Африканската чума не е опасна за хората

Няма данни обаче колко време вирусът живее в човешкия организъм
27
Африканската чума не е опасна за хората
Снимка: Pixabay

дивите свине и при внос на замразено заразено месо. Когато отпадъците на това месо се изхвърлят, се създава предпоставки за разпространението на този вирус. Това заяви пред БНТ директорът на института по микробиология към БАН проф. Христо Найденски.

Още по темата
"Африканската чума не е опасна за човека. Няма данни колко време вирусът живее в човешкия организъм, правени са изследвания само в свине. В месо от заразени свине, вирусът може да преживее с години във фризерите. Консумирайки месо, човек не може да предаде инфекцията на околните или в околната среда. Но ако при тази консумация се изхвърлят отпадъци, вече се създава огромна предпоставка вирусът да бъде разпространен", обясни той.

"Обработката трябва да бъде сериозна - над 90 градуса, задължително. Над 70 градуса убиват вируса. Слънчевата светлина също го убива. Трябва месото да се обработва изключително добре термично", каза още той.

"Все още няма ваксина срещу африканската чума, не се работи и усилено в тази посока", добави Найденски
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
radarford преди 4 години
Как да няма ваксина - има ама заради ония бухали от ЕС е забранена ....
13
0
 
3
 
! Отговори
полит ахтрополог преди 4 години
африканската не но брюкселската да
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айдееее..се, още една далавера за разследване.Кой пусна чумата и мухата за заразят и кой ще отговаря за изкланите животни?Кой ще обещети фермерите и частните собственици на избитите животни?Държава няма,каза Румен Петков.Ми тогава,да живее свободата.Банките да раздават по равно на всеки.Да живее и комунизма,най накрая го докарахме,да го вземат мътните.
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За хората не но за комунистите е гибелна все пак са 100% единтични с тия животни
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А депутатска чума кога ще имаме?
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен3"Значи някой могат да търгуват с заразено месо, а ние го унищожаваме"Не, не може да се търгува с такова месо. И още повече не може да се внася или изнася. Увеличава се рискът от разпространението на заразата. Професорът просто информира хората, да не се притесняват излишно за личното си здраве. Друг е въпросът, че дори опасността за хората да не е констатирана до момента, в никакъв случай не е препоръчително да се консумира.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не искам празни приказки а хора в затвора!!!!!!
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е нали се дадоха пари за ограда?Някой направи ли сметка колко реално са похарчени?Вчера един депутат коментира,че оградата била като за детска площадка и се хванало само едно диво прасе,което починало от смях.Някой е прибрал едни пари в джобчето си явно!!!!
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8Ултравиолетовата светлина по принцип е смъртоносна за вирусите. Това не са бактерии, които имат клетъчна стена, могат да образуват спори и т.н. Вирусите оцеляват малко време извън клетките. Само ако са в замразено състояние, издържат месеци и години.
5
9
 
19
 
! Отговори
marquise преди 4 години
Африканската чума у нас е пряко свързана с управлението на ГЕРБ. Когато си отиде това ретроградно управление, африканската чума ще изчезне необратимо, а последиците й ще останат един лош спомен.
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи някой могат да търгуват с заразено месо, а ние го унищожаваме.Пак четете само заглавието.
3
1
 
19
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
ВНИМАНИЕ ВНИМАНИЕ ВНИМАНИЕ ЗАГЛАВИЕТО Е ПОДВЕЖДАЩО!! Африканската чума не е опасна за хората-правени са изследвания само в свинеДа дам аз на редакцията да яде свинско с африканска чума, а???
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи някой могат да търгуват с заразено месо, а ние го унищожаваме.Тези дето трябва да следят за безопасни храни го пускат в страната, щото не е опасно за консумация.
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
турската cвинckа чyмa е най - опасна!!!!!