Със средна заплата купуваме 454 л бензин, швейцарецът - над 3300

България пред Сърбия и Македония, изоставаме от Румъния и Гърция
18 юли 2019 13:00, Екип на Investor.bg
149
Със средна заплата купуваме 454 л бензин, швейцарецът - над 3300
Снимка: Булфото

В България, при средна цена от 2,06 лв. на литър бензин и средна нетна заплата от 937,40 лв., могат да бъдат купени 454 литра гориво, сочи проучване на аналитичния отдел на Picodi.com, което обхваща 115 страни по света.

Анализът показа, че в някои региони, въпреки липсата на добив на петрол, бензинът за населението е повече от достъпен, а в други, съдейки по размера на заплатите и цената на литър гориво, автомобилът все още си остава лукс, а не превозно средство.

Сред балканските страни въпросните 454 литра в България далеч не са най-добрият резултат, но все пак може да се определи като среден. В Сърбия и Северна Македония цифрата е не повече от 370 литра, в Румъния и Гърция – не повече от 560 литра. Последното място на класацията в балканския регион заема Албания с 218 литра, където не само заплатите са ниски, но и бензинът е скъп.

В съседна Турция за една месечна заплата могат да се купят 386 литра бензин, въпреки че А95 в тази страна е по-евтин с няколко евроцента.

С най-добри показатели в Европа са Люксембург и Швейцария, които впрочем не могат да се похвалят с петролна индустрия. И въпреки че там бензинът е с 20-30 евроцента по-скъп, нивото на заплатите е толкова високо, че според статистиката работещите жители на Люксембург могат да си позволят повече от 2800 литра бензин, а тези в Швейцария – над 3300 литра.

В Норвегия, където петролодобивният сектор е силно развит, средностатистическият жител може да си осигури почти 2000 литра бензин срещу месечната си заплата.

Кои са лидерите в световен мащаб прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
12
 
11
 
! Отговори
Циник до 30 преди 4 години
По това се познавате ***... И шумкарските унуки!3 държавни фалита... За 45 години... Налъми и плетени дамаджани... 38 а икономика си бил ***... Други посттекезесари казват 27а...виж уточнете опорките, че ставате за смях!
30
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Софийска баница50% от професиите извън София, просот ги няма, с малки изключения във Варна и Пловдив. За мен няма работа в Пловдив. Не и такава, според квалификациите и опита ми. Ако остана в Пловдив, ще съм магазинерка или нещо такова.Ако отида в София, защото има позиция за 6500 лева, ставам от "придошлите ***".Ако отива в чужбина, коментар "БГ ДОЛНИ ПРЕДАТЕЛИ" ...Как да живея?
29
12
 
29
 
! Отговори
До 27 преди 4 години
Не ти е виновен комунизма. Комузма ти остави 38мата икономика в Света, развита промишленост, предприятия и фабрики изнасяха продукция за цял Свят. Виновни са тези, които дойдаха след това и купиха заводите за 5 лева, а нарязаха и продадоха машини и оборудване за милиарди. Мафията от агенти и доносници, съсипа държавата. Демокрацията е хубаво нещо, но ние все още я нямаме и няма да я имаме, защото се примиряваме и всеки гледа сам да се оправя.
28
8
 
14
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Стига с тия ТКСЗ-та,***,руски ботуши и тема подобни!Минаха толкова години.Това са само оправдания!Докато робуваме на странната поговорка"СКЛОНЕНА ГЛАВИЦА САБЯ НЕ Я СЕЧЕ",така ще е!!!
27
8
 
11
 
! Отговори
Софийска баница преди 4 години
До ДобричаСамия факт, че наричаш София "Софето" показва какво ти е отношението към този град. Съвсем нормално е да получаваш същото отношение в замяна. А що се отнася до търдението, че сте принудени да идвате тук, това категорично не е вярно. Никой не ви принуждава за нищо. Просто манталитета ви е такъв, че предпочитате да ползвате нещата на готово.
26
5
 
13
 
! Отговори
Циник до 22 преди 4 години
Приветот ФранкфуртНие вече изплащаме апартамент 85кв. в Заксенхаузен... Вече пазарната му цена (след Брексита) скочи с 80 000 евро... И вече месечната ни вноска за погасяване на кредита е с около 300 евро по-малка - от наема за същото!Инвестираме в бъдещето на сина!Добре сте решили
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в Авганистан при бойни действия , талибани и ежедневни атентати - 0.64 USD или един лев и три ст.
24
7
 
23
 
! Отговори
321 преди 4 години
Швейцарецът не е имал 50 години комунизъм.
23
7
 
8
 
! Отговори
Добрича преди 4 години
До Софийска баницаБе уж не ни искате в Софето ама като сме принудени от обстоятелствата да дойдем в София започвате да ни нападате, че навлеци, чесъни и какво ли още не. Какво, да мрем ли ?
22
0
 
15
 
! Отговори
Чичка преди 4 години
Контролирана мизерия , гарантирана от... И пак : от преди 100 г. някой ни е виновен, слънцето на криво, небето на опаки. Прав беше професора за дeбuлuте, само малко занижи процентите...
21
5
 
8
 
! Отговори
KOC преди 4 години
аз работя за 1200 и ми се иска още, а как вие в София все на 500 работите
20
7
 
30
 
! Отговори
Терминал 2 преди 4 години
В европейската столица на културата масово средната заплата е 700 лева, което прави 300 л. В по малки градчета се радват на 500 таван.. Баси независимите медии
19
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До House M.D. 6Аз бензин не пия. Кажете колко хляба от 1 кг. може да се купи с една минимална заплата.-----с 1 минимална в swiss си взимам малко над 1100 хлябас 1 минимална си плащам наема на 85 кв апартаменсметките, ядене, дрехи и всички неща от жизнена необходимост и ми остават приблизително 400 франкамъжът ми също работи и не е на минималнаправим сметка догодина да си купим наш апартамен и да забравим за българия за винаги
18
4
 
28
 
! Отговори
Софийска баница преди 4 години
До РусенецЪРаботите за 500 лв. защото манталитета (чипа) ви е такъв. Когато си смените чипа, ще установите, че феодализма е свършил отдавна и вече не се налага да пълзите в краката на местния дерибей. Докато самите вие се държите като роби и не смеете да гъкнете, ще е така.
17
4
 
21
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
В провинцията основната и то нетна(чисто) е наполовина,която сте дали като среда.Тази цифра 937 лв си е само за учреждени1та по София,да пишат някакви измислени отчети,статистики и доклади,които после пак се предоставят само по министерствата и медиите в София.Заплата на фиш най-голяма в Плевен съм виждал на фиш чисто 540 лв.Няма възможност за качване в коментарите иначе фиша е сканиран.Тогава вече пишете и за горивото!!!
16
4
 
28
 
! Отговори
Стига бе хора преди 4 години
Къде се взима тая средна заплата, как 70% работят на минимална работна заплата или под нея. Бойко каза, че давал пари за самолети. Последно ние данъкоплатците ли ги даваме или той от джоба си ги вади..
15
15
 
20
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
Щвейцареца не го е газил руски ботуш 50 години. Де е стъпил той трева не никне!
14
8
 
5
 
! Отговори
До 8 преди 4 години
Очевидно не ви казват често, че сте много умен. Ако има държави, които могат да се нарекат комунистически то те са: Швейцария, Норвегия и на първо място Дания. За Финландия дори няма да ви говоря.
13
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А в Русия колко може да се купи????
12
7
 
15
 
! Отговори
Циник до 10 преди 4 години
Не е ГЕРБ виновенВиновни са 44та година... и последвалия грабеж на България - първо "НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ" а после "ПРИВАТИЗАЦИЯ" и двете - шумкарски рожбички!