Доказване, търсене на внимание... Защо хакерът атакува НАП?

Когато хакерите изнудват компаниите го правят заради егото си
18 юли 2019 09:54,
38

В ареста е 20-годишният хакер, за когото се смята, че е пробил системата на Националната агенция по приходите и е разпространил лични данни на част от българските граждани.
Още по темата
Случаен пробив или целенасочена кибератака, която да покаже слабостите на информационните ни системи бе това?

"Всеки хакер, дали той е етичен или не, избира сам своя път. А ще се опита ли да помага с познанията си... вече е друг въпрос. Има редица начини това да се случи. Но категорично не и чрез подобно изкарване на показ на толкова голям обем от информация на български граждани", коментира бившият шеф на сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП Любомир Тулев.

По думите му, който и да стои зад хакерската атака, го е направил, за да предизвика внимание.

"В подобни случаи човек иска просто да покаже възможностите си. Когато "черните хакери" се доберат до такава информация, те или изнудват компаниите, до чиито данни са стигнали, или го правят единствено заради егото си", допълни още експертът пред Bulgaria ON AIR.

20-годишният "бял хакер" Кристиян Бойков от Пловдив е основният заподозрян за кражбата на защитени данни на близо 5 млн. души от системата на НАП. Той е обучавал на киберсигурност служителите на ГДБОП. През последните дни се тиражираха различни версии за хакерска атака от чужбина и "руска следа".

Оповестените данни от системата на НАП са данъчни декларации, в които са описани доходите на широка група български граждани, включително и на политици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
АЗ преди 4 години
До АнонименА МИ СЕГА Е РЕДНО ДА СИ ПРИЗНАЯТ НЕКОМПЕТЕНТНОСТТА И ДА СИ ВЪРНАТ ВСИЧКИ ,ПОВТАРЯМ ВСИЧКИ ПАРИ ,ПРЕЗ ГОДИНИ КОГАТО СА ПАПКАЛИ И СПИНКАЛИ СЛАДКО ,САЛДКО!!!!!
34
0
 
1
 
! Отговори
АЗ преди 4 години
ДоИзказването ти подлежи на съд .Обвиняваш без доказателства и то в тежко престъпление!!!Просто се извини и си вземи думите назад.
33
0
 
2
 
! Отговори
АЗ преди 4 години
До 1ъЩОТО ,файловате и сайтовете на данъчните даже не били изобщо защитени. щ ото в държавната администрация работят хора от кол и въже,приети с конкурси на които се решава тестове от закони.Никаква мисъл,само зубрачество и copy,paste.Нападжиите се нароиха като бълхи и системата се саъормосява максимало от неграмотен софтуер ,направен от "наши" момчета.Хиляди хора на заплата ,затрупани с бюрокрация и корумпирани до ушите.
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хакерът трябва да докаже способностите си да хакне затвора и да открие дупка в оградата и да се измъкне от системата. Тогава ще го признаем за хакер. Сега е само един глуппав подсъдим.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ИСТИНСКИЯТ ХАКЕР СЕ ПОКАЗА ОТНОВО
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
как да не е атакувал банки, като е източил информация от БНБ и НОИ
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И последно,това престъпление на закона ли е,или не е?Това е важно!То бива увъртания и замазваниа бива,ама...!
28
0
 
6
 
! Отговори
niki преди 4 години
Истинският харек ще му хванете на шнура щепсала.Такива ****ли работещи IT на държавна работа няма НИКЪДЕ по света.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Именно защо атакувал НАП,а не банки,които обслужва АП и др. щот там са материалните средства-парите на организациите с които тя борави от изисквания определени по закони или нарушения,неправомерни действия спрямо тях на база регистрации по институции,инстанции,ведомства,отдели за които са нужни освен лични данни на лица и регистрационни за организации как юридически лица с начални разрешения по видове дейности и форма на управление и в туй преплитане от лични данни от служби до дейности на др.
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очевидно не са хванали правилния човек, но са хванали човек, които истинския хакер не харесва, ясно че има връзка затова го ползват за примамка.
25
2
 
11
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Не разбрахте ли че не е той?
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Sa da se vidat dalaverite milionite na mutrite i sem im majat e mn umen saslujava da e ministrr na finansiite ili prokoraturata boiko e prav trabva takiva mladi hora da sa v bg sa da ja opravat ot mutri milioneti 4e i miliardri a dr bedni unijeni nolni hora
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 20Не си прав! Пак няма да са доброволни, а доброназорни.
22
0
 
17
 
! Отговори
Фо преди 4 години
Е то стана сага като Властелина на пръстените... бели магьосници... ще се напикая.
21
1
 
9
 
! Отговори
Boto преди 4 години
До ФенНа почивка. Аз от няколко дни се чудя как да изискам официално информация за заплатата във Информационно обслужване.Това, което последно намирам е 14000 на шефчето и по 7000 на шефовете на отдели. А уж пари немало за It-та в държавната администрация.Лошото е, ме всичко се насочва къв хакера. Да той е виновен и трябва да си понесе последствията, но къде са тея от държавата, които да си ги понесат.Никой не говори за наказания, оставки и т.н. Нема такива мишки.
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината я знае само Радио 'Свободна Европа". Рано или късно ще я излъчи. И тогава ще има доброволни оставки.
19
1
 
12
 
! Отговори
Фен преди 4 години
Къде са Информационно Обслужване ?
18
1
 
11
 
! Отговори
преди 4 години
Всякакъв го изкараха този !А защо НАП позволи моето ЕГН да е обществено достъпно ?
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ах, много разбирачи тука! Не разбрахте ли, че *** е допуснал грешка, като случайно е архивирал файл с неговият никнейм, който също ползва по разни "хакерски" форуми, където споделя къде и какво бил хаквал. Нормално ГДБОП да го намери за отрицателно време. Остава да се направи експертиза на иззетата компютърна техника и да се намерят откраднатите данни за да се докаже, че е той. Това разбира се ако не ги е криптирал.
16
0
 
9
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Как защо ???!!! За да ви скрие nasranite гъзов?,затова...