Плевнелиев убеден: България не се е отказала от Volkswagen!

Играем по правилата, имаме шансове, посочи президентът
Обновена: 17 юли 2019 13:49 | 17 юли 2019 13:48, Веселина Йорданова
175
Плевнелиев убеден: България не се е отказала от Volkswagen!
Снимка: Reuters

Няма окончателно решение и България не се е отказала Volkswagen да дойде в България. Това стана ясно на брифинг в Министерския съвет с министри и представители на Автомобилния клъстер.

Преговаряме с един стратегически инвеститор и тези преговори продължават в следващите месеци. Има две алтернативи – Турция и България, и всяка ще използва до последно своите възможности, за да наклони решението, коментира бившият президент Росен Плевнелиев.

Още по темата
По думите му, ситуацията в съседката ни е тревожна от гледна точка на правата на гражданите, а българската страна играе "по правилата" и администрацията й в синхрон. Той посочи, че решението е икономическо, а "има моменти, в които Турция е по-атрактивна", но докато не се подпише договор, и двете локации имат своите шансове.

Плевнелиев каза, че има още няколко компании, които потенциално разглеждат възможни локации в Централна и Източна Европа, "с които ще работим така, както работим и с Volkswagen".

По думите му стратегическата цел е България да се превърне в голям производител на автомобили в бъдеще.

Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Автомобилния клъстер, каза, че това е най-бързо развиващият се бранш у нас в момента. Автомобилът на бъдещето ще бъде електрически, ще бъде автономен, посочи той и допълни, че България има шанс да заеме лидерска позиция в тази индустрия в Европа и дори в света заради развитата си софтуерна индустрия.

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че за целта имаме развити индустриални зони, създават се нови, процедурите стават по-бързи и се работи в образованието за създаване на кадри.

Росен Плевнелиев съобщи, че клъстерът и държавата започват образователна инициатива, която цели да бъдат локализирани техникуми за дуално образование и университети. Идеята е в партньорства с европейски университети да се изграждат кадри, а след това да се привличат стратегически инвестиции в това направление.

В отговор на въпрос ще има ли оставка на шефа на НАП след хакерската атака, финансовият министър Владислав Горанов коментира, че ако се установи конкретна вина на експерт, ще бъде понесена отговорност. Оставката на шефа на американските служби след Уикилийкс не я видяхме, коментира Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Бе нещо не сте разбрали? Съвместно с VW щели да отваряме фабрика за стр-пони, а не за каляски. Рошко го играел основен алфа, бета, гама тестер. Имал много яки връзки там.
40
1
 
19
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Хаха не четох и тая статия,защото и аз съм убеден че България не се е отказала.Той концерна Volkswagen се отказа!
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ноооо проблема е в че в България няма качествена квалифицирана ръботна ръка останала, кой ще им настойва и подържа афтоматизираните поточни линии...
38
1
 
26
 
! Отговори
българин преди 4 години
Към този индвид изпитвам само огромно отвращение !!
37
21
 
1
 
! Отговори
ае преди 4 години
Дежурните плювачи на България започнаха да цъкат минуси и негативни коментари.Както се казва"кучетата си лаят,кервана си върви".
36
0
 
13
 
! Отговори
до професора преди 4 години
голем смех си, имал връзкидаа има, да ти уреди кофража за гаража и 5 кубика бетоновоз да залееш плочата....
35
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПРАВИЛНО !!!! НЕ БЪЛГАРИЯ СЕ ОТКАЗВА ОТ ФОКСВАГЕНА А .... ФОЛКСВАГЕНА СЕ ОТКАЗВА ОТ БЪЛГАРИЯ !!!!
34
3
 
18
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Плевнелиев има много връзки на Запад и щом и той се включи вече съм сигурен че Фолксваген ще избере България.---прав сте госин Професоре. Така е. После ще докара Боинг, Ербъс и Локхиид Мартин. Наред са Шеврон и Шел. TDK откога напират да правят касетки и сиди у Българиа. Накрая с толкова много индустрия - Цукербург сам ще се моли да си премести Фейсбукя тука, няма се налага да го молим. Като герой на Смирненски гледам бъдещето с каскет на главата. И тръпна в очакване и нетърпение !
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре бе хем ни го намирате лицето(тоя противният)хем го пазите(триете)от "любовта" народна,трудно е да ви разбере човек!
32
24
 
4
 
! Отговори
Професор преди 4 години
Плевнелиев има много връзки на Запад и щом и той се включи вече съм сигурен че Фолксваген ще избере България. Бойко Борисов и германския канцлер Ангела Меркел са големи приятели да не забравим.
31
6
 
7
 
! Отговори
Зематя е плоска преди 4 години
Ако не сте го разбрали, сещайте се какво ви пиша сега, заводът ще е в България! Това е ясно за всеки здравомислещ човек и твърде неясно за чуждопоклонниците, националните нихилисти и хората без богата обща култура и познания по геополитика :)Сещайте се!
30
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А, моля, моля! Ние произвеждаме най-много тикви в ЕС!
29
1
 
33
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
смеем се на Онбашията... ама ...1. купи най модерното ПВО в света. 2. Държи ЕС за таш*ците с бежанците и ония не могат гъкнат. 3. Държавата му ще е най-големия автопроизводител в Европа. Ние ... ние сме номер едно в производството на билки в ЕС за 2018. Произвеждаме също стоманам желязо и пчелен мед. А да ... и много хубаво кисело мляко правим. Дето освен нас и японците - никой не света не иска да го и помирише.
28
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все пак,и да не бъдем избрани,това че сме стигнали до тук е нещо.Въпрос на време е да дойде друга автомобилна компания.При малко късмет,нещата може и да се обърнат.Прав е Плевнелиев,иначе и аз не го харесвам, но жена му харесвам.Дано изиграем картите си добре,и "откраднем" от Турция инвестицията.
27
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така, така....обаче Volkswagen се отказа от България...
26
0
 
19
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Вместо в самолети тия пари да ги беха вложили в завода за Фолксваген, пък после да видиме нали некой ще ни нападне случайно ххахха----На книга нямаме право да предлагаме помощ на VW. Заради ЕС регулациите...Само че у назе - закона е врата у поле. Има хиляди начини да им се приложи държавна помощ ако решат да инвестират толкова много пари. От тия 2 милиарда 200 милиона да бяхме съинвестирали с немците-срещу акции разбира се.Ама ние си купихме самолети без ракети. Ама кви хубави бомби пускат...
25
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** изпълзя пак. Скоро не са ни информирали как я карат с бановата деси.Кой те пита теб, бе мекотело? Какво само ни се натрисаш, че да ни разваляш обяда и деня?
24
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От сутринта в държавата е преустановена продажбата на електронни месечни винетки. Продават се само дневни и седмични винетки. Хаосът с тол системата в момента е пълен.Те германците да не пасат трева като тикволандците.
23
1
 
16
 
! Отговори
??? преди 4 години
Може би е по-правилно :Роско УБИДЕН, че са се отказвали от България.
22
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе що така със свободата на словото в това сайтче бе???Хората пишат, оня там, не знам как да го нарека, трие и държи количеството на коментарите на окло 15 бр.Да не би да изказват прекалено много любов към Плевела и затова да триете толкова?Ами назначете още един такъв и да пише хвалебствия, че с триенето не му вдигате достатъчно рейтинга на никаквеца