Президентът не бил против F-16, но предупреди: Цената отиде далеч!

Радев не одобрява готвена промяна цивилен да оглави "Военна информация"
Обновена: 18 юли 2019 18:22 | 18 юли 2019 18:20, Веселина Йорданова
117
Президентът не бил против F-16, но предупреди: Цената отиде далеч!
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев заяви, че не е против изтребителите F-16, но според него трябваше да се настоява за спазване на финансовата рамка.

Още по темата
"Президентът е за това не просто да си купим самолет от нашия стратегически партньор, но и да има способности", посочи държавният глава по време на среща с посланиците и постоянните представители на България зад граница.

По думите му правителството издига едва ли не като лозунг, че F-16 е прекрасен и трябва този самолет да бъде купен, но той се нуждае от огромен пакет, за да има оперативни способности и да бъде ефективен.

"Всичко идва до цената - тази цена, която сме договорили, в съвсем близко време тя ще набъбне. Тези разходи ще ги има. Аз напълно разбирам правителството – то е притиснато. Първо, цената отиде много над обявената рамка", коментира още Румен Радев. Според него не трябва да се спекулира и с отношенията ни със САЩ, защото проблемите са си вътре у нас, предаде "Фокус".

"Трябва да отстояваме нашите интереси. На консултативен съвет искаме и трите проекта да бъдат едновременно, да има разсрочено плащане, инвестиции и индустриално сътрудничество в нашата отбранителна промишленост", коментира Радев.

Той обясни, че се готви промяна в закона, така, че да се назначава цивилен за ръководител на служба "Военна информация". Държавният глава заяви, че е против тази промяна.

"Военното дело е изключително сложна дейност, затова ръководителят трябва да бъде човек с военно образование, експертиза и опит", добави той.

По думите му стои открит въпросът за отговорността на институциите по отношение на атаката срещу НАП.  Според него самите те трябва да осигурят безопасност и сигурност на гражданите, а не той да бъде основният потърпевш от изтичането на данните.

"Трябва да има ангажираност, защото да напишеш един закон за киберсигурност и да го обнародваш, не е достатъчно. Трябва да изпълняваш всички мерки, заложени в закона", заяви Радев. Той посочи, че е имал задълбочен разговор с представители на службите, които поели ангажимент да се предприемат всички стъпки. Президентът допълни, че очаква реални резултати.

Държавният глава каза още, че е наш дълг да подкрепяме Северна Македония, но не безусловно и безрезервно и ясно да поставим нашата червена линия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябваше да купим китайски книжни хвърчила по 2 долара парчето, тогава президента нямаше да има забележки.
13
4
 
20
 
! Отговори
Ели преди 4 години
При наличие, че нямаш многопрофилна педиатрия в София, скелето в *** започнато при Л. Живкова седи в *** като символ на разрухата, си представете с тези ТРИ МИЛИАРДА ЛЕВА - (не са включени ДДС и транспорт, както и основни резервни части, възниква въпрос: ф16 носят ли атомни бомби B61, за какво и срещу кого), каква болница и апаратура щяха да се купят с тези пари. Нямаш болници за децата, а спосонрираш САЩ частна фирма.Цинизъм е, когато нямаш болница за децата на БГ и да купуваш оръжия.ВАСАЛИ
12
4
 
10
 
! Отговори
Армията няма пари преди 4 години
САМО ЛИХВИТЕ ПО ТАЗИ Сделка са по високи от Бюджета на министерство на отбраната а там АРМИЯТА НЯМА ПАРИ ЗА *** И копчета..Нашите войници вземат заплати които не им покриват разхода на живот..
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предлаганите самолети са на цена РАЗОРИТЕЛНА ЗА БЪЛгария ..Виж, мой човек, ако в тази държава се крадеше на 50% по-малко, тази цена щяхме да я платим без проблем.А ако цялата тази армия калинки-кафеварки беше редуцирана до нужни яразмер и оптимизирана, бълха щеше да ни ухапе. Даже сигурно още 20-30 самолета щяхме да купим без проблем.
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А междувременно за член на СЕМ е назначен човек, завършил Аграрна икономика с успех 3.89 и то във филиал :)
9
3
 
7
 
! Отговори
София НЕ САКА преди 4 години
Ako се направи внимателна ревизия на приходите и разходите на Кабинета Борисов се вижда че НЯМА ПАРИ ЗА ЗАПЛАТИ На огромната армия от ненужни служители в министерства и ведомства.ТОва са стотици хиляди издържани с ограбвани милиарди годишно от народа.Предлаганите самолети са на цена РАЗОРИТЕЛНА ЗА БЪЛгария .. На практика за един НЕНУЖЕН ВРЕДЕН НЕДОПУСТИМ ЗА Балканите самолет от народа искат да ограбят над 300 000 000 живи кървави лева
8
7
 
11
 
! Отговори
истина е преди 4 години
Радев бърка дълбоко в ушите на герберистката мафия , и за това народа го уважава !!
7
11
 
8
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
"Зеленият пъпеш" реве като монахиня за...., все едно той ги е събирал парите!Нищо-правещ и още по-голям нищо-говорещ!
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първоначално се говореше за цена от 1,6 милиарда лева, и на тази цена беше основан конкурса. След това правителството си добавиха близо 40% отгоре заради един от участниците в търга и това ни се представя като нормално. Ами за какво беше всичко, щом правителството си е решило какво и по колко ще купи?И на практика тези изтребители не могат да ни осигурят защита, защото повечето ни съседи са по-добре въоръжени. Та кого точно се готвят да спират?
5
3
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Момонема нужда да питаш!..Просто направи справка на каква цена вървят тия таралясници и на каква ще ги набутат на нас!След това се запитай:-"От кого зависи НАШАТА позиция по сделката?"След това се замисли:-"Кой трасира дестинацията "София -Фашингтон",след което си купи катакомба за 1.5 МИЛИОНА лева,при заплата 2500?!Чие "чедо" е въпросния?...И колко БАЩИЦАТА МУ се е облажил от тая...да я наречем "сделка"?..А тресящия шкембе Воевода?..Нали ТОЙ подписа "договора"?..ЗА НЕГО КОЛКО?!
4
5
 
15
 
! Отговори
Диплодок преди 4 години
Възхищавам се на търпението на Радев да обяснява отново и отново едно и също на тиквеници които не желаят да вникнат в това което им казва!Когато обаче се държал маркучане знаеш как се пуска компютърне си отгръщал книга през живота сии усвояването на еврофондовеи слушкането на началници ти се вижда връх на сладоледа в политиката,едва ли можеш да разбереш елементарни неща!
3
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички вие дето виехте колко слаба ни е ВВС днес се оплаквате че била скъпа новата ескадрила ...Години наред Радев биле държавата че не давала пари за армията ,а сега когато дава било приемного ..Е Радев ,айде си гледайте работата.
2
9
 
23
 
! Отговори
Сдържан и точен преди 4 години
Президентът ясно каза на войводата и неговият тиквен пророк, че се занимават с работи, които не са им ясни. Всичко, което казва е точно така, но ако някой *** държи да плаща сметка, която няма дъно, нека плаща, но не всички българи!
1
5
 
23
 
! Отговори
Момо преди 4 години
Има ли комисионни по тази сделка? Каква е сумата, ако има? За кого ще е?За един приятел питам.