Държавата прави конкурси за IT, няма кандидати за тези заплати

Чудят се как да качат възнагражденията, за да се конкурират с частния сектор
266
Държавата прави конкурси за IT, няма кандидати за тези заплати
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според външния министър Екатерина Захариева проблемът с недостига на IT специалисти в държавните структури е заради заплатите, които са доста по-малки от тези в честния сектор.

Още по темата
"Трябват по-високи заплати. Правим конкурс и никой не се явява", призна тя пред Нова тв.

Тя припомни, че въпросът е бил обсъждан по време на заседанието на Съвета за сигурност, който премиерът свика след хакерската атака на НАП, при която в публичното пространство изтече 3% от базата данни на приходната агенция.

"Обсъждахме как можем да подобрим възнагражденията на IT-специалистите в държавната администрация, така че да привличаме най-добрите, защото не са конкурентни на частния сектор, който е в постоянен недостиг на такива специалисти", коментира Захариева.

Според нея няма начин институциите да бъдат 100% защитени в ерата на информационните технологии.

"Няма държава или институция, която да е. Едно от новите предизвикателства са хибридните войни. Трябват инвестиции в киберсигурността", коментира Захариева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
0
 
0
 
! Отговори
к2 преди 4 години
Привлечете индиици и не пипайте заплатите !
213
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Убава работа ама.. познавам хора които са започнали работа без конкурс..
212
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мога да правя елементарни уеб сайтове със знания, придобити в 6-7ми клас. И да ми плащат по $5 на часа. Защо да се занимавам....
211
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата може да си позволи големи заплати за такива специалисти, въпрос на приоритети, все пак разни калинки и връзкари взимат добри пари в държавната администрация.
210
0
 
8
 
! Отговори
93116 преди 4 години
Пари има мвого. Вземете от калинките, с които сте облепли цялата даминистрация от горе до долу. Вие си ги знаете най-доре, няма да се объркате.
209
0
 
10
 
! Отговори
Boto преди 4 години
Ама къде е проблема съд заплатите на IT тата във държавните сектори. 100% от платвормите се изпълняват от външни фирми.Истинския проблем е, че тези фирми да на фризьорки, шофьори и всякакви сателити около властта, които за едни 10000 лева и майка си ще продадат. Те наемат младежи за по 1000 лева и всичко приключва.Е да едни 500к си разделят нашите хора. Затова е така. Нямало правителство дето да е защитено само ама самото нашето го хакнаха....
208
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой нормален човек с достатъчно добро образование ще се остави да го управляват ненормалници беч никакви знания в дадена област,попаднали там по втория начин? Аз няма да съм от тях!Чао на бг !
207
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато тройкаджиите са на власт отличниците ,най-умните ,гениите ще бягат на запад ,защото виждате какво става тука или си слугинаж или в затвора! Това е днес хубавата ни родина! В Гърция затова минималната пенсия е 1000 евро защото си избират умни мъже на върха- учил в Станфод ,завършил Харвард ,стоят си на бюрата мислят и умуват как гърците да са горди,да си докарват слуги от България да им гледат старците а у нас нашият товари слугинажа си в колата и тръгва след багерите де се прегръща с роми
206
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2 000 LV ZAEDION KADAREN IT SPEZIALIST E NORMALNA ZAPLATA.
205
5
 
14
 
! Отговори
той преди 4 години
На полицаите оправихте парите,на лекарите и даскалите също.На обикновения народец,дето е най-важен,кога ще ги оправите парите бе маскари?Или от него само може да крадете,но не и да давате.
204
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 233:Изтекли 3% само са да умаловажат случилото се. Прав си много, изтеклата информация е за над 5 млн човека което е 75% от населението на БГ.Прикриват, лъжат, мажат, и една лъжа (3%) като е повторят 20 пъти овцете вярват че всичко е окей.Държавата цирк.
203
0
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
"министърът на ВЪНШНИТЕ работи" "коментира" проблемите на .."ВЪТРЕШНИТЕ ни работи"!!!!!!!Защо?..-Отговор:-Ами защото е просто ДЪРЖАНКА в Харема,и както й нареди Евнуха,така ще подскача..Днеска за "ай-ти" специалистите,утре за художниците,после за проблема на ревматизма на коляното,след това за крастата по прасетата,после за ползата от вредата когато нема келепир,и така.....Викате " А Външната политика?"..Е,тя е в "ресора" на Тиквата..
202
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата прави конкурси за ИТ специлисти предлага 540 лева заплата .... , а онези от Търговския регистър предлагаха 510 лева - с 30 лева под минималната работна залат на България. Тези хора нормални ли са?
201
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо продължават да повтарят че са изтекли 3% като всъщност са изтекли всичките данни. 3% им е пратил усложливия хакер
200
0
 
30
 
! Отговори
ха-ха преди 4 години
Че кой образован и доказал се човек ще отиде да работи под ръководството на някое протеже , което не може да си напише името?Вижте само какви министри е назначил Бойко-теменужки ,николинки ,екатеринки ...абсолютни случайници.
199
0
 
22
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Няма пари за ИТ специалисти ,защото всичките пари отиват за неграмотните и невежи герберунгели ,които вече се множат като ***.Един грамотен и умен човек няма в редиците на шайката ГЕРБ.Но всички взимат огромни заплати.Интересуват се само от келепира и авантата.
198
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То вижте кои кандидати са ги избрали да полагат плочките на площад Славейков в София, дето се отлепят и падат, пък ние се кахърим, че не можем да привлечем IT мозъци.Колко жалка е станала нашата Родина.Не със заплати, с килограми злато да ги обсипват, специалистите няма да дойдат, късно е булка за китка! Нормалните, читавите специалисти знаят, че България е несигурно и опасно място. Днес може да им предложат 5000 евро заплата, утре няма да си получат аванса само. Кой е луд от тях?
197
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То конкурси за ИТ има, но доста често не обявяват предварително заплатите, за да има кандидати. Като отсеят кандидатите, които очевидно не стават (не че другите стават), започват интервюта с избраните, но кандидата като чуе каква заплата му предлагат, само казва, "защо ми губите времето?", взима си шапката и си заминава. След няколко месеца нов конкурс и пак същото и така с години.
196
1
 
26
 
! Отговори
ИСТОРИИ ЗА НАШЕТО ИТ преди 4 години
Работя в едно министерство. ИТ-то, което назначиха (приятел на шефа на дирекцията ест.) ~ 50 г., и уж 30 години трудов стаж като ИТ пишеше на компютър чукайки бавно с два пръста по клавиатурата. Като се разваляше компютър беше достатъчно компетентен да извади щепселите на компютрите и да ги закара на сервиз, на който се плащаше отделно. Така е в цялата държавна администрация. Така че станалото с НАП-МАП може да става съвсем спокойно в много други ведомства и министерства.
195
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАз като напиша моите имена и ми излизат не само документи с това, къде съм кандидатствал и резултати, ами ми излиза и колко пъти съм късан на кормуване :)излизат данните само за *** каскети от бсп.