Плевнелиев убеден: България не се е отказала от Volkswagen!

Играем по правилата, имаме шансове, посочи президентът
Обновена: 17 юли 2019 13:49 | 17 юли 2019 13:48, Веселина Йорданова
175
Плевнелиев убеден: България не се е отказала от Volkswagen!
Снимка: Reuters

Няма окончателно решение и България не се е отказала Volkswagen да дойде в България. Това стана ясно на брифинг в Министерския съвет с министри и представители на Автомобилния клъстер.

Преговаряме с един стратегически инвеститор и тези преговори продължават в следващите месеци. Има две алтернативи – Турция и България, и всяка ще използва до последно своите възможности, за да наклони решението, коментира бившият президент Росен Плевнелиев.

Още по темата
По думите му, ситуацията в съседката ни е тревожна от гледна точка на правата на гражданите, а българската страна играе "по правилата" и администрацията й в синхрон. Той посочи, че решението е икономическо, а "има моменти, в които Турция е по-атрактивна", но докато не се подпише договор, и двете локации имат своите шансове.

Плевнелиев каза, че има още няколко компании, които потенциално разглеждат възможни локации в Централна и Източна Европа, "с които ще работим така, както работим и с Volkswagen".

По думите му стратегическата цел е България да се превърне в голям производител на автомобили в бъдеще.

Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Автомобилния клъстер, каза, че това е най-бързо развиващият се бранш у нас в момента. Автомобилът на бъдещето ще бъде електрически, ще бъде автономен, посочи той и допълни, че България има шанс да заеме лидерска позиция в тази индустрия в Европа и дори в света заради развитата си софтуерна индустрия.

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че за целта имаме развити индустриални зони, създават се нови, процедурите стават по-бързи и се работи в образованието за създаване на кадри.

Росен Плевнелиев съобщи, че клъстерът и държавата започват образователна инициатива, която цели да бъдат локализирани техникуми за дуално образование и университети. Идеята е в партньорства с европейски университети да се изграждат кадри, а след това да се привличат стратегически инвестиции в това направление.

В отговор на въпрос ще има ли оставка на шефа на НАП след хакерската атака, финансовият министър Владислав Горанов коментира, че ако се установи конкретна вина на експерт, ще бъде понесена отговорност. Оставката на шефа на американските служби след Уикилийкс не я видяхме, коментира Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
13
 
! Отговори
Гюро Кюмюро преди 4 години
Туй момче, май пак за президент ще се пробва. Напоследък мноог взе да се обажда.
60
0
 
13
 
! Отговори
до55 преди 4 години
много си лесен с обучението, за жалост реалността е друга, никой няма намерение да обучава 5000 човека. Вузовете калпаеи, приграми от преди 40 години. Адвокати и икономисти с лопата да ринеш. Средни специалисти никакви ,пародия на училища. Парите следват ученика....
59
0
 
10
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
По-важното е,че Германия се е отказала...
58
0
 
13
 
! Отговори
ганьо преди 4 години
не бе фолксваген се отказа от България
57
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съгласен съм че всичко е до обучение...ама я ми кажи в България кой има представа "на практика" как се правят коли.Не искам да обидя никой, просто факти!
56
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Луд -умора няма !Само се поти !
55
0
 
20
 
! Отговори
Борисчо преди 4 години
Да, но Фолксваген се отказа от България. Заради началника ти. Щом избраха страна извън ЕС с глсволомна инфлация, граничеща с война и с куп международни санкции - значи ние сме на ДЪНОТО
54
0
 
6
 
! Отговори
От Перник преди 4 години
Това е сигурно!
53
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е Боко не се е отказал възнамерява да отиде с бухалка във Волфсбург и да докара Фолксваген.
52
0
 
13
 
! Отговори
Think преди 4 години
".....и България не се е отказала Volkswagen да дойде в България." ....Страхотна логика.
51
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То хубаво България не се отказала от фолксваген.Въпроса е от фолксваген какво ще кажат.
50
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не са прави тези ,които казват ,че БГ няма кадри.Всичко е въпрос на обучение.Разгледайте някои клипове за производство на автомобили и ще видите,че не е някаква "космическа" технология.Освен това ,ще дойдат кадри и от по-ниско платени производства.Те повечето инжинери ще изпратят от другите си заводи.
49
1
 
10
 
! Отговори
1234 преди 4 години
По скоро няма да има изобщо нов завод при кризата която обхваща бранша... Може да купят терен, но завод едва ли
48
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе аз съм позитивно настроен човек и чета коментари тук, от които разбирам, че повечето хора са абсолютни песимисти. Е как очаквате да ни се получат нещата с това премиренческо отношение към всичко в живота. Другата ми теза е че тук пишат само откровени песимисти а оптимистите въобще не се занимават да четат и пишат тук.
47
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че капиталист от демократична държава , предпочете да инвестира в "държава, в която системно се нарушават човешките права" цитирам министерството на външните работи на Федерална Република Гепмания.ИЛИ защото сравнението което се натрапва , не е в полза на "демократична "България.
46
2
 
18
 
! Отговори
абе ПЛе*веле преди 4 години
Плев*ньо, НЕ България а Германците не искат да строят тук завода си за колите си. Защо са избрали Турция ли? По простата причина,че много турци още след Втората Световна са се заселили в Германия. Сега са вече второ, трето поколение родени там. Разбира се,че ще драпат за Турция. То бива да си глу*пав,ама чак пък толкова.
45
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На този трябва да се забрани да дава мнения с закон! То бива да си подлизурко, ама чак толкова...срам
44
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак нещо не си разбрал,те се отказват от нас ,защото им е ясно що за държава сме.
43
0
 
23
 
! Отговори
:) преди 4 години
"България не се е отказала от Volkswagen!"Но Volkswagen отдавна се отказа от България! Мокрите сънища на овчарското куче на Боко са без значение.
42
2
 
11
 
! Отговори
човек преди 4 години
Бе той Плевнелиев може да вярва че комунизмът още не е фалирал, може да си мисли, че живеем още по времето на Тодор Живков и че билетчето за трамвай струва само 4 стотинки.Ама това не значи, че е вярно.