Президентът не бил против F-16, но предупреди: Цената отиде далеч!

Радев не одобрява готвена промяна цивилен да оглави "Военна информация"
Обновена: 18 юли 2019 18:22 | 18 юли 2019 18:20, Веселина Йорданова
117
Президентът не бил против F-16, но предупреди: Цената отиде далеч!
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев заяви, че не е против изтребителите F-16, но според него трябваше да се настоява за спазване на финансовата рамка.

Още по темата
"Президентът е за това не просто да си купим самолет от нашия стратегически партньор, но и да има способности", посочи държавният глава по време на среща с посланиците и постоянните представители на България зад граница.

По думите му правителството издига едва ли не като лозунг, че F-16 е прекрасен и трябва този самолет да бъде купен, но той се нуждае от огромен пакет, за да има оперативни способности и да бъде ефективен.

"Всичко идва до цената - тази цена, която сме договорили, в съвсем близко време тя ще набъбне. Тези разходи ще ги има. Аз напълно разбирам правителството – то е притиснато. Първо, цената отиде много над обявената рамка", коментира още Румен Радев. Според него не трябва да се спекулира и с отношенията ни със САЩ, защото проблемите са си вътре у нас, предаде "Фокус".

"Трябва да отстояваме нашите интереси. На консултативен съвет искаме и трите проекта да бъдат едновременно, да има разсрочено плащане, инвестиции и индустриално сътрудничество в нашата отбранителна промишленост", коментира Радев.

Той обясни, че се готви промяна в закона, така, че да се назначава цивилен за ръководител на служба "Военна информация". Държавният глава заяви, че е против тази промяна.

"Военното дело е изключително сложна дейност, затова ръководителят трябва да бъде човек с военно образование, експертиза и опит", добави той.

По думите му стои открит въпросът за отговорността на институциите по отношение на атаката срещу НАП.  Според него самите те трябва да осигурят безопасност и сигурност на гражданите, а не той да бъде основният потърпевш от изтичането на данните.

"Трябва да има ангажираност, защото да напишеш един закон за киберсигурност и да го обнародваш, не е достатъчно. Трябва да изпълняваш всички мерки, заложени в закона", заяви Радев. Той посочи, че е имал задълбочен разговор с представители на службите, които поели ангажимент да се предприемат всички стъпки. Президентът допълни, че очаква реални резултати.

Държавният глава каза още, че е наш дълг да подкрепяме Северна Македония, но не безусловно и безрезервно и ясно да поставим нашата червена линия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега тоя КВО каза иска още екстри по самолета ...Че нали ако влизаха в бюджета Щяхме да ги вземем Тогава щеше да пищи че е скъпо ...
33
12
 
2
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До ЖЦѝОпитай се да се поставиш на мястото на Радев, ако можеш де !?! Той е почти сам срещу гадната крадлива, безчестна, коварна, ... *** от ГЕРБ/изпълнителната власт/ и не само!пп вчера ББ възвеличаваше поредния ... престъпник и се кефеше на качества-безкачества
32
7
 
11
 
! Отговори
ЖЦѝ преди 4 години
М...да...човекът Радев не знае къде го сърби.
31
10
 
7
 
! Отговори
НЯМА УПРАВИЯ преди 4 години
Ще трябва да се отвори отново БЕЛЕНЕ за националните предатели от ГЕРБ
30
9
 
5
 
! Отговори
:)) преди 4 години
Колко нагли са крадците на ББ/ГЕРБ? Пей ли се Радев, кой ли ми те слуша?!? -си мисли герберастът!
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въоръжение въздух-земя по-добре да няма, да не стават грешки. Да се научат първо да карат самолета. Ракети въздух-въздух за патрулиране им стигат.
28
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как хем искаш въоръжение до зъби в пакета хем цената отишла твърде далеч .Радев ,Радев очевидно правите интриги .
27
11
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Нали точно той даде тази *** идея бедна България да купува самолети.Герберугите и лъжепатриотите това и чакаха. Щом ще има тлъсти комисионни те са първи.
26
13
 
10
 
! Отговори
Аа,ясно преди 4 години
Само не разбрах,като военното дело е толкова сложно,германците слагат,хем цивилна,хем жена ,за министър на отбраната?За да си шеф на разузнаването,май трябва да умееш да правиш "Кобрата" или ,като Каунчо,да караш на лево,пък да викаш ,че е десно!
25
14
 
15
 
! Отговори
Унуфри преди 4 години
Да, дългодишната употреба на зелени чорапи води до безвъзвратни отклонения в поведението. Да "български" "офицер" обучен преди 89-та фанатично вярва, че българския слон е малкия брат на съветския слон. Но този се предполага, че поне от самолети разбира. Явно фанатичната му вярност към руските служби натделява над знанията му като шофьор на самолет.
24
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От доста време питам, кои биха били противниците ни в една война? Ей така, хипотетично? Сърбия? Русия?
23
1
 
7
 
! Отговори
Внимателно преди 4 години
ОТносно кибер сигурноста .. Прахосаха няколко хиляди милиона ограбени от народа за тн кибер сигурност. Организирани престъпници в Европа наемат програмисти участвали в подобни нагло вредни проекти и ви пишат перфектни писма от името на банките ..
22
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АЛо мой човек НЯМА ОТ КОГО ДА С Е ОГРАБЯТ 24 000 000 000 живи лев аИма, има. И ще се вземат. Кофтито е, че ако по-малко крадяха, щяха по-лесно да ги платят.
21
25
 
18
 
! Отговори
Руми е много ядосан преди 4 години
Клепоухият Руми Радев е много ядосан, защото загуби комисионните, които му бяха обещали за Грипен.
20
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
си представете с тези ТРИ МИЛИАРДА ЛЕВА - (не са включени ДДС и транспорт, както и основни резервни части, възниква въпрос: ф16 носят ли атомни бомби B61, за какво и срещу кого), каква болница и апаратура щяха да се купят с тези париОтсега ти казвам - никаква :)Ще отидат за вили, тераси, джипки и любовници. Макс за 10 км магистрала с асфалт, топящ се напролет :)
19
4
 
8
 
! Отговори
Няма пари за деца преди 4 години
Нормалния БЪлгарин е здравомислещ.Ако получава 450 лева заплата нормалния БЪлгарин никога няма да си купи телевизор за 170 000 лева на исплащане.Борисов и Радев не са искарали нито лев на БЪлгария.Обратно и двамата са издържани само с ограбвани пари от народа..Затова им е широко около самолетчетата.Най богатите в БЪлгари държащи над 80% от оборота са платили около 0.125 милиарда данъци ..На практика няма пари за прахосване
18
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За този "гениален" ход на кабинета Борисовнародът има следната приказка:"Ц ъ р в y л и няма,гайда иска!"
17
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За този "гениален" ход на кабинета Борисовнародът има следната приказка:"Цървyли няма,гайда иска!"
16
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За този "гениален" ход на кабинета Борисовнародът има следната приказка:"*** няма,гайда иска!"
15
7
 
5
 
! Отговори
НЯМА ПАРИ ЗА ДЕЦА преди 4 години
АЛо мой човек НЯМА ОТ КОГО ДА С Е ОГРАБЯТ 24 000 000 000 живи лев а /приходна част на бюджета/ годишно това е стъкмистикаИмаме около 900 000 реално работещи. От тях годишно няма как да ограбят над по 30 000 лева.ДА ИСКАТ БЕЗПЛАТНА ПОМОЩ ОТ НАТО ..ТАМ имат хиляди годни самолети на склад НЕ ИМ ТРЯБВАТ НАТО НЯМА ГРАНИЦА С Опасни рискови държави..