отговори
Будали преди 4 години
Или някой се опитва да прави бизнес с "антискимиращи" карти или с не особено новите виртуални карти за смартфон, като във всички случаи потребителите са прекарани. А картите ви ги източват най-вече самите банки.
47
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
технологиите дават много свобода и сигурност, но само ако си грамотен да ги ползвашза дураците има кеш
46
0
 
7
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
До Martin T.братле, картата е супер, ама искаш да кешираш от всички тук по 5 паунда :-)между другото безплатното теглене е до 200 паунда на ден :)
45
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и от 10 см ще проработи, не случайно се говори за метрото, защото там не е проблем да се отъркаш в когото и да било ... и те не бързат, цял ден се возят и търкатна моменти е такава блъсканица, че и за забременели в метрото съм чувал :)понеже сме на темата знаете ли как се крадат коли с keyless палене ... през нощта, докато ключа ти е до главата в спалнята :)
44
2
 
10
 
! Отговори
Банда преди 4 години
Възможностите на бандитите са големи, защото банките не работят за сигурността на гражданите, а само за собствено улесняване. Не питат клиента, когато му издават да кажем безконтактна карта, за която косвено се говори в статията, а направо я издават. Няма да е така, ако законодателят определи, че те са единствен виновник и ги задължи да възстановяват всички загуби за собствена сметка.
43
1
 
3
 
! Отговори
:):) преди 4 години
това казвам, ,буквално трябва да се отърка в *** ти с четеца, в дамска чанта още по трудно
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До :):) 35полето се определя от антената на четеца, антената на картата e пасивна и се активира, когато попадне в полето на четеца. И ако четеца на ПОС терминала работи по стандарт, разстоянието наистина е много малко и трябва да си допреш картата, "хакера" в метрото повярвай заобикаля стандартите :) Не е проблем да прочетеш карта от няколко сантиметра. И не, не може да го направиш от няколко метра. Поне няколко причини има, но е дълго.
41
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бла бла приказки да уредим бизнеса с защитните карти
40
0
 
33
 
! Отговори
Ми преди 4 години
Най сигурно е да си държиш картата в празен оловен акумулатор. Колкото по голям по сигурно. Верно, че е тежичко, ама леко нема никъде в живота
39
3
 
4
 
! Отговори
.!. преди 4 години
Значи да почнем от това, че в човешката история и нямало, няма и няма и да има такова нещо дето един човек да го направи а друг да не може да го развали! Така, че да ми разправяте как тази технология е толкоз сигурна и надеждан, еми четете приказки на децата си за еднорозите и добрите лами и даже така като гледам повечето май им вярват на тия приказки! Та като се започне от тия неща нека сам си прецени кое колко е сигурно и надеждно! Та така!
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 28На един приятел му възстановиха сума под 300 лева.
37
3
 
2
 
! Отговори
Martin T. преди 4 години
Свалете си Curve и плащайте сигурно с вашите Кари, посредством Curve Master Card, която може да се заключва от приложението когато не се ползва. https://curve.page.link/gZawПромо код: OVHIQДруг голям плюс е, че можете да теглите безплатно от банкомат от цял свят.
36
3
 
1
 
! Отговори
До 35 преди 4 години
До :):)Не знам как да ти обясня, че не си прав! Но имам няколко познати и то тук в БГ на който им взеха по 20лв така! Така, че за мен очеизвадно не си прав!
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За толкова години никой не ми източи картата. Безконтактна е. За да се осъществи трансакцията трябва човека много близко да се доближи до теб, да знае къде си държиш картата, също и устройството трябва да е предварително нагласено за плащане.
34
2
 
14
 
! Отговори
:):) преди 4 години
пишете фантастики, няма ли допир нищо не става, дори и да я облъчиш с по мощен сигнал. Вярно чипа сработва, но излъчения от картата сигнал е слаб, ама много слаб. Недейте да правите фейк реклама на разни измислени протектори
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отлейте си оловен екран бе, това поне е лесно. Чупите един стар акумулатор, вътре има олово за сички в семейството.
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Кардерана теб да не би да ти е прекъсната антената по рождение.
31
5
 
3
 
! Отговори
... преди 4 години
На мен тия безконтакни карти ми носят САМО И ЕДИНСТВЕНО ЗАГУБА НА ПАРИ НЕРВИ И ВРЕМЕ! Казах на райфаизен, че не ща безконтактна ама то не можело така! Викам че що!? Дадоха ми с такъв знак ей във всеки магазин по 5 пъти казвам не е безконтакна използвайте чипа! Не първото което тестват е безконтакнтото и после след 2-5 минути след провала на транзакцията ползват чипа! После като я сложа в портфейла то пък картата ми за метрото не върви и трябва да я вадя! И се наложи да си купя разни неща! Еми ..