Със средна заплата купуваме 454 л бензин, швейцарецът - над 3300

България пред Сърбия и Македония, изоставаме от Румъния и Гърция
18 юли 2019 13:00, Екип на Investor.bg
149
Със средна заплата купуваме 454 л бензин, швейцарецът - над 3300
Снимка: Булфото

В България, при средна цена от 2,06 лв. на литър бензин и средна нетна заплата от 937,40 лв., могат да бъдат купени 454 литра гориво, сочи проучване на аналитичния отдел на Picodi.com, което обхваща 115 страни по света.

Анализът показа, че в някои региони, въпреки липсата на добив на петрол, бензинът за населението е повече от достъпен, а в други, съдейки по размера на заплатите и цената на литър гориво, автомобилът все още си остава лукс, а не превозно средство.

Сред балканските страни въпросните 454 литра в България далеч не са най-добрият резултат, но все пак може да се определи като среден. В Сърбия и Северна Македония цифрата е не повече от 370 литра, в Румъния и Гърция – не повече от 560 литра. Последното място на класацията в балканския регион заема Албания с 218 литра, където не само заплатите са ниски, но и бензинът е скъп.

В съседна Турция за една месечна заплата могат да се купят 386 литра бензин, въпреки че А95 в тази страна е по-евтин с няколко евроцента.

С най-добри показатели в Европа са Люксембург и Швейцария, които впрочем не могат да се похвалят с петролна индустрия. И въпреки че там бензинът е с 20-30 евроцента по-скъп, нивото на заплатите е толкова високо, че според статистиката работещите жители на Люксембург могат да си позволят повече от 2800 литра бензин, а тези в Швейцария – над 3300 литра.

В Норвегия, където петролодобивният сектор е силно развит, средностатистическият жител може да си осигури почти 2000 литра бензин срещу месечната си заплата.

Кои са лидерите в световен мащаб прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България си е много добре. Още някоя друга годинка и ще стане съвсем ОК. Проблема е че голяма част от хората пият доста, което води до спадане на серотонина и съответно стават агресивни, нямат желание за работа и изпадат често в депресии. Продължават да пият та да потушат депресията и кръга се затваря, все им е зле, спада работоспособността, желанията и т.н. Съответно почват с теориите за онова време, Русия, Космоса, Ес, Краварите, и най-вече гадните *** и ИТ-та които даже взимат заплати
50
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 49Виж ся обаче пак си избрахте Боко и пак ще го изберете това заслужавате.
49
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами не купувайте бензин като е толкова скъпо. Някои си мислят че като сме в ЕС и НАТО заплатите в бг ще са по-високи от Швейцария. ЕС и НАТО никога няма да го допуснат щото хората им ше избягат и ще се заселят в бг. Ние обаче сме най-умните и най-красиви и сме в ЕС и НАТО.
48
10
 
16
 
! Отговори
До 49 преди 4 години
Македонците са на светлинни години пред нас.Хората имат пътища,качествени хр.стоки,евтини горива и здравеопазване.Ние сме африканците на Европа.
47
3
 
5
 
! Отговори
1357 преди 4 години
В Турция дизел струва 1.98 лв/литър.Ако има начин само от там ще зареждам.На нашите мутри пари хич не ми се дават.
46
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А колко са на тази средна нетна заплата от 937,40 лв.? Трябваше данните да са на минимална работна заплата. Все пак, тя е постоянна, а не плаваща като средната.
45
1
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
В Швейцария не се налагат ремонти 3 месеца след ремонт. Заплатата според работата.
44
4
 
6
 
! Отговори
инженер преди 4 години
Е това за Турция не съм съгласенна времето като инженер ми плащаха 250 лв отидох в Турция и започнах на стартова 3000$ (местните инженери взимаха 5000) при цена 2.2 тогавашни лирикурса беше приблиззително лира долар
43
1
 
14
 
! Отговори
rusnak преди 4 години
Верно?.... Каролев твърди че няма бедни.
42
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Швейцария имат огромен външен дълг, нямат армия, никой не ги напада и без НАТО и са валутна печатница без валутен борд.
41
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напишете статия за несъстоятелността на шистовата индустрия добре, че не си отровихме почвата и водите за тази нерентабилна технология както настояваха еничарите.
40
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези статии не са много полезни, все се сравняваме с 20-те най-богати държави и се изкарваме най-бедни и нещастни. Стига мрънкане и неблагодарност, живеем на едро прекрасно място с труд и търпение и тук може да имаме чудесен живот. Аз например предпочитам България пред 95% от останалите държави, и се радвам че съм родена тук. Не е задължително всеки да е с кола, когато мога си ходя пеш или ползвам градския транспорт, удобно е, без нерви, и евтино.
39
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
E, какво да се прави, швайца не е живял в комунизъм.
38
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срещам по-добро отношение от датчани в Копенхаген, отлколкото българи в София, а уж тряваше да сме братя и да сме на едно. Еми ДГД!!!!
37
4
 
15
 
! Отговори
34 преди 4 години
Но знаеш ли, кое не е лесно? Да нямаш 50 лева за храна и да знаеш, че всичките ти познати нямат 50 лева да ти дадът, за да изкараш седмицата. Или да нямаш 500 лева, за да наемеш адвокат, когато шефа просто те зирита, защото си поискал 4 дена, вместо 3 дена отпуск.Или да бачкаш по 14 часа на ден и да знаеш, че човека на собственика в инспекцията по труда, вече му е казал кой е пуснал оплакване и да трябва, да си събираш багажа, защото проверката няма да установи нищо ...Приказки ... лесни.
36
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Венецуела на цената на един хлаб можеш да си купиш много повече бензин от един швейцареца, така че ако търсите отговора къде може да си купите най голямо количество безин.?Отговора е *** Венецуела.
35
4
 
7
 
! Отговори
Инженера преди 4 години
До Анонимен 14В Русия средната заплата е около 40 000 Рубли, а литър 95 е между 38 и 45 Рубли. Т.е. малко под 1000л, което е два пъти по-високо от нашите 454
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 27Неее не не не.Виж ся - Ако вземеш 100 000 лева от банката, вземеш си С класа на изплащане, правиш се на чок-газар, за 5 месеца и ти ще се чувстваш в топ 1% на държавата, ама после ще паднеш мнооооооооооооого яко :)
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Работите за 500 лв. защото манталитета (чипа) ви е такъв. Когато си смените чипа, ще установите, че феодализма е свършил отдавна и вече не се налага да пълзите в краката на местния дерибей."Лесно ти е на теп да го кажеш, при положене, че имаш 300 обяви за работа, публикувани в последния час, само за твоята специалност. Лесно е, че ако те уволнят, няма да те нагрочат и никога, да не те вземат на работа в София. Лесно е, когато съдията и часника не са братовчеди.
32
0
 
13
 
! Отговори
Българин преди 4 години
И какъв точно е смисъла да го пишете това, за нас нещо променя ли се ?!

Спонсорирани публикации